de Vladimir Brilinsky
În sfârşit, după multă ezitare, Laurențiu Nistor a trecut Rubiconul, scuzaţi – Mureșul, şi a hotărât un nou descălecat în fruntea judeţului. Aşa cum am anticipat, Nistor avea pregătit, în joben, un candidat alternativă, pe care să-l scoată, la momentul potrivit, însoţit de un hocus-pocus spectaculos. Şi iată, că acest magician neîntrecut al potlogăriilor politice, chiar a realizat o magie, greu de reprodus!
S-a scos pe sine însuşi din joben, în aplauzele lăudacilor şi postacilor căzuţi pe spate, în extaz, de geniala mişcare strategică.
AUT CAESAR, AUT NIHIL
Până aici, toate bune şi frumoase! Stânga judeţeană, măcinată de lupte intestine, are nevoie de o locomotivă care să gâfâie serios pentru a recupera terenul pierdut în faţa lui Adrian David, cel care şi-a dozat intrarea în cursa pentru şefia judeţului, cu chibzuinţă, răbdare şi, mai ales, din timp.
Nimeni nu poate contesta puterea de muncă a liderului din sat Bejan şi nici abilitatea acestuia de a face şi desface iţe politice şi administrative, oricât de încurcate ar fi acestea. Pentru el e ultimul tren. Nu există variante. Ori Cezar, ori nimic, iar programul lui este simplu şi în două puncte. Să le tragă o mamă de bătaie liberalilor şi să nu scape printre degete judeţul pe care l-a sufocat patru ani. Nimic altceva nu-l interesează. Nu cum să-şi atragă mai mulţi votanţi prin programe clare şi promisiuni reale este scopul său, ci cum să diminueze la maxim voturile contracandidatului. Punct!
SCOPUL SCUZĂ MIJLOACELE?
Strategii săi locali, târşâiţi în ale politicii de guerillă, au conceput un sistem josnic de denigrare a singurului competitor real din cursa electorală pentru şefia judeţului. Şi asta putem admite că face parte din arsenalul unei bătălii electorale.
Putem admite şi faptul că în laboratoarele de peste drum de Teatrul de Artă s-ar fi pritocit (cum spun gurile rele) scoaterea la înaintare a urmaşei dinastice a Muntenilor, cu largă susţinere în oficiosul virtual pesedist. Evident, pentru a mai sfârteca din zestrea lui Adrian David, că doar nu pentru a câştiga fotoliul râvnit odinioară de tăticu’.
Cu aceeaşi reţetă, în urale pesediste, decolează în cursă şi Călin Pop, abandonatul alianţei USR-PLUS, având fitilul aprins tot de la sediul din Bulevardul 1 Decembrie. În realitate, aceste două candidaturi reprezintă doar un circ ieftin, adresat în special zonei de infantilism politic, acolo unde voturile se aruncă pe apa Sâmbetei.
Este însă dificil de admis intrarea lui Laurenţiu Nistor într-o astfel de cursă electorală, fără decontul la zi a celor patru ani de chin administrativ din Consiliul Judeţean Hunedoara.
GROAPA CU LEI
Nu ne mai obosim să demonstrăm, încă odată şi pentru a câta oară, că patru ani judeţul a fost condus nu de către cei aşezaţi pe funcţiile remunerate împărăteşte, drept recompensă pentru merite de partid, ci de către însuşi Laurenţiu Nistor. Iar bărbăţia politică pe care o clamează liderul PSD-ist ar trebui să fie construită şi pe asumarea celor patru ani de beznă parţială, de bâjbâială continuă şi de puerilism administrativ.
Ar fi interesant să aflăm, cu subiect şi predicat, ce a însemnat mazilirea vicepreşedinţilor şi ce a însemnat furtunoasa înscăunare a lui Costel Avram!
Ar fi tot aşa de interesant de aflat de ce în spatele fotografiei consensuale de la prezidiul consiliului, cu cei patru conducători de facto, oricine poate auzi zăngănit de săbii!
S-ar face lumină pentru mulţi, dacă s-ar explica resorturile abuzului care desfiinţa o direcţie tehnică, doar pentru că şefa direcţiei a „fluierat în biserică”.
La fel, la Petroşani ar trebui explicată permanenta şicanare a conducerii teatrului şi piedicile puse actului artistic profesionist.
Hărţuirea obsesivă a unor angajaţi ai consiliului, aduşi până la stadiul de epuizare fizică, doar pentru că nu participă la matrapazlâcuri şi limbajul de mahala folosit la adresa acestora sunt alte lucruri care ar trebui să reiasă din spovedania bărbatului politic.
Poate că şi hărţuirea ziariştilor în incinta instituţie, bruscarea lor, ar trebui asumată.
E posibil să aflăm de ce şi cum la conducerea unor servicii sunt menţinuţi în funcţie analfabeţi cu diplomă şi incompetenţi de profesie. Sau cum zeci de posturi au fost ocupate prin concursuri formale, fiind promovaţi incompetenţi cu carnet de partid şi amante tute, care vin la serviciu doar pentru a semna în condică.
VIITORUL SUNĂ BINE
Probabil că, niciuna dintre puţinele probleme enumerate nu le vom avea lămurite şi justificate în programul electoral al lui Laurenţiu Nistor. Asumarea nu a fost niciodată şi nu este nici acum punctul său forte. Atacurile de noapte, nici acestea asumate, cu mercenari bine plătiţi, minciuna, dezinformarea şi, mai ales, manipularea sunt verigile sale forte cu care porneşte în lupta cu Adrian David.
Puţin probabil că vom avea o confruntare directă între cei doi. Prestanţa ar face diferenţa şi mai mare între ei, căci doar unul are prestanţă iar celălalt se va eschiva.
Deznodământul este previzibil, dar lupta, care este la început, poate oferi surprize.