Cei doi specialişti în apă potabilă vor să construiască bazinul de alimentare cu apă potabilă în incinta Sanatoriului TBC Brad, adică în zona cu cel mai mare risc epidemiologic. Motivul? Zona unde se tratează tuberculoza aparţine domeniului public şi nu vor avea „bătaie de cap” cu proprietatea terenului
Marcel Bot
Să pui dinadins resursa de apă potabilă pe un teren contaminat, pe care de aproape 70 de ani se perindă pacienţi cu boli infecto-contagioase, doar din raţiuni de confort birocratic e un gest greu de calificat. În general sanatoriul TBC este amplasat într-un loc retras, tocmai pentru a diminua factorii de risc epidemiologic. Or, decizia de a pune sursa de apă în bolniţă e ca şi cum ai vrea să duci sanatoriul în fiecare locuinţă. Indiferent cât de severe ar fi mijloacele de pază (şi ştim că ele funcţionează perfect doar pe hârtie), riscurile pentru populaţie sunt colosale.
Mega-proiectul Apa Prod, la două luni de la „lansare”
Victor Arion, director general Apa Prod SA, şi Costel Avram, administrator public al Consiliului Judeţean Hunedoara, fost director Apa Serv Valea Jiului, au prezentat în urmă cu două luni ultima mare investiţie în infrastructura de apă, lucrări ce ar urma să se facă prin finanţare europeană. La începutul lunii iunie, cei doi corifei ai apelor potabile din judeţul Hunedoara anunţau, printr-o conferinţă de presă, că proiectul a fost depus la Ministerul Fondurilor Europene, că se lucrează deja la caietele de sarcini, că vor scoate lucrările la licitaţie „cât de curând” şi că operatorul va începe lucrările pe banii săi. Deocamdată nu s-a făcut „cât de curând”, dar…
Sănătatea oamenilor, prioritate de mâna a doua
În cadrul proiectului, cei doi „conferenţiari” de presă arătau că rezervorul de apă potabilă care va alimenta Ţara Zarandului şi comunele Vălişoara, Băiţa şi Luncoi va fi amplasat în incinta Sanatoriului TBC Brad. „Facem un rezervor la Sanatoriu – domeniu public, n-avem probleme!”, spunea Arion, referindu-se la faptul că terenul este în proprietatea CJH, o condiţie impusă de UE la accesarea fondurilor. (În completare, Costel Avram a confirmat că vor scapă de bătăi de cap cu intabularea.) „La Sanatoriu, intră apa şi de acolo, pe Valea Arsului, venim până la Luncoi, Vălişoara, Ormindea, Lunca, Hărţăgani. Şi am rezolvat o problemă pe care primarul de la Vălişoara, primarul de la Băiţa, primarul de la Luncoi tot încercă să o rezolve – pentru că aceste primării au tot încercat să îşi facă reţele pe fonduri europene. Şi am rezolvat problema asta de la Deva la Brad. Şi mai avem de rezolvat o problemă de la Brad către Vaţa, tot din acest rezervor de la Sanatoriu”, a explicat Victor Arion. Lucrurile par să se fi simplificat birocratic, dar cum rămâne cu sănătatea populaţiei?
Nici măcar nu s-au consultat cu medicii DSP Hunedoara
Potrivit legii, pentru resursa de apă e necesară o zona de protecţie sanitară cu regim sever. Această zonă cuprinde terenul din jurul tuturor obiectivelor privind alimentarea centralizată cu apă potabilă a populaţiei. În această zonă este interzisă orice activitate care ar putea conduce la contaminarea sau impurificarea surselor de apă. Legiuitorul a identificat şi pericolul cel mai mare: germenii care produc boli infecţioase. Astfel, în actul normativ care reglementează zonele de protecţie se arată că: „ART. 9 – Procesul de poluare a apei potabile poate avea loc ca urmare a activităţii umane, economice şi sociale, principalele riscuri fiind: 1. poluarea cu agenţi patogeni: bacterii, virusuri sau alte organisme vii.” Cam tot ce poate oferi un Sanatoriu TBC, poate şi ceva în plus…
Dr. Cecilia Birău din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara spune că instituţia pe care o reprezintă nu a fost consultată în legătură cu acest proiect. „Nu avem depus absolut nici un dosar pentru obţinerea asistenţei de specialitate cu privire la aprovizionarea cu apă în zona Brad. Când va fi depus un astfel de dosar, ne vom asigura că va fi respectată legislaţia în vigoare”, ne-a declarat Dr. Cecilia Birău, purtător de cuvânt la DSP Hunedoara.