Municipiul Orăştie, decembrie 2017, strada Digului. De fapt, o uliţă mocirloasă în care te afunzi în gunoaie. Pe alături, Râul Orăştie se strecoară – slinos – printre mormanele de deşeuri neridicate cu anii. La capătul uliţei dinspre civilizaţie, asfaltul din carosabil a fost înlocuit cu pavele. Strada vecină cu Digului pare un loc de promenadă unde îşi plimbă orăşenii odraslele neascultătoare să le arate ce au să păţească dacă nu se cuminţesc. Pentru că, într-adevăr, locuitorii uliţei trăiesc ca şi cum ar fi pedepsiţi de dregătorii oraşului.  Ceea ce nu par să înţeleagă pesediştii care fac legea în Orăştie e că „pedeapsa” se poate întinde ca o molimă peste întreaga comunitate.

Contrastul este năprasnic. După strada aranjată impecabil cu pavele, cum dai colţu’ pe dreapta, intri direct în infernul coloniei de pe Digului. Pe uliţa desfundată ce se ţine de cursul râului, mai marii municipiului n-au găsit nici măcar atâtea resurse cât să o pietruiască. Malul apei e îngropat adânc în gunoaie. Oamenii spun că n-a mai fost curăţat cursul apei de peste 20 de ani. Poate exagerează puţin la supărare. Nu mult, după cum arată peisajul. În aval de colonie, gunoaiele plutesc în derivă pe apele râului cale de câţiva kilometri. Apa curge, galbenă şi urât mirositoare, ca puroiul dintr-un buboi uriaş. Aici se adapă haitele de câini şi animalele celor din zonă. Cârduri de gâşte se îmbăiază în apa infectă, aceeaşi pe care o folosesc la spălat şi familiile care trăiesc aici. Sunt zeci de copii care intră în viaţă prin cea mai insalubră uliţă a destinului din Orăştie. Pentru oamenii de pe Digului, ciuma roşie a politicii are culoarea gunoiului. În campania electorală, au avut momentul lor de vizibilitate, dar l-au ratat glorios. Unii au început să regrete „puii slăbănogi” cu care au fost momiţi la locale şi se gândesc nervos la următoarele alegeri. E tot ce mai pot spera.

Politica obrazului gros şi a stomacului tare

Din mormanele de gunoi numai şobolanii ies pe plus. Mari, viguroşi şi plini de tupeu trec prin gospodăriile sărăcăcioase, lăsând în urma lor panică şi boli. Zilele trecute, un copil a ajuns în spital din cauza şobolanilor. Disconfortul provocat de rozătoare îl simt şi locuitorii din vecinătatea coloniei. În zona gării (alt focar de infecţie din Orăştie), un bebeluş mort purta pe trup urmele muşcăturilor de şobolan. Molima se întinde. Dregătorii pesedişti de la şefia oraşului se înşeală dacă cred că pot izola locul ca pe un ghetou. O muscă „murată” în gunoiul pe care-l îngăduie primarul Ovidiu Bălan poate să-şi depună ouăle pe bucatele alese de la Primărie. (Ştiaţi că musca adultă zboară cu doi metri pe secundă şi poate străbate 7,2 kilometri într-o oră?). Există dovezi că muştele pot transmite bacteria Helicobacter pylori, ce poate cauza ulcer la om. Domnule primar Ovidiu Bălan, sunteţi bine? Ştim că pentru politică e nevoie de un „stomac tare”… Totuşi, o arsură mică la foale, ceva?

Sunt multe întrebări la care ar trebui să aibă răspunsuri cei din administraţia locală, şeful de la Apele Române şi comisarul Gărzii de Mediu, dar – de această dată – am decis s-o luăm de-a-ndoaselea, de sus în jos, începând cu părerea ministrului Graţiela Leocadia Gavrilescu.

Marcel Bot

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here