Consilierii judeţeni din Hunedoara au aprobat alocările bugetare destinate primăriilor, în şedinţa ordinară de la sfârşitul săptămânii trecute. Suma împărțită a fost de 11.650.000 lei. Liberalii susţin că şefii judeţului au pedepsit populaţia din localităţile cu primari liberali, diminuând sumele cuvenite cu peste un milion de lei

Liberalii impută președintelui Mircea Bobora (PSD) că a împărţit discreționar fondurile aflate la dispoziția CJ Hunedoara. „Deși populația condusă de primari liberali reprezintă un procent de 40,9 la sută din populaţia judeţului, la unitățile administrativ teritoriale  conduse de primari PNL aţi socotit că li se cuvine doar 29%. Ați privat populația de 1,35 milioane de lei. E o sumă considerabilă. Sigur că, la nivel de UAT-uri, toată lumea îşi doreşte o dezvoltare amplă, dar cinstit şi onest ar fi să repartizaţi şi să respectaţi principiul proporţiilor”, a declarat  Vetuța Stănescu, consilier judeţean PNL. Liberalii au prezentat un proiect de alocare a fondurilor ca alterativă la cel întocmit de şefii judeţului, însă varianta lor a căzut la vot.

Împărţeală cu strigături

Preşedintele Mircea Bobora pretinde că alocarea a avut la bază o analiză temeinică a situaţiei cu care se confruntă fiecare primărie în parte. „Să ştiţi că niciodată nu am avut ușa închisă pentru primarii liberali, dar nici nu pot să fiu fariseu și să vă spun că sunt cu șezutul în două luntrii. Sunt reprezentant al PSD, dar asta nu a influențat repartizarea acestor sume”, a declarat Bobora. Preşedintele CJ Hunedoara spune că a fost nevoit să ţină seama de „dorința de dezvoltare uniformă, de atragere de fonduri europene, de posibilitatea de a cofinanța proiectele” şi că a luat în calcul şi sumele atribuite primăriilor de Finanţele Publice, unde Deva (liberală) primeşte cam cât un consiliu judeţean. „Noi am încercat să nu văduvim nici un UAT de fireasca dezvoltare a lui în care reprezintă nişte locuitori nu nişte opţiuni politice”, a mai spus Bobora.

Apel la instanţa de judecată

Discuţiile au devenit pătimaşe, pe alocuri – bâlci mediatic. Spre final, avocatul Oana Frânc (consilier judeţean PNL) a pus în atenţia plenului nelegalitatea proiectului privind alocarea bugetară. „Nu este prima dată când se încalcă legea administrației publice locale. Materialele pentru ședințe trebuiau să ne fie repartizate cu 5 zile înainte, dar vă aducem la cunoștință că am aflat de ședință din presă și că punctul 12 ne-a fost înmânat miercuri la ore 10:36. (…)  Domnule preşedinte, textul de lege nu e facultativ”, a avertizat consilierul PNL care a precizat că liberalii se văd nevoiţi să atace în instanţă hotărârea care a trecut cu voturile aleşilor PSD. Frânc a făcut referire şi la modul de lucru lipsit de transparenţă practicat de şeful judeţului, un subiect fierbinte taxat şi de presa din judeţul Hunedoara.

Marcel Bot

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here