În toamna anului 2015, la cetatea dacică de la Costești, au fost observate gropi proaspete, făcute de către căutătorii de comori. La fel, sunt observate și în zona Blidaru. Anunţate, autorităţile judiciare inspectează imediat locul și încep cercetările la capătul cărora demarează un proces la Judecătoria Orăștie.
Vladimir Brilinsky
MIRAJUL AURULUI ȘI BRAȚUL LEGII
Ofițerii specializați în combaterea braconajului arheologic din cadrul Inspectoratului de Poliție Hunedoara au intrat în acțiune prompt, constatând existența a peste 200 de gropi, răspândite prin toate cetățile, execepție făcând Sarmizegetusa Regia, locație păzită și supravegheată la acea vreme. Se ajunge la concluzia că autorii sunt patru cetățeni cehi, care fuseseră cazați la Pensiunea Dacica din comuna Boșorod. Se concluzionează că cei 4 suspecţi, utilizând autoturisme de teren şi 6 echipamente de detecţie, au efectuat detecţii neautorizate şi au sustras din siturile arheologice ale cetăţilor dacice loturi de artefacte susceptibile a face parte din patrimoniul cultural naţional, producând distrugerea stratigrafiei arheologice a monumentelor istorice de la Piatra Roşie, Costeşti, Blidaru şi Băniţa, jud. Hunedoara. Bunurile obținute prin aceste acțiuni au fost, ulterior, exportate ilegal şi puse în urmărire prin INTERPOL.
Urmărirea penală a fost efectuată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, precum şi de ofiţeri specialişti din cadrul IPJ Hunedoara. Conform autorizaţiilor de percheziţie emise de judecătorul român de drepturi şi libertăţi, au fost efectuate mai multe percheziţii la domiciliile suspecţilor din Republica Cehă, la care au asistat ofiţeri specialişti ai I.P.J Hunedoara. Marius Marcu, Marc Florin, Lucian Savonea și Nicolae Popa, polițiști din cadrul IPJ Hunedoara, au fost cei care au dus la bun sfârşit o misiune pe cât de grea, pe atât de spectaculoasă.
DUPĂ MUNCĂ ȘI RĂSPLATĂ
Au fost recuperate de la inculpaşi şi depuse la Muzeul Naţional de Istorie a României, conform rechizitoriului, un număr de 12 bunuri ce aparţin ca datare perioadei dacice, ridicate de la Pensiunea Dacica din comuna Boşorod, sat Alun judeţul Hunedoara. Conform expertizei realizate de expert dr. Iosif Vasile Ferencz (Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva) au fost ridicate de la inculpaţii Jan Chrt, Roman Muzik, Lukas Havlik un număr de 28 bunuri arheologice, din care: două tetradrahme, imitaţii dacice de tip Răduleşti-Hunedoara, o tetradrahmă imitaţie Filip II, zece monede histriene de bronz cu contramărci, patru verigi de bronz atribuite celţilor din regiunea Dunării, patru monede denari Republica Romană, şase monede imperiale şi romane târzii şi o monedă de metal comun, nedeterminată.
ZIUA DECONTULUI
Judecătoria Orăștie a decis în urma unui proces care a început în 2018 că: inculpaţii vor executa pedeapsa cea mai grea dintre cele aplicate de 1 an şi 4 luni închisoare sporită cu 1 an o lună şi 10 zile, inculpaţii urmând a executa în total pedeapsa de 2 ani, 5 luni şi 10 zile. În baza art.91,92 Cod penal dispune suspendarea executării pedepselor sub supraveghere, pe un termen de supraveghere de 2 ani pentru inculpaţii Chrt Jan, Radek Lang şi Muzik Roman şi de 3 ani pentru inculpatul Havlik Lukas, termene calculate începând cu data rămânerii definitive a prezentei hotărâri”, se arată în sentinţă. Au fost confiscate, în urma percheziţiilor, un detector de metale marca Deus Detectors XP 225 ridicat de la inculpatul Radek Lang. – un detector de metale marca XP Deus ridicat de la inculpatul Roman Muzik. – două detectoare de metale marca Teknetix şi respectiv XP Metal Detectors ridicate de la inculpatul Lukas Havlik – două detectoare de metale marca Garett ACE şi respectiv Garett AT Pro ridicate de la inculpatul Jan Chrt.
De asemenea, conform sentinţei pronunţate, pe parcursul termenului de supraveghere, inculpaţii vor presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile la Primăria municipiului Orăştie sau Primăria comunei Beriu.