Nouă primării conduse de penelişti s-au retras din Salvital, asociaţia care coordonează activitatea SMURD în judeţul Hunedoara. Motivul oficial este legat de diminuarea bugetelor locale, însă orice ageamiu în ale politici hunedorene ştie că ţinta boicotului este Petru Mărginean, fost candidat PSD pentru Deva şi fost primar PNL al reşedinţei de judeţ. Mărginean a anunţat într-o conferinţă de presă, că se lucrează la transferul paramedicilor SMURD pe ştatele de plată ale Ministrului de Interne şi că activitatea paramedicilor nu va fi compromisă de răfuiala politică

Asociaţia Salvital a fost înfiinţată în urmă cu 13 ani pentru a coordona serviciul SMURD în judeţul Hunedoara. La vremea respectivă s-au asociat 49 unităţi administrativ teritoriale care plătesc anual o cotizaţie de 5 lei pentru fiecare locuitor. Consiliul Judeţean Hunedoara este principalul finanţator al Salvital şi contribuie la bugetul asociaţiei cu 1,39 milioane lei pe an, ceea ce reprezintă 42,28% din totalul fondurilor. Cu banii colectaţi sunt susţinute salariile paramedicilor. Primele module SMURD au funcţionat în anul 2006, când au avut circa 2.000 de intervenţii. În 2017, paramedicii SMURD Hunedoara au fost prezenţi la aproape 7.600 de cazuri, prin cele opt module de lucru distribuite pe teritoriul judeţului. Retragerea primarilor liberali din Asociaţia Salvital se discută de mult şi are ca scop să-l lase pe Petru Mărginean şomer, chiar dacă vor pica „la pachet” şi cei 83 de paramedici care activează pe ambulanţele SMURD.

Ar putea trece la ISU Hunedoara

Preşedintele Salvital, Petru Mărginean, susţine că a făcut demersuri pentru ca paramedicii SMURD din cadrul asociaţiei să fie preluaţi la structurile militare ale ISU Hunedoara, după modelul existent în celelalte judeţe din ţară şi că promisiunile venite de la nivel central arată că acest obiectiv s-ar putea îndeplini în acest an. „Nu mi se pare, însă, normal ca toate aceste retrageri să fie doar din partea unor primării liberale. Sunt şi primari care conştientizează activitatea, meseria, acestor băieţi (paramedici) până vor fi preluaţi de Ministerul de Interne – pentru că asta e dorinţa tuturor, şi a mea şi a lor. Primarul Devei, al Hunedoarei sau primarul de la Petroşani, cu ei am discutat, înţeleg situaţia şi nu s-au retras. Eu cred că este un complot, dar dacă ar avea ceva de spus, ar trebui să iasă public împotriva Consiliului Judeţean sau împotriva mea şi să nu afectăm activitatea paramedicilor. Până la urmă nimeni când salvează o viaţă nu se uită pe fruntea celui salvat (să vadă) dacă este membru de partid sau nu”, a declarat Petru Mărginean.

Marii cotizanţi nu se retrag… încă

Preşedintele Asociaţiei Salvital susţine că nu există pericolul ca activitatea SMURD în judeţul Hunedoara să fie pusă în pericol, deoarece administraţiile locale importante, cum sunt Consiliul Judeţean Hunedoara sau primăriile unor oraşe mari ca Deva, Hunedoara sau Petroşani, şi-au arătat susţinerea pentru funcţionarea, în continuare, a celor opt module de pe teritoriul judeţului. „Toţi punem accent pe componenta de educaţie şi sănătate teoretic, până la proba contrarie. Sunt situaţii, în momentele în care trec campaniile electorale, alegerile şi atunci uităm de componentele de sănătate, de educaţie şi cred că se face o mare greşeală”, a declarat Petru Mărginean.

Marcel Bot

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here