În Deva sunt peste 14 kilometri de uliţe medievale de pământ şi zeci de străzi năpădite de gropi. Anul trecut, Primăria a angajat un drumar să cârpească hârtoapele contra sumei de 14,19 milioane lei, cu un contract ce se întinde pe următorii patru ani. În 2017, şefii administraţiei locale au decis să reşapeze trei străzi pe care asfaltul era fără cusur. Cum şi-au ales edilii priorităţile? De ce repară ei drumuri bune când sânt atâtea uliţe sparte în Deva? Consultanţii noştri emit două ipoteze. Fie în zonă locuiesc VIP-uri (nu e cazul), fie avem de a face cu un cadou oferit drumarului care, decapând asfaltul şi reaşezându-l pe carosabil, cheltuieşte puţin şi câştigă cu belşug, comparativ cu reparaţiile la un drum desfundat. Ca din întâmplare, lucrările au fost făcute de Drupo, firma „de casă” a PSD-ului în scurta perioadă în care oraşul a încăput pe mâna pesediştilor.
Preambul

De Drupo s-a lipit eticheta de „firmă de casă a PSD”. Există multe legende urbane în sensul acesta, majoritatea greu de probat. Totuşi, ştim cu certitudine că Laurenţiu Nistor, preşedintele PSD Hunedoara, şi Drupo au fost într-un circuit financiar, în sensul că una din fiicele lui Nistor îşi lua leafa de la Drupo în perioada în care drumarul încasa bani de la Primăria Şoimuş condusă de tăticul-primar Laurenţiu Nistor.

Asfalt de milioane şi uliţe de pământ

Municipiul Deva are în administrare cinci drumuri comunale, însumând 7,8 kilometri, din care două drumuri au fost modernizate, iar despre celelalte ni se spune că ar fi „imperios necesar să fie reparate sau modernizate” (Strategia de dezvoltare a Devei). Apoi, reţeaua stradală se întinde pe 103,02 kilometri, din care 14,78 kilometri sunt uliţe medievale de pământ. Pe parcursul ultimilor doi ani, Drupo a obţinut câteva lucrări de asfaltare în Deva fiindcă a oferit preţul cel mai mic, sub jumătate din valoarea estimată (datele tehnice le puteţi citi spre final). Un singur contract l-a luat la un preţ mai aproape de adevăr, anume atribuirea „Lucrărilor de întreţinere şi reparaţii străzi, alei carosabile, trotuare şi drumuri pe raza Municipiului Deva, pe o perioadă de 4 ani; Tip procedură: Cerere de ofertă/ Procedura simplificată; Criteriu de atribuire: Preţul cel mai scăzut; Valoare estimată: 17.655.361,1 (RON); Data finalizării evaluării licitaţiei: 23.06.2016; Ofertant câştigător DRUPO S.R.L. cu 14.190.795,5 RON”.

Nu-s ei proşti să dea (cu asfalt) în gropi

După încarcerarea fostului primar Mircia Muntean, „firma de casă” a PSD-ului a primit trei comenzi extrem de profitabile de la stăpânii interimari ai Devei. E vorba de reciclarea asfaltului pe străzi care puteau să aştepte mult şi bine, străzi care în ultimii ani au mai fost re-asfaltate. Potrivit datelor oferite de Primăria Deva, „în anul 2017, pe strada Vânătorilor s-au efectuat lucrări de reparaţii constând în frezare şi turnarea unui nou covor asfaltic, ridicări la nivel al capacelor de canalizare şi grătarelor de scurgere şi marcaje rutiere”. Lucrările au fost făcute în baza contractului multianual, la preţul de 103.121,42 lei (fără TVA). Aceeaşi manevră s-a produs şi pe strada Pescăruşului (paralelă cu Vânătorilor), contra sumei de 105.971,53 lei (fără TVA). De asemenea, pe Mărăşeşti (în aceeaşi zonă), s-a frezat asfaltul pe o porţiune (între casa de la nr. 3 până la cea de la nr. 7), s-au schimbat ceva borduri la intrarea dinspre Mărăşti, toate la preţul de 28.683,50 de lei (fără TVA). Una peste alta, cu asfaltul învârtit pe trei străzi îngrijite, Primăria Deva ar fi putut scoate din Evul Mediu o uliţă de pământ care arată ca pe vremea lui Petru Rareş, ca să facem comparaţia cu lucrarea de mai jos.

Alte lucrări luate de Drupo în Deva
  1. Modernizare prelungire strada Petru Rareş; Criteriul de atribuire: Preţul cel mai scăzut; Contract atribuit la data de 03.06.2016; Câştigător: DRUPO S.R.L.; Valoarea estimată: 623.535,40 lei; Oferta câştigătoare: 274.972,04 lei.
  2. Anunţ de atribuire – 26.07.2017; Modernizare strada Petre Ispirescu; Obiectul contractului: Lucrări de execuţie care se desfăşoară între strada Mihail Sadoveanu şi Bulevardul 22 Decembrie, pe o lungime de 420 m.; Criteriu de atribuire: preţul cel mai scăzut; Valoare estimată: 868.445 lei; Oferta câştigătoare Drupo: 354.693,24 lei.
  3. Modernizare strada Principală din satul Archia; Tip procedură: Cerere de ofertă/ Procedura simplificată; Criteriu de atribuire: Preţul cel mai scăzut; Valoarea estimată: 910.149,6 lei; Oferta câştigătoare: 434.544,18 lei. Data finalizării evaluării: 29.12.2016; Câştigător: DRUPO S.R.L.

 

Marcel Bot

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here