Să ne reamintim. În 2016, după ce a câştigat şefia Consiliului Judeţean Hunedoara (CJH), primul lucru pe care l-a făcut Laurenţiu Nistor a fost să dosească toate informaţiile despre cumpărăturile directe ale administraţiei judeţene. Iniţiativa „Cu banii la vedere” a aparţinut preşedintelui Adrian Nicolae David care, în 2015, a impus-o ca regulă în toate instituţiile din subordinea CJH. Regula a fost desfiinţată abuziv de Nistor pentru că banii judeţului trebuiau dirijaţi discret spre firmele de casă, cum avea să apară câteva luni mai târziu.
Marcel Bot

Articolul de mai jos a fost publicat în 18 august 2016, dar e de datoria noastră să ne reamintim ce s-a întâmplat în cei patru ani de guvernare PSD a judeţului. Şi mai facem o precizare care e de remarcat, deşi informaţia a apărut ulterior publicării articolului: În timp ce Nistor dosea banii CJH, un alt pesedist – primarul Dan Bobouţanu – adopta la Hunedoara metoda lui David „cu banii la vedere”.

ADMINISTRAŢIA NISTOR DOSEŞTE ACHIZIŢIILE CU BANI PUBLICI (18 august 2016)

Noua putere instalată la Consiliul Judeţean Hunedoara a desfiinţat, abuziv, obligativitatea de a scoate la vedere achiziţiile publice directe. Adrian David a promovat o hotărâre (votată de toţi consilierii, inclusiv de cei ai PSD) prin care toate cumpărăturile  erau afişate pe site-ul instituţiei. După ce Laurenţiu Nistor a ajuns „la butoane”, învârtelile se fac departe de ochii curioşilor, deşi hotărârea „cu banii la vedere” nu a fost abrogată.

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara, Adrian David (PNL) a decis, în august 2015, să curme orice speculaţii pe seama banilor daţi pe sub mână, cu dedicaţie, firmelor de casă prin contracte de atribuire directă. Liberalul a propus – şi aleşii judeţului au votat în unanimitate – o hotărâre care obliga administraţia judeţeană şi toate instituţiile subordonate să afişeze pe pagina oficială de net intenţia de a face achiziţii publice directe cu 72 de ore înainte de demararea procedurii. Hotărârea (nr.187/2015) a intrat în vigoare începând cu 30 octombrie 2015 şi a ţinut până când banii judeţului au ajuns la semnătura lui Laurenţiu Nistor (PSD).

Adrian David, fără şmenuri, fără ascunzişuri

Iată care erau argumentele cu care fostul preşedinte PNL a scos la vedere toate cheltuielile cu bani publici. Fragment din procesul verbal de şedinţă: „David Adrian Nicolae:  Doamnelor şi domnilor consilieri, daţi-mi voie să vă prezint succint acest proiect de hotărâre. Am luat iniţiativa unui set de norme procedurale privind achiziţiile directe, atât la consiliul judeţean, cât şi la instituţiile subordonate, nu pentru că nu am avea un cadru legal suficient, pentru că Ordonanţa 34 privind achiziţiile publice şi toate actele care o completează şi o modifică ulterior cred că sunt îndestulătoare. Însă au existat de-a lungul timpului o serie de discuţii legate de felul în care sunt atribuite aceste achiziţii directe, de faptul că nu s-ar face suficientă publicitate pentru ca toţi agenţii economici interesaţi să ia cunoştinţă în timp util despre intenţia noastră de achiziţie publică. De aceea, pe lângă preluarea tuturor prevederilor din Ordonanța 34 şi din actele subsecvente, vă propun să luăm împreună hotărârea ca toate achiziţiile directe făcute în materia bunurilor şi serviciilor de consiliul judeţean, precum şi de instituţiile subordonate, să fie obligatoriu publicate pe site-urile instituţiilor respective timp de 72 de ore, pentru ca orice agent economic interesat să vândă un serviciu sau un bun să poată lua cunoştinţă despre acest lucru. Aceasta este modificarea majoră pe care eu v-o propun. În rest, bineînţeles, ne conformăm tuturor prevederilor legale în vigoare”, se arată în stenograma şedinţei.

PSD revine cu vechile metehne

Regula cu banii publici la vedere a ţinut până ce au ajuns PSD-iştii la „butoane”.  Ultima achiziţie publică a fost postată de pagina Consiliului Judeţean Hunedoara la data de 21 iulie 2016, iar preşedintele Laurenţiu Nistor (PSD) a început munca la 1 august (fusese în concediu medical pentru o operaţie la omoplatul drept). „S-a schimbat legea achiziţiilor publice şi acum toate achiziţiile directe se fac prin intermediul SEAP, după catalog. Noi am avut un regulament după legea veche, care spunea că trebuie afişate achiziţiile directe, dar – având în vedere legea nouă şi faptul că există catalog pe SEAP cu achiziţiile directe – nu mai e nevoie pentru că totul este public”, ne-au transmis reprezentanţii consiliului Judeţean Hunedoara.

Se poate „pe sub masă” şi legal

Explicaţiile sunt puerile şi abuzul este evident. În primul rând, „legea nou” apăruse încă de pe vremea preşedintelui David, dar cheltuielile au rămas la vedere în administraţia PNL. Legea nr. 98/2016 privind achiziţiile publice a apărut în Monitorul Oficial, Partea, nr. 390 din 23 mai şi a intrat în vigoare începând de joi, 26 mai 2016. Autorităţile judeţene au continuat să afişeze informaţii despre achiziţiile directe şi cu „legea nouă” până a ajuns Nistor la „butoane”. Apoi, indiferent de ce zice „legea nouă”, există o hotărâre a Consiliului Judeţean Hunedoara ce trebuie respectată. Dacă preşedintele Laurenţiu Nistor vrea să învârtă banii publici pe sub masă, poate convoca o şedinţă (de îndată – dacă frige, sau să se abţină de la cumpărături până la prima „ordinară”) în care să ceară consilierilor PSD să abroge Hotărârea nr.187/2015. Abia atunci va putea pesedistul să ascundă legal felul în care se prăpădesc banii judeţului.

PS. După apariţia acestui articol, şefii de atunci ai judeţului au abrogat hotărârea lui David şi şi-au văzut de învârtelile lor. Primul scandal răsunător pe această temă a apărut la scurt timp, când Laurenţiu Nistor a dat serviciul de catering pentru hrana bolnavilor de la Sanatoriul Geoagiu unei firme neautorizate din Şoimuş, o afacere în care s-au învârtit peste 500.000 de euro în primii doi ani de mandat PSD la CJH

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here