Deva va avea un mall administrativ după modelul Primăriei Oradea, care va deveni funcţional din luna mai. Şi tot pentru o bună desfăşurare a relaţiei cetăţean-administraţie, primarul va înfiinţa o platformă de monitorizare şi control a tuturor sesizărilor. Informaţiile au fost prezentate la darea de seamă pe care Florin Oancea a făcut-o în cea de a suta zi de primar al municipiului Deva

Primarul Devei, Florin Oancea, a susținut vineri, 9 martie 2018, o conferință de presă în care a prezentat raportul de activitate pentru cele 100 de zile de la preluarea mandatului. Pe finalul raportului, Oancea a vorbit despre felul în care înţelege el să redefinească relaţia administraţiei pe care o conduce cu cetăţeanul. În cele o sută de zile de mandat au fost peste 2.000 de persoane care au intrat în audienţe ca să-și spună păsul.

Restructurarea. Relaţia cu cetăţeanul

Statistic, primarul Devei a iniţiat 121 hotărâri de consiliu, din care 116 au fost aprobate (96% rată de promovabilitate) și 5 respinse. Reducerea posturilor din Primărie a fost, cum era de aşteptat, tema cea mai „fierbinte” a dării de seamă. „Am făcut restructurări de personal, prin reducerea a 109 posturi. Deşi au existat tot felul de zvonuri că voi fi bombardat cu procese, nu am informații, până acum, că disponibilizările vor fi atacate în instanță. Prin noua organigramă am  redistribuit unele persoane, șefii de la Poliția Locală acceptând funcții de execuție în locul celor de conducere. Aici am redus 37 de posturi și vă anunț că se vor semna noi contracte de colaborare cu Poliția Națională și Jandarmeria, în materie de circulație și ordine publică, și se vor forma echipaje mixte”, a declarat Oancea care a preluat Poliţia în subordinea sa pentru a o monitoriza personal. Primarul explică şi modul în care o să le monitorizeze activitatea. Primăria va construi o platformă virtuală pe care vor fi ridicate toate sesizările devenilor, către cine au fost repartizate spre soluţionare, data înregistrării, numele şi datele de contact ale petiţionarului. În momentul în care problema a fost rezolvată textul va trece de pe culoarea roşie pe verde. „Prin sondaj, am să verific dacă într-adevăr s-a rezolvat. Cred că cetăţenii trebuie să-şi recapete încrederea în autorităţi. Dacă un om depune două-trei sesizări şi nu se întâmplă nimic, renunţă descurajat. Eu vreau ca redăm devenilor spiritul civic, convingerea că cineva îi ascultă”, a spus Oancea.

Aqualand a intrat la apă

Scăldătoarea de la poalele Cetăţii e falimentară. „Aqualand nu va mai putea continua în actuala formulă. Are pierderi de peste are milioane de lei, are datorii mari, conturi blocate și nu mai poate face investiții. Voi propune, în Consiliul Local, ca Aqualand să devină un serviciu al Primăriei”, spune primarul. Oancea nu e mulţumit nici de Serviciul Cetate. S-au făcut restructurări şi au rămas 23 de oameni. „Cel mai greu este să dai afară funcționari publici, adică să faci restructurări pe motive de eficacitate, dar și de competență”, a mai spus primarul Devei.

După 15 martie se vor face evaluările profesionale a celor rămași pe posturi. Cu siguranță că vor mai fi plecări, dar și angajări. Primele angajări se vor face la Serviciul Public de Întreținere și Gospodărire Municipală (SPIGM). Muncitori, se vor angaja doar muncitori.  În această săptămână se va semna un nou protocol între SPIGM și Penitenciarul de la Bârcea Mare.

Relaţia cu mediul de afaceri. Vin Investitorii

„În bugetul pe acest an sunt prevăzute sume pentru continuarea investițiilor începute în 2017, în număr de 21. De asemenea, pentru acest an sunt bugetate 28 de obiective de investiții. Totodată, în iulie, când legea ne permite să facem rectificări bugetare, voi propune alocarea de sume pentru elaborarea altor 21 de studii de fezabilitate, pentru proiecte ce intenționăm să le demarăm în 2019. Municipalitatea are un credit guvernamental, de 30 de milioane de lei, din care 14 milioane erau neutilizați, iar Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a închis această linie. Am solicitat redeschiderea liniei de credit, de două ori în acest an, prima dată fiind refuzați, iar la ultimul răspuns ni s-a transmis că suntem puși pe o listă de așteptare. De la preluarea mandatului am purtat opt discuții cu reprezentanți unor puternice firme străin. Investitorii sunt interesați de Deva. Valoarea potențială a investițiilor pentru perioada următoare este de peste 100 de milioane de euro”, a declarat primarul Devei.

Oancea promite să scoată relaţiile de „cumetrie” şi cele clientelare dintre Primărie şi mediul de afaceri. „Vreau să le arăt tuturor colaboratorilor, firmelor care au contract cu municipalitatea, fie că e vorba de servicii sau alte lucrări de investiții, că nu trebuie să mai sune la nici un șef, n-au ce să sune la primar pentru ca să li se facă o plată. Voi avea o întâlnire cu reprezentanţii tuturor firmelor care au contracte în derulare cu municipalitatea. Voi avea discuţii cu fiecare în parte şi voi da ordin de începere a lucrărilor pentru că a trecut sezonul rece”, spune primarul care s-a angajat să supravegheze personal lucrările şi să nu admită abateri de la calitatea şi termenele de execuţie. „Şi mi-am mai propus un lucru: să nu deschidem mai multe şantiere decât bani pe care îi avem la dispoziţie”, a mai spus Oancea.

Marcel Bot

2 COMENTARII

  1. Cu stimă D-nul Primar Oancea, am citit activitatea la100 de zile măsurată de d-voastra, în acest timp
    scurt. Dacă țineți așa veți depăși promisiunile făcute, faceți o imagine bună în fața Deveniilor. Numai așa puteți avea un nou succes la alegerile viitoare. Eu ca președinte de Asociație am o rugăminte, faceți și cu noi o ședință, oameni au multe nemulțumiri, pe mine sper că mă mai cunoașteți, de prima dată când ați fost ales Viceprimar. Am și depuse o grămadă de Sesizări, dar măcar un răspuns aș fi primit era bine, dar am să cer audiență. Cu respect D-nului Primar Oancea. Szemcsuk L.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here