Primăria Deva este în plin spectacol mediatic în care „actorii” aruncă pe piaţă mici fragmente de adevăr, amestecate de-a valma cu aluzii (îşi arată pisica) şi scenarii imposibil de probat în detaliu. La prima conferinţă de după izbucnirea scandalului, viceprimarul Răzvan Mareş (PSRo) a lansat declaraţii violente împotriva lui Tiberiu Balint, dar a evitat un atac direct la Florin Oancea, chiar dacă primarul i-a luat tot – atribuţii, secretară, maşină – şi l-a mutat cu biroul la beci

Precauţiile viceprimarului PSRo de a intra într-un război total cu primarul Florin Oancea pot fi o consecinţă a diplomaţiei (încă mai speră să cadă la pace) sau lui Răzvan Mareş îi este teamă de „scheleţii” lăsaţi prin arhivele Primărie. Cu certitudine, dilema va fi tranşată în viitoarele săptămâni pentru că au fost anunţate noi dezvăluiri.

Doi pe-un balansoar

Şeful PSRo Hunedoara a promis probe, însă a furnizat (deocamdată, cel puţin) doar declaraţii politice. În situaţia conflictuală de la Primărie ştim precis că cei doi viceprimari – Ovidiu Moş (PSD) şi Răzvan Mareş (PSRo) – au devenit decorativi la locul de muncă, că au fost mutaţi, vineri, „să ascută creioane” în acelaşi birou de la subsolul instituţie. De asemenea, e destul de evident că primarul Devei are un consiliu local ostil, cu cel mult zece susţinători, şi avem informaţii solide că din primărie s-au sifonaţi bani la greu în perioada 2016-2017. Miercuri, 17 ianuarie 2018, primarul Florin Oancea a eşuat în tentativa sa de a-i destitui pe cei doi viceprimari, după care a lansat câteva declaraţii incendiare. Vineri, 19 ianuarie, a fost rândul viceprimarul Răzvan Mareş să iasă la rampă cu un scenariu apocaliptic. Văzute în oglindă, declaraţiile  arată cam care e bătaia peştelui. În Primăria Deva s-au întâmplat lucruri…

Diavolul şi domnişoara PSRo

Răzvan Mareş susţine că primarul Florin Oancea urmăreşte un plan diabolic pus la cale de Tiberiu Balint, fostul preşedinte al PNL Deva, auto-suspendat din viaţa publică. Mareş povesteşte cum, două sâmbete la rând, s-au întâlnit toţi trei (Oancea, Balint şi el) ca să pregătească epurarea angajaţilor din Primărie. Toţi „indezirabilii” urmau să fie mutaţi într-un departament nou-înfiinţat („serviciul scheleţi”), după care acel compartiment trebuia desfiinţat, dimpreună cu angajaţii nedoriţi. „Şi încerca (Balint) să-i explice lui Florin Oancea că nu poţi dacă nu ai oameni… Trebuie să aduci (în Primărie) oamenii tăi ca să te voteze. Trebuie să aduci oamenii tăi şi să le spui că pleacă odată cu tine, toţi cei care vin, pentru că aşa îi faci să-ţi fie loiali. M-au pus pe mine să fac o listă cu persoane indezirabile în Primăria Municipiului Deva. Am refuzat să le-o dau!”, povesteşte Răzvan Mareş. În susţinerea scenariului, Mareş n-a furnizat probe, cum pretindea la începutul conferinţei. Ar trebui să-l credem pe cuvânt. Dar există o mică fisură logică în povestea sa: Cum de nu a făcut Oancea sau Balint lista? Dacă Balint era într-atât de diabolic, cum de a lăsat trierea oamenilor (esenţa planului) pe mâna lui Mareş?

Scaunele sau Rinocerii?

Mapa de corespondenţă pare să fi fost scânteia care a dinamitat relaţia dintre Oancea şi Mareş. E vorba de actele ce vin cu poşta secretă (informări de la SRI), solicitări ale procurorilor DNA sau ale poliţiei, note de la Prefectură, Guvern, partide – în general – informaţii care-l ajută pe şef să deţină controlul în instituţie. Primarul Florin Oancea susţine că Mareş i-a subminat autoritatea, preluând mapa şi redirecţionându-i doar felicitările de sărbători. Răzvan Mareş pretinde că el a ţinut mapa încă de pe vremea lui Mircia Muntean şi că a fost emisă o dispoziţie în acest sens. Ceea ce e adevărat, doar că Mareş spune jumătatea convenabilă de adevăr. Dispoziţia a încetat odată cu preluarea interimatului de către Ovidiu Moş, care i-a luat mapa când a ajuns primar. Acum, ca să vă faceţi o idee cât de importantă este mapa, amintim episodul liberalului Francisc Kovacs care a pierdut postul de consilier local pentru că actul de confirmare pe post, emis de PNL Hunedoara, nu a ajuns la destinaţie.

Divorţ în stil românesc

În cazul sifonărilor de bani publici prin SPIGM Deva, Răzvan Mareş spune că potlogăriile s-au produs pe vremea fostului director Marius Muzicaş şi că Tiberiu Coroiu, colegul său de partid, nu e amestecat în fapte penale. Şi în acest caz, realitatea îl contrazice. Ca viceprimar care a avut pe mână mapa de corespondenţă, Mareş n-avea cum să rateze solicitările poliţiei privind fapte comise în perioada 2015 – 2017, deci şi sub directoratul lui Coroiu. Mai mult, externalizarea serviciilor la SPIGM a început în octombrie 2016, când primăria era controlată de PSRo, iar prejudiciile estimate în sumă de peste o sută de mii de euro s-au făcut sub comanda lui Tiberiu Coroiu. Primarul Florin Oancea i-a reproşat lui Răzvan Mareş că n-a văzut fărădelegile, deşi era dator prin fişa postului să o facă. În replică, Mareş spune că şi Oancea ar fi părtaş în afacerea cu podul ce lipseşte din incinta Cetăţii, lucrare recepţionată de o comisie din care actualul primar ar fi făcut parte. „Spune (Oancea) că vrea toate achizițiile pe SEAP. Cum a fost contractat autocarul ăla luxos cu care s-a mers la Oradea? Verificați! Scădem salariile angajaților, dar s-a mărit salariul lui Irinel Faur (consilier local PNL şi şef de tură) la Aqualand”, susţine viceprimarul PSRo. Pe de altă parte, şi primarul a promis să scoată, în zilele următoare, contractele date cu dedicaţie spre trei firme de casă în perioada în care Mareş era la butoane.

Marcel Bot

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here