Deva are una din cele mai frumoase galerii de artă din ţară. Este, probabil, singurul proiect remarcabil care a fost gândit, început şi finalizat („cap-coadă”) în mandatul PSD al administraţiei judeţene din Hunedoara. De această lucrare s-a ocupat vicepreşedintele Daniel Andronache şi Galeriile de Artă FORMA vor rămâne peste timp ca o pată luminoasă în peisajul mohorât dominat cu „vizite de lucru” pozate obsesiv de Costel Avram, administratorul public (su)pus de Nistor să controleze tot ce mişcă în Consiliul Judeţean
Marcel Bot
În 29 iunie 2020, Consiliul Judeţean Hunedoara (CJH) şi-a prezentat bilanţul. Jalnic. Nicio investiţie notabilă, cum recunoştea Costel Avram, administratorul public al judeţului. „Sigur, era o problemă că noi consiliul judeţean nu am tăiet panglici. Nu am tăiat fiindcă tăiam dacă aveam proiecte”, explica Avram motivul pentru nu au ce arăta după patru ani. Realitatea e că Laurenţiu Nistor, preşedintele PSD Hunedoara şi adevăratul stăpân al judeţului, şi-a sabotat proprii colegi cu iniţiativă. Eşecul guvernării PSD în Hunedoara e sută la sută „opera” lui Nistor, iar Galeriile făcute de Andronache sunt „o scăpare” a Judeţenei de Partid.

Galeriile de Artă din Deva şi-au schimbat FORMA. „A fost destul de greu pentru că în momentul în care am luat decizia în cadrul Consiliului Judeţean să facem această investiţie nu ştiam ce perioadă va urma. Noi am gândit-o anul trecut, a venit această perioadă de pandemie şi ne-am trezit că există o problemă a transportului de materiale din Franţa, Italia şi China. Ne-am speriat puţin, dar din fericire lucrurile au mers bine şi, iată, am ajuns la final cu toată galeria modernizată la un standard foarte ridicat”, ne-a declarat Daniel Andronache (PSD), vicepreşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara.
Poartă de vis spre cultura autentică
Reconfigurarea Galeriilor de artă FORMA s-a făcut astfel încât să dea posibilitatea găzduirii de evenimente din sfere culturale diferite. Această recalibrare va avea ca efect deschiderea Galeriilor către evenimente şi expoziţii ce acoperă toate cele şapte arte, precum şi expoziţiile din sfera multimedia. Galeria are o faţadă principală generoasă către Bulevardul Decebal, ce facilitează conceptul de „artă în stradă”. Partea asta a fost amânată din cauza unui proiect european al Primăriei Deva, alat în derulare, dar platforma se va realiza în baza unui proiect ulterior. Intervenţiile asupra spaţiului au fost, în primul rând, în degajarea acestuia de toate închiderile din rigips existente, atât la nivelul tavanului prin renunţarea la tavanul casetat, cât şi desfacerea închiderilor de la nivelul stâlpilor structurali. Astfel, după îndepărtarea „cotloanelor”, galeria a câştigat un spaţiu aerisit şi consistent. În sală vor exista locuri de stat pe scaune telescopice care permit spectatorului o vizibilitate excelentă în cazul unor manifestări de tipul teatrului neconvenţional, dans, concerte de cameră, happening-uri artistice. „Am transformat Galeriile de Artă FORMA într-o sală multifuncţională, am pus scaune telescopice şi scaune pliante, astfel că vom avea cam o sută de locuri care ne permit să organizăm vernisaje ale artiştilor plastici, dar şi lansări de carte, mici piese de teatru, recitaluri de muzică clasică şi tot ce presupune un spectacol de artă. De asemenea, aici se pot organiza conferinţe, proiecţii de film, seri de jazz… Încercăm să facem aceste Galerii cât mai atractive pentru iubitorii de cultură din judeţul Hunedoara”, spune Daniel Andronache, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara.
Câteva detalii de la constructor
Din punct de vedere tehnic, Galeriile de Artă FORMA au pardoseala din răşină epoxidică decorativă, culoare crem deschis, pereţii şi tavanul sunt zugrăviţi alb, iar tâmplăria interioară este din lemn aglomerat, culoare albă. Corpurile de iluminat sunt prinse pe şinele care subîmpart spaţiului în zonă tehnică şi zonă expoziţională. Acestea sunt culisante, cu focus mobil, ceea ce permite o orientare flexibilă a fluxului luminos. Iluminatul de tip LED oferă posibilitatea reglării intensităţii luminoase. Totodată, există şi zone iluminate ambiental cu acelaşi tip de iluminat prevăzut în corpurile suspendate. Galeriile sunt dotate cu panouri mobile care vor fi folosite la nevoie, în rest acestea se vor depozita în spaţiul de depozitare. Ele au roţi cu elemente de blocaj, precum şi simeze pentru expunerea tablourilor.
Trebuie precizat că profesorul dr. Cătălin Bălescu, rectorul Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti, s-a oferit să lucreze din prietenie şi „pro bono” la unele detalii de proiectare, lucrări care ar fi fost greu de susţinut financiar în condiţii contractuale din bugetul alocat. „Vreau să le mulţumesc pentru colaborare, atât Uniunii Artiştilor Plastici – Filiala Hunedoara, cât şi Uniunii Artiştilor Plastici din România şi Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti – în mod special domnului rector Cătălin Bălescu, celor care au fost alături de noi şi ne-au îndrumat cu sfaturi, au şi proiectat o parte din proiectul acestor galerii în aşa fel încât să iasă la acest standard şi putem spune fără falsă modestie că avem poate cea mai frumoasă galerie de artă din ţară”, a mai spus Daniel Andronache.
„Galeriile de artă FORMA au dobândit o tradiţie de bună calitate în cultura naţională. Uniunea Artiştilor Plastici din România a avut un reper stabil în această zonă de civilizaţie şi cultură veche românească. Personal, am considerat galeriile FORMA ca fiind reprezentative pentru Deva şi pentru noi toţi. În acest spaţiu au evoluat artişti importanţi şi gândurile mele de adolescent aspirant la condiţia de artist, odată cu expoziţiile lor. Ţinând cont de toate acestea, nu putem decât să salutăm iniţiativa Consiliului Judeţean Hunedoara de a reabilita un spaţiu de autentică respiraţie culturală. Doresc galeriilor FORMA o viaţă cât mai lungă”
Din câte am putut observa, atât din acest articol cât și la fața locului, nu s-au luat în considerare aspectele legate de accesibilitatea persoanelor cu dizabilități.
Legea 448/2006, ART. 21:
(1) Autoritatile competente ale administratiei publice au obligatia sa faciliteze accesul
persoanelor cu handicap la valorile culturii, la obiectivele de patrimoniu, turistice, sportive
si de petrecere a timpului liber.
(2) În vederea asigurarii accesului persoanelor cu handicap la cultura, sport si turism,
autoritatile administratiei publice au obligatia sa ia urmatoarele masuri specifice:
a) sa sprijine participarea persoanelor cu handicap si a familiilor acestora la manifestari
culturale, sportive si turistice;
Normativul NP051/2012, Cap. VII.5 (pag.118-120).