Puţină lume ştie că Vasilică Potecă a jucat un rol important în recuperarea celor 10.000 de hectare de pădure din Retezat, atribuite nelegal unor falşi moştenitori din Austria. În 2013, atunci când conducea Instituţia Prefectului, Potecă a susţinut intervenţia Statului Român în procesul contra celor care au preluat Domeniul Kendeffy prin acţiuni care s-au dovedit a fi nelegale. Şi, printr-o coincidenţă fericită, la finalul procesului pe fond, atunci când Domeniul din Retezat a reintrat în posesia Statului Român, Vasilică Potecă era din nou şeful Prefecturii Hunedoara.
Retrocedarea frauduloasă a Domeniului Kendeffy s-a produs la data 6 decembrie 2006 printr-un înscris (Titlu de Proprietate) eliberat de Prefectura Hunedoara. Iniţial, actul a fost contestat de Academia Română care reclama faptul că o parte din suprafeţele cedate austriecelor se suprapun cu terenul ce îi aparţine. Litigiul a luat o întorsătură radicală pe parcursul anului 2013, atunci când s-a aflat că România are o mare problemă cu înstrăinarea nelegală a peste o sută de mii de hectare de teren din Ardeal.
Judeţul Hunedoara nu era scutit de astfel de probleme. Iată ce spunea Vasilică Potecă în calitatea de şef Instituţiei Prefectului la acea vreme: „Într-adevăr există suspiciuni de fraudă în cazul retrocedărilor din Masivul Retezat. Noi am declanşat verificări asupra felului în care au fost emise titlurile de proprietate, iar Ministerul Finanţelor intervine ca parte în procesul intentat de Academia Română, ca reprezentant al intereselor statului român. Mi se pare profund incorect felul în care a fost protejată proprietatea statului de către funcţionarii publici.” Acum când suspiciunile sale au fost confirmate în instanţă, Potecă susţine că şansa României de a-şi păstra resursele stă, mai mult ca oricând, în calitatea oamenilor aleşi să le apere.
Intervenţia lui Vasilică POTECĂ, ÎN CALITATE DE REPREZENTAT AL GUVERNULUI ROMÂNIEI
Sub comanda lui Vasilică Potecă, Instituţia Prefectului a intervenit în 2013 pentru recuperarea Domeniului din Retezat. „La mine a venit Dumitru Dinu, directorul care administra proprietăţile Academiei Române, pentru a obţine informaţii despre terenurile lor din Retezat. Apoi, am vorbit cu Ciprian Badea care era director general al Direcţiei Juridice din Ministerul Finanţelor Publice. Destinul a făcut să trăiesc viaţa „de Capitală” şi să cunosc multe personalităţi, un mare avantaj pentru misiunile oficiale. Cu domnul Badea mă cunoşteam de mult şi i-am atras atenţia că există o problemă cu aceste retrocedări în judeţul Hunedoara. Echipa de la Ministerul de Finanţe începuse să lucreze pe aceste retrocedări pentru că, între timp, apăruse un raport al Curţii de Conturi care arăta că în România erau vreo 110.000 de hectare de teren puse sub semnul întrebării. Au existat terenuri în judeţele Mureş şi Covasna ce fuseseră retrocedate unor criminali de război. În aceste speţe era uşor de dovedit netemeinicia retrocedării”, spune Potecă.
Statul câştigă cel mai răsunător proces din Hunedoara
În judeţul Hunedoara restabilirea adevărului istoric a fost mai greu de dovedit. Trebuiau făcute cercetări în arhivele locale, judeţene şi internaţionale, mai ales la Tribunalul Arbitral de la Paris în procesul „Optanţilor”. (Pentru domeniul din Retezat statul român plătise 856.211 coroane – aur drept despăgubiri şi 14.844 coroane aur daune pentru dezorganizarea exploataţiei.) „În acea perioadă (2013-2014), am avut mai multe întrevederi la Academia Română cu Secretarul General Acad. Păun Ioan Otiman şi la Ministerul Finanţelor cu directorul Ciprian Badea pe tema retrocedărilor din Retezat. În 2014, când eu mi-am dat demisia din funcţia de subprefect, din punct de vedere al mecanismului de lucru situaţia era pe făgaşul bun şi s-a finalizat prin acea sentinţă judecătorească care a dat câştig de cauză Statului Român, astfel că cele 10.000 de hectare de teren din Retezat reintră în avutul public”, mărturiseşte Vasilică Potecă.
„Odată cu recuperarea pădurilor din Retezat s-a câştigat o bătălie importantă pentru România, dar războiul împotriva celor care jefuiesc avutul public trebuie dus până la capăt”, mai spune Potecă.
Felicitări domnului Poteca!Un demnitar care susține interesele României este foarte rar in zilele noastre.Daca ar fi existat mai mulți demnitari integri si patrioți in ultimii 30 de ani, altfel ar sta lucrurile in țară!