Potrivit celor mai recente estimări, bătălia pentru fotoliul de preşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara se dă între candidaţii PSD şi PNL. (De altfel, nici nu trebuie să fii sociolog sau mare politolog să sesizezi asta.) Anul acesta, poate mai mult ca oricând, se vor confrunta două lumi, două mentalităţi, diametral opuse. Pe de o parte (colţul roşu, ca la box) este ultima generaţie de politruci de sorginte comunistă care încearcă să păstreze puterea – la Hunedoara prin Laurenţiu Nistor, pe de altă parte (colţul albastru) vine noua generaţie cu politicieni ajunşi la maturitate politică şi profesională în regimul de după „democraţia originală” a lui Ion Iliescu.
Marcel Bot
Măsurătorile sociologice au fost făcute la Deva, aşadar este vorba despre opţiunea devenilor în alegerea viitorului preşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara. Potrivit sondajului, lupta va fi între Laurenţiu Nistor (PSD) – cotat la 26,30 % şi Adrian Nicolae David (PNL) – cotat la 35,50 %. Ceilalţi posibili candidaţi sunt mult sub zece puncte procentuale, dar – cum spuneam, este vorba doar despre Deva. În mediul rural cifrele se schimbă şi cu siguranţă lupta electorală va fi extrem de aprigă. (Din multe puncte de vedere confruntarea seamănă cu biblica bătălie dintre David şi Goliat.)
Cine sunt cei doi adversari din „ringul” localelor
Laurenţiu Nistor (PSD)
Ultimele repere autobiografice pe care le-a afişat oficial Laurenţiu Nistor apar pe site-ul Camerei Deputaţilor şi datează din 22 decembrie 2012. De atunci, şeful PSD Hunedoara a mai stat două mandate ca deputat la Casa Poporului, mandate întrerupte în 2016 de o scurtă şedere pe fotoliul de preşedinte al Consiliului Judeţean, funcţie pe care a exercitat-o de facto şi după alegerea lui Mircea Bobora la cârma administraţiei judeţene.
Din CV-ul candidatului PSD avem informaţii în detaliu despre familia sa, dar nimic în legătură cu parcursul său de dinainte de Revoluţie şi foarte puţine date despre activitatea sa profesională, în general. Se ştie, totuşi, că până în 1989 a fost lăcătuş şi lider de sindicat la fabrica de ciment de la Chişcădaga. Într-o conferinţă de presă, liderul PSD Hunedoara a mărturisit că nu-i este ruşine cu meseria de tractorist, deşi nu reiese explicit că ar fi practicat-o. Asta ne permite să presupunem că Laurenţiu Nistor este „tractorist” doar ca stare de spirit.
Fişă de candidat
„Date biografice: Data şi locul naşterii: 29 iunie 1951, Târnăviţa, Com. Brănişca, Jud. Hunedoara; Stare civilă: căsătorit cu Nistor Minodora, 2 copii: Nistor Irina Lorena şi
Nistor Ioana Liana, căsătorită Bălan; Studii şi specializări: 2004 – Diplomă de inginer economist. Activitate profesională: 1990-2008 – primar Comuna Şoimuş, jud. Hunedoara
2008-2012 – Deputat Parlamentul României. (Asta apare pe site-ul Camerei Deputaţilor în CV, deşi mai jos sunt bifate şi mandatele 2012-2016 şi 2016 -2020, n.red.). Funcţii, activităţi într-un partid politic: Partidul Social Democrat Organizaţia Judeţeană Hunedoara; Din 2010 Preşedintele Organizaţiei”
Adrian Nicolae David (PNL)
Informaţiile privind viaţa candidatului liberal le-am preluat din fişa cu care s-a prezentat la alegerile parlamentare din 2016, când a fost înscris pe locul II din lista PNL Hunedoara pentu Senat. Ulterior anului 2016, Adrian Nicolae David a fost consilier al primarului Tiberiu Iacob Ridzi la Petroşani, consilier al primarului Florin Oancea şi, mai apoi, administrator public al municipiului Deva.
Fişă de candidat
„Date biografice: Data şi locul naşterii: 23 ianuarie 1982, Aninoasa, judeţul Hunedoara; Stare Civilă: căsătorit; Studii şi specializări: 2011 – prezent: Doctorand în ramura de ştiinţe – Economie, domeniul Finanţe (Teza de doctorat cu titlul: „Analiza Riscului de Insolvenţă”, Universitatea de Vest Timişoara); 2012: Certificat de competenţă lingvistică pentru limba engleză (Disciplinele principale studiate / Limba engleză 17p/20p), Universitatea de Vest Timişoara; 2009 – 2010: Curs postuniversitar „Pregătirea personalului didactic”, Universitatea de Vest Timişoara; 2005: Curs de perfecţionare în informatică, prin Asociaţia Naţională a Experţilor Formatori în Informatică; 2004 – 2006: Master în specializarea „Libertatea de mişcare a persoanelor în Europa”, Universitatea din Oradea, studii universitare de masterat, curs de perfecţionare internaţională; 2000 – 2004: Studii universitare de licenţă internaţională – Economist, Universitatea de Vest Timişoara; 2000 – 2004: Calificarea/ diploma obţinută: Jurist, Universitatea de Vest Timişoara. Activitate profesională: 2004 – 2015: Asistent universitar, Universitatea din Petroşani (conducere de seminarii la disciplinele Drept Constituţional, Elemente principale de drept, Drept Financiar, Dreptul Muncii, Dreptul Uniunii Europene, Finanţele Întreprinderii; elaborarea de lucrări de cercetare ştiinţifică); Ianuarie 2015 – iunie 2015: Vicepreşedinte la Consiliul Judeţean Hunedoara; Iunie 2015 – Iunie 2016: Preşedinte la Consiliul Judeţean Hunedoara; 16 august 2016: Consilier clasa I, grad profesional superior la Primăria Municipiului Petroşani”, cu o perioadă de întrerupere de câteva luni, când a lucrat pentru CEH. Din 1 octombrie 2018 a fost consilierul Primarului Florin Oancea, iar din 6 decembrie 2019 este administratorul public al Devei.
Sondajul a fost făcut în perioada 24 – 27 iulie 2020, pe un număr de 1.000 de subiecţi cu drept de vot din Deva, cu şase operatori de sondare a opiniei publice.
Decât la Apaprod:
Stocuri biocide =0
Stocuri dezinfectanți=0
Stocuri săpun=0
Stocuri măști=0
Stocuri mănuși=0