Cârpite cu lucrări de mântuială pe vremea preşedintelui Dorin Gligor, ferecate cu lacătul în zilele de sâmbătă şi duminică – parcă înadins ascunse publicului, Galeriile de Artă suferă o transfigurare uluitoare. În cel mult patru luni, spaţiul expoziţional va fi în sine o operă de artă
Marcel Bot

Despre „schimbarea la faţă” a Galeriilor de artă „Forma” se discută în plenul Consiliului Judeţean Hunedoara (CJH) încă din iulie 2018, dar proiectul prezentat în şedinţa de miercuri,16 octombrie, întrece orice aşteptări.

Galeriile, o operă de artă în sine

„Reamenajare spaţiu expoziţional la Galeriile de Artă Forma Deva” este un proiect prin care suprafaţa vizată, de 332,84 mp, va fi reconfigurată într-o manieră ultra-modernă, avangardistă, pe durata a patru luni. Valoarea totală a investiţiei este de 1.189.442,71 lei (cu TVA), fondurile fiind asigurate din bugetul judeţului Hunedoara. „Ne dorim un spaţiu expoziţional care să se ridice la standardele secolului XXI, însă nu ne vom limita doar la organizarea de expoziţii. Va fi o sală multifuncţională care va putea găzdui spectacole, lansări de carte, vizionări de filme şi piese de teatru. Sala va dispune de 50 de locuri amplasate într-un mini-amfiteatru mobil şi alte 100 de locuri pe scaune. Va fi amenajată şi o bibliotecă unde se vor regăsi albume de artă, monografii sau biografii”, a declarat Daniel Andronache, vicepreşedinte al CJH care s-a ocupat de realizarea acestui proiect.

Câştig pentru Deva turistică

Reconfigurarea spaţiilor galeriei se va realiza astfel încât acestea să întrunească standardele specifice spaţiilor expoziţionale contemporane, care au posibilitatea găzduirii de evenimente din sfere culturale diferite. Această recalibrare va avea ca efect creşterea duratei de funcţionare a Galeriilor de Artă „Forma”, precum şi o deschidere crescută către public, informează reprezentanţii CJH. Spaţiul va permite autorităţilor judeţene (şi nu numai) să organizeze sesiuni, simpozioane, consfătuiri, colocvii şi alte acţiuni cu caracter ştiinţific într-un ambient comparabil cu cele mai moderne spaţii occidentale. Reabilitarea Galeriilor permite noi oportunităţi de iniţiere şi desfăşurare a unor proiecte şi programe de nivel naţional şi internaţional, oferind Devei şansa de a găzdui evenimente academice, diplomatice sau mondene, ceea ce va cântări mult în planul edililor care şi-au propus să dezvolte oraşul ca destinaţie turistică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here