Primarul Devei, Florin Oancea, a semnat, la Timişoara, contractul de finanţare cu fonduri europene a proiectului amenajare centrul istoric. Proiectul este prins în Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a municipiului Deva 2014-2023 şi în Planul de mobilitate urbană 2016 – 2030.

Fişa proiectului

Valoarea totală a proiectului este 21.875.241,80 lei  (echivalent a 4.595.639,03 euro), din care valoarea asistenţei nerambursabile solicitate 20.130.256,22 lei (echivalent a  4.229.045,42 euro) iar valoarea cofinanţării Municipiului Deva este de 1.744.985,58 lei (echivalent a 366.593,61 euro). Perioada de implementare a proiectului: octombrie 2019 – iunie 2022. Perioada de execuţie a lucrărilor şi recepţia la terminarea lucrărilor este de 18 luni.  „Am depus documentaţia pentru solicitarea de finanţare în luna ianuarie a acestui an, iar după desfăşurarea tuturor etapelor de evaluare ale proiectului acesta a fost selectat pentru finanţare şi astăzi (luni, 28 octombrie 2019) am semnat contractul de finanţare, la sediul ADR Vest din Timişoara. A fost un efort de echipă, încununat de succes, drept pentru care le mulţumesc public tuturor colegilor din Primăria Deva care au participat la realizarea proiectului!”, a transmis primarul Devei printr-un comunicat de presă.

Descrierea investiţiei

Spaţiul urban cuprins între Piaţa Unirii şi tronsonul din centrul istoric al Bulevardului 1 Decembrie 1918 este consacrat circulaţiei pietonale şi carosabile, zone verzi şi amplasamente de monumente de for public. Pentru reducerea emisiilor de CO2 şi punerea spaţiului în valoare, se va realiza un paviment general unitar pentru zonele preponderent pietonale, amenajări peisagistice a spaţiilor verzi existente şi nou propuse, dotarea cu sistem de irigare a spaţiilor verzi amenajate, dotarea cu iluminat public adecvat, soluţionarea colectării apelor pluviale.  Se va instala şi un sistem de reducere a circulaţiei în zona centrală pentru eliminarea traficului excedentar în perimetrul proiectului. În Piaţa Unirii se va redesena zona verde din scuarul existent, acordându-se atenţie arborilor protejaţi.

Scopul reamenajării centrului istoric

Proiectul urmăreşte în principal reducerea emisiilor de carbon în municipiul Deva prin amenajarea zonei pietonale centrul istoric, obiectiv care se va realiza prin: Extinderea zonei pietonale, ceea ce va conduce la îmbunătăţirea condiţiilor de mediu şi a calităţii vieţii cetăţenilor; Atragerea cetăţenilor către mersul pe jos şi diminuarea gradului de utilizare al autovehiculelor în această zonă; Eliminarea parcărilor neregulamentare din aria de proiect; Restricţionarea traficului rutier în centrul istoric.

Urmează alte trei proiecte

Potrivit edililor, municipiul Deva va mai semna în perioada următoare încă trei contracte de finanţare pentru proiecte care au fost acceptate la finanţare şi care sunt în verificare finală la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Aceste proiecte sunt: Regenerarea fizică, economică și socială a comunității marginalizate Zona Streiului și crearea unui centru de zi pentru servicii de asistență comunitară – valoarea totală a proiectului este de  21.873.592,40 lei (echivalent a 4.604.967 euro); Reabilitarea, modernizarea, extinderea și echiparea infrastructurii educaționale preșcolare la Grădinița cu Program Normal nr. 2, Deva, Aleea Salcâmilor – valoarea totală a proiectului este de 2.949.805,74 lei (echivalent a 621.012 euro); Reabilitarea și echiparea infrastructurii educaționale a Colegiului Tehnic ,,Transilvania” din Municipiul Deva – valoarea totală a proiectului este de 6.322.896,61 lei (echivalent a 1.331.136 euro).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here