Controalele făcute pe parcursul anului trecut de Curtea de conturi la administraţiile locale din judeţul Hunedoara arată că în 2017 au fost comise cele mai mari prejudicii din ultimii cinci ani, iar neregulile financiar-contabile depăşesc 200 de milioane de lei, mai mult decât toate abaterile cumulate din ultimul cincinal

În anul 2018 Camera de Conturi Hunedoara a efectuat, la entităţile locale, un număr de 32 acţiuni, din care: 26 misiuni de audit financiar şi 6 acţiuni de control. În afara acestora, au mai fost efectuate un număr de 75 de acţiuni de verificare a modului de ducere la îndeplinire a măsurilor dispuse prin decizii şi 13 acţiuni de documentare.

Topul prădătorilor de bani publici

Valoarea prejudiciilor depistate se ridică la suma de 15.829.000 lei, mai mult decât dublul sumei constatate cu un an în urmă (6,4 milioane lei). Potrivit raportului, Consiliul Judeţean este lider la spart bani publici fără acoperire legală, înregistrând o „gaură” estimată la 8,8 milioane lei. Locul doi îl ocupă Primăria Deva, condusă la vremea respectivă – mare parte a anului 2017, de Răzvan Mareş. De la Deva s-au sifonat peste 2,4 milioane lei, potrivit raportului Curţii de conturi, care Curte n-a reuşit să descopere toate şemurile – după cum veţi putea afla în curând din dezvăluirile noastre. Locul trei la categoria „prejudicii urbane” îl ocupă Primăria Simeria cu 613.000 lei.

Prejudicii, faza pe sate

În mediul rural, comuna Ribiţa înregistrează cele mai mari prejudicii în visteria publică. Primăria Ribiţa figurează cu 1.646.000 lei, bani „evaporaţi” nelegal din bugetul public. Şefii primăriei au ajutat un drumar să facă profit de 25 la sută, mult peste cât prevede legea (5%), paguba comunei fiind de 645.000 lei. Tot pentru lucrări la drumuri, Primăria Ribiţa a decontat lucrări nelegale de întreţinere şi reparaţii (pietruire, asfaltare etc.) la drumuri care nu fac parte din domeniul public sau privat al comunei.

Primăria Vaţa de Jos este al doilea mare prădător de finanţe publice cu un prejudiciu estimat la aproape 1,2 milioane lei. Primarul Milu Folescu a dat cu bani în angajaţii primăriei ca la parangheliile cu lăutari. Prime sau stimulente la diferite sărbători religioase, abonamente decontate pentru navetişti, carburanţi daţi „pe pupe” şi alte „atenţii”  – sunt principalele cheltuieli nelegale făcute de întâiul gospodar al comunei.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here