Războiul politicienilor împotriva DNA îşi arată „roadele”. Ultimul raport al Curţii de conturi arată că  dregătorii hunedoreni au sifonat mai mulţi bani comparativ cu anii precedenţi. Peste 80 de milioane de lei au ajuns necuvenit în buzunare străine interesului public. Potlogăriile consemnate în raport au fost comise de dregători în anul electoral 2016, adică taman atunci când era de aşteptat să fie mai prudenţi cu şperţurile. Campioana scurgerilor nelegale de fonduri este Primăria Deva, urmată de Şoimuş, Consiliul Judeţean, Geoagiu şi Ilia – cam aceiaşi „prădători” ca în rapoartele ultimilor patru-cinci ani

Raportul a fost întocmit pe baza controalelor făcute pe parcursul anului 2017 şi vizează activitatea execuţia bugetară pentru anul 2016. Au fost controlate 83 de instituţii publice, din care 28 sunt unităţi administrativ-teritoriale. „Din acțiunile de audit financiar și control aprobate în programul anual și efectuate, au rezultat abateri de la prevederile legale pe care auditorii publici externi le-au estimat la sumă de 81.704 mii lei. (…) Se constată o creștere atât a veniturilor suplimentare constatate față de cele din anul 2016, cât și a valorii prejudiciilor și a abaterilor financiar contabile constatate. Urmare misiunilor de audit financiar efectuate până la data de 24.11.2017 la nivelul unităților administrativ-teritoriale, au fost constatate abateri de la legalitate şi regularitate, care au determinat efectuarea unor plăți nelegale în sumă totală de 11.991 mii lei, a unor nereguli financiar contabile în sumă de 18.802 mii lei, respectiv care au condus la identificarea de venituri suplimentare în sumă de 492 mii lei”, se arată în raportul Camerei de Conturi Hunedoara.

Faceţi loc/ Deva e pe primul loc

Până să apară controlul comandat de primarul Florin Oancea, aflăm din raportul Camerei de Conturi Hunedoara că Primăria Deva a plătit nelegal 77 mii lei, reprezentând decontarea unor intrări gratuite la SC Aqualand SRL Deva, pentru persoane care nu îndeplinesc condițiile pentru acordarea acestor gratuități. (Să fie burtoşii cu bani la care se referea primarul?) Povestea „iluminiţelor” revine şi în raportul din 2017. Astfel, Primăria Deva „a efectuat cheltuieli nelegale în valoare de 609 mii lei, reprezentând servicii de montare/demontare ornamente pentru sărbători de iarnă peste limitele legale și contractuale; au fost angajate, lichidate, ordonanțate și plătite contrar prevederilor legale, servicii de inventariere contractate și nefinalizate în valoare de 79 mii lei, la UATM Deva; tot la UATM Deva a fost constatată efectuarea unor cheltuieli în valoare de 2.022 mii lei cu privire la modul de derulare a contractului delegare a gestiunii prin concesiune a serviciului de iluminat public, constatându-se faptul că decontarea serviciilor se face în baza unor comenzi care nu poartă viză de control financiar preventiv, fără a se menționa cu exactitate locația, precum și în ce constă deficiența”, scriu auditorii Camerei de Conturi.

Mica ciupeală de la ţară

La Primăria Lelese s-au făcut plăți nelegale în sumă de 21 mii lei, fiind acceptate la plată și decontate unele articole de deviz neexecutate în cadrul obiectivului de investiții „Modernizare DC 117”, obiectiv finanțat din Programul Național de Dezvoltare Locală”. Primăria Geoagiu a cheltuit nelegal 155 mii lei pentru servicii culturale decontate fără a avea la bază documente justificative. Primăria Luncoiu de Jos a decontat lucrări de organizare de șantier în valoare de 48 mii lei, deși nimeni n-a văzut şantierul. Primăria Geoagiu a plătit cu 40 de mii de lei mai mult la amenajarea unui teren de sport din satul Gelamr. Primăria Criscior a dat prime nelegale de peste 31 mii de lei.

Lefegii statului, plătiţi boiereşte

Teatrul de Artă Deva a angajat oamenii cu contracte civile fără temei legal, efectuând plăţii incorecte în sumă de 357 mii lei pentru că au fost „încheiate contracte civile cu diverse persoane fizice fără a se ține cont de faptul că munca prestată de acestea nu se încadrează în categoria activităților independente, așa cum sunt acestea prevăzute în Codul fiscal”, notează auditorii în raport. Consiliul Judeţean Hunedoara a plătit salarii peste limita admisă, iar valoarea sumelor acordate nelegal este de 84 mii lei. De asemenea, administraţia judeţeană a umflat ştatele de plată şi în cazul personalului detașat din cadrul unor societăți private la Consiliul Judeţean  (76 mii lei) și la Agenția de Dezvoltare Economică a Județului Hunedoara (32 mii lei). Auditorii mai arată că „a fost constatată efectuarea de cheltuieli de personal nelegale, fiind stabilite salarii de bază la nivel maxim în plată pentru anumite categorii de personal prin asimilare cu salariile personalului care își desfășoară activitatea în alte condiții, respectiv cu ale personalului cu atribuții privind administrarea creanţelor fiscale, la UATM Deva (1.368 mii lei), Serviciul Comunitar pentru Cadastru și Agricultură ( 217 mii lei), Poliția Locală Deva (662 mii lei) și Direcția de Asistență Socială Deva ( 367 mii lei); a fost constatată stabilirea eronată a sporului de control financiar preventiv propriu fiind determinat un prejudiciu de 12 mii lei adus bugetului UATC Burjuc; la Spitalul Orășenesc Hațeg s-a constatat acordarea nelegală a sporului de confidențialitate în sumă de 23 mii lei, consilierului juridic; UATO Petrila a efectuat cheltuieli de personal nelegale, în sumă de 192 mii lei reprezentând majorarea salariilor pentru un număr de 9 persoane membre în echipa de proiect „Reabilitare și modernizare străzi în orașul Petrila” pe o perioadă de un an după finalizarea acestuia; cuantumul indemnizației de ședință a consilierilor locali ai UATO Petrila a fost stabilit eronat, fiind mi mare decât cel stabilit legal determinând prejudicierea bugetului local cu suma de 45 mii lei”, apare în raport.

Toate acestea sunt doar o mică parte din potlogăriile comise de dregători în anul electoral 2016, adică taman atunci când ar fi trebuit să fie mai prudenţi şi mai discreţi cu şperţurile.

Marcel Bot

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here