„… venind la apusul soarelui, văzând lumina cea de seară, lăudăm pe Tatăl, pe Fiul şi pe Sfântul Duh, Dumnezeu; vrednic eşti în toată vremea a fi lăudat de glasuri cuvioase, Fiul lui Dumnezeu, Cel de dai viaţă, pentru aceasta lumea Te slăveşte”. A fost atmosferă de Imn, Lumină lină, în seara zilei de miercuri, 19 august 2020, când catedrala de la Opera din Deva s-a îmbrăcat în lumină. De acum, ea va străluci seară de seară ca o candelă aprinsă în Noaptea de Înviere
Marcel Bot
Odată cu inaugurarea iluminatului arhitectural de la catedrala din parcul Opera se încheie un proiect care pune într-o altă lumină toate lăcaşele de cult din municipiul Deva. (În satele aparţinătoare, mai rămâne de iluminat bisericuţa reformată din Cristur, lucrări care vor fi finalizate până la sfârşitul anului, foarte probabil.) Credincioşii care au participat la inaugurarea iluminatului arhitectural au fost copleşiţi de emoţie. Biserica, monumentală în sine, a devenit de-a dreptul spectaculoasă. Din exterior puteţi să o vedeţi în fiecare seară, dar din interior ai senzaţia că timpul încetează să mai curgă, că toată zbaterea lumii a încremenit undeva departe şi că te afli trăind în veşnicie. Lumina pătrunde discret prin vitralii şi se aşează, odihnitor, peste icoane. Totul pare atât de blând, de cald şi de ocrotitor, încât ai sentimentul copilului care s-a cuibărit în braţele mamei sale şi ştie că acolo nimic rău nu i se poate întâmpla. Şi chiar aşa şi este!
… şi întunericul n-o poate cuprinde!
Părintele Vasile Vlad, preot paroh la catedrala de la Opera, a făcut oficii de gazdă, nu înainte de a cerceta biserica pe toate feţele. „E bucuria comunităţii noastre parohiale! Încă un pas înainte, încă o împlinire: iluminatul exterior al Bisericii. Parcă abia acum vedem întâia dată trupul atât de minunat al locaşului bisericesc! Aşa cum Dumnezeu este Lumina lumii, Biserica, prin lumina fizică în care e îmbrăcată, îşi dezvăluie Chipul şi rostul: Lumina ce luminează în întuneric şi pe care întunericul n-o poate cuprinde! Prezenţa Bisericii, ca locaş de cult, în cetate centrează spaţiul şi iniţiază sacralizarea acestuia. Sentimentul e acelaşi ca în Noaptea/ Ziua de Înviere. Din trupul de lumină al Bisericii se îmbracă în sens întregul oraş. Întunericul se împrăştie nemaigăsind unghere unde să se ascundă şi lumea se regăseşte pe sine. Totul devine o Arcă ce se îndreaptă spre ţărmul celălalt”, spune părintele Vasile Vlad.
Frumuseţea va mântui lumea
În proiectul edililor urmează ca biserica şi parcul să fie despresurate de gardul din beton şi fier forjat. De asemenea, parcul va fi reamenajat şi iluminat (şi el) arhitectural, astfel că întreaga zonă poate deveni un spaţiu excelent de reculegere şi relaxare. Părintele Vasile Vlad crede că „Deva Frumoasă” e un drum ce merită parcurs. „Da, cred că trebuie să mulţumim Bunului Dumnezeu pentru că locaşurile de cult, indiferent de apartenenţa confesională, şi-au găsit locul firesc în arhitectonica oraşului. Domnul primar Florin Oancea a venit în întâmpinarea noastră, a iniţiat acest proiect al bucuriei şi frumuseţii. Dovstoievschi scria cândva că frumuseţea va mântui lumea. Cred că orice chip al frumuseţii e un reflex al Frumuseţii Dumnezeieşti. Şi mi se pare că meritul domnului primar e cu atât mai mare, cu cât realizează acest proiect într-o vreme de criză. În timpuri cu soare, în vremi de bunăstare, nu e mare lucru să faci ceva. La vreme de restrişte doar oamenii providenţiali pot mişca lucrurile. Şi, în Deva, dinamica vieţii, pe toate nivelele (cultură, administraţie, religie, viaţă socială ș.a.), chiar se mişcă. Repet, la vremuri de încercare, oameni pe măsură! Deva e un proiect al frumuseţii şi al bucuriei!”, mai spune părintele.
„Eu am fost convins că acest proiect – de suflet pentru mine, trebuie să recunosc, va fi pe placul majorităţii devenilor pentru că sunt creştini, mulţi dintre ei „practicanţi”. Mă bucur că reacţia oamenilor este peste aşteptările mele. Eu sunt convins că Deva este un oraş binecuvântat de Dumnezeu, întotdeauna la greu mi-am pus nădejdea în Dumnezeu şi sunt convins că vom putea trece toate momentele grele şi oraşul se va dezvolta aşa cum ne dorim cu toţii”.
Florin Nicolae Oancea, primarul Devei