Pe numele ei – „Ca să reconstruim România, Guvernul Dăncilă trebuie demis de urgenţă!”, moţiunea a trecut. Opoziţia a avut cinci voturi peste cele necesare. Teoretic liberalii s-ar afla în poziţia de a da viitorul premier: Ludovic Orban şi un guvern cu 15 miniştri „nepătaţi”. E posibil?   
Marcel Bot

Semnatarii moţiunii anunţau că debarcarea Guvernului Dăncilă ar fi „o condiţie esenţială pentru intrarea României în normalitate”. De asemenea, liberalii din postura de lideri ai opoziţiei anunţau că vor să formeze un Guvern „suplu, european, cu 15 ministere, format dintr-o echipă de oameni competenţi, care au demonstrat profesionalism, integritate şi responsabilitate în întreaga lor carieră”. E posibil?

Există politică şi după moţiune

Prima condiţie impusă le-a ieşit, astfel că Parlamentul a adoptat joi moţiunea de cenzură cu 238 voturi „pentru” din 242 exprimate. Au fost patru voturi împotriva demiterii, în contextul în care parlamentarii PSD au fost în sală, dar nu au votat. Ultiml Guvern Dragnea a fost demis, dar rămâne deocamdată pe funcţie ca interimar, până la instalarea viitorului Cabinet. Urmează ca preşedintele Klaus Iohannis să cheme partidele la consultări şi să desemneze un alt premier. Premierul desemnat are nevoie de 233 de voturi în Parlament pentru a intra la guvernare cu noul Executiv. Dacă nu obţine votul Parlamentului de două ori consecutiv se vor organiza alegeri anticipate.

Mai e mult până departe

„Parlamentul a aprobat, astăzi, moţiunea de cenzură iniţiată de PNL. Am debarcat un guvern devenit nelegitim, punând capăt guvernării PSD, care nu s-a exercitat în interesul cetăţenilor, social-democraţii fiind preocupaţi de salvarea infractorilor şi bunăstarea propriei clientele. PNL s-a luptat fără pauză, timp de trei ani de zile, împotriva abuzurilor PSD, depunând moţiuni de cenzură, moţiuni simple, sesizând Curtea Constituţională şi Comisia de la Veneţia. Prin victoria de astăzi, facem primul pas către ”România normală”. O Românie normală este o ţară condusă de politicieni şi funcţionari publici cinstiţi, respectaţi şi integri, aleşi sau promovaţi în baza competenţelor dovedite, care au conştiinţa serviciului public pentru care au fost aleşi sau angajaţi”, a fost mesajul liberalilor imediat după adoptarea moţiunii. Dar până la formarea unui guvern suplu, european, cu 15 ministere de „nepătaţi” mai e cale lungă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here