Peste 400.000 lei a plătit Primăria Deva să transforme sala de şedinţe într-o încăpere neîncăpătoare (dacă îngăduiţi contradicţia în termeni) şi nefuncţională ca loc de dezbateri publice. Lucrarea a fost dată între Crăciun şi Revelion, 2016, firmei de la care Primăria, prin SPIGM Deva, a mai cumpărat şi o camionetă defectă, învârteală ce este cercetată penal. Întâmplător, constructorul este preşedintele PSRo Călan şi camarad cu viceprimarul Răzvan Mareş. Simple coincidenţe?
Urmărind atribuirea lucrărilor făcute din fonduri publice nu se poate să nu sesizezi că banii ajung la „firme de casă”, chiar dacă procedura de achiziţie se derulează prin Serviciul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP). Se întâmplă prin (mai) toate instituţiile, semn că metoda de fraudare a licitaţiilor e îndeobşte cunoscută.
Cum se poate mânări SEAP-ul
Luat de val, Răzvan Mareş, viceprimarul Devei, a lăsat să se înţeleagă mecanismul: instituţia publică (Primăria Deva, în exemplul său) ridică anunţul pe SEAP şi îl ţine câteva minute, suficient cât să se „lipească” de el patronul care ştie dinainte cu precizie momentul şi condiţiile în care se derulează achiziţia. Declaraţiile lui Mareş au fost făcute într-o conferinţă de presă în care el sugera că achiziţionarea cadourilor de sărbători, în decembrie 2017, la Primăria Deva a fost incorectă. Despre alte licitaţii din perioada în care el era la „butoane”, Răzvan Mareş nu are amintiri compromiţătoare. Aşa că o să punem noi dubiile pe două învârteli.
Moş Crăciun există!
La sfârşitul anului 2016, între Crăciun şi Revelion, Primăria Deva a scos pe piaţă o lucrare, mană cerească pentru constructorii care şomează în sezonul rece. Era vorba de proiectare şi execuţie a lucrărilor de reabilitare integrală a sălii de şedinţe. Valoarea contractului a fost de 408.000 lei, cu termen de finalizare a lucrărilor la data de 28 iunie 2017. (Ca la promoţie: iei acum, lucrezi la anul.) Oferta (singura) câştigătoare a primit lucrarea în 29 decembrie 2016. Astfel, firma DOCOLINA CONSTRUCTIONES SRL (administrată de preşedintele PSRo Călan) a încheiat contractul nr. 49.210 cu Primăria Deva (patronată Mircia Muntean şi Răzvan Mareş – liderii judeţeni ai PSRo). Răzvan Mareş nu-şi mai aminteşte cât a stat anunţul pe SEAP şi spune că el nu a semnat niciun document de atribuire, chiar dacă era la acea vreme conducătorul „de facto” al Primăriei Deva. „Atribuţiile sunt una şi semnătura-i alta. Delegarea atribuţiilor înseamnă partea operativă a lucrurilor. Nu Mareş s-a ocupat de contracte, nu Mareş s-a ocupat de achiziţii publice”, declară viceprimarul (PSRo) Devei. Şeful socialilor „RO” din Hunedoara spune că este prieten foarte bun cu patronul firmei Docolina şi că împreună au însoţit – pe bază de invitaţie, delegaţie oficială, „mocăciune” – echipa Devei de fotbal în sală la turneul din Spania, însă relaţiile personale şi de partid nu au nimic cu faptul că firma a obţinut mai multe lucrări finanţate de Primăria Deva.
Alte coincidenţe, cu iz penal
DOCOLINA CONSTRUCTIONES din Călan o prins cel puţin patru contracte prin procedură simplificată de cumpărare directă cu Primăria Deva. Punem aici lucrările la o creşă (despre care vom mai auzi) – 178.500 lei, la data de 24 octombrie 2017 şi lucrări de igienizare, în 15 noiembrie, contra sumei de 59.929,14 lei. Dar cea mai celebră afacere a devenit aceea prin care liderul PSRo Călan a vândut SPIGM-ului o autoutilitară veche şi defectă, marca Renault Trucks Mascott fabricată în 2007, la preţul de 71.400 de lei. Ca din întâmplare, caietul de sarcini a fost croit pe măsura camionetei, în sensul că una din condiţiile de achiziţie a fost ca maşina să fie fabricată fix în 2007. Speţa este cercetată penal. Răzvan Mareş s-a spălat pe mâini şi de această faptă. „Toate deciziile se iau de către primar. Noi (viceprimarii), informăm primarul despre anumite părţi operaţionale. Răzvan Mareș nu a semnat nicio hârtie la SPIGM. Dacă sunt persoane care au greşit, să plătească”, a declarat viceprimarul Răzvan Mareș când afacerea a devenit publică. Greu de crezut că vor deconta „greşelile” doar micii activişti ai Partidului Social Românesc fiindcă afacerea e mai „groasă” decât pare la prima vedere.
Marcel Bot
[…] citeşte tot articolul AICI […]