O tânără mărturiseşte că femeile de serviciu de la Liceul „Nicolaus Olahus” din Orăştie fac muncă de servitoare acasă la directoarea Lenuţa Aurelia Cîndea (care este şi consilier local PSD). Directoarea pesedistă recunoaşte că angajatele şcolii mai merg, din când în când, „să-i dea un pahar cu apă” mamei sale – o femeie în vârstă de 92 de ani, dar precizează că „vizitele nu sunt impuse”
Marcel Bot

PSD mai bifează o promisiune electorală rezolvată: românii nu mai trebuie să plece în străinătate pentru a şterge bătrâni la fund.

Angajată la şcoală, slujnică la directoare

Liceul „Nicolaus Olahus” Orăştie

În ianuarie, Victoria Barbaras a decis să vorbească public despre ceea ce se întâmplă la Liceul „Nicolaus Olahus” din Orăştie. Tânăra a transmis un mesaj Ministerului Educaţiei şi a acceptat să dea o declaraţie de presă. „Doamna Cîndea Lenuţa, directorul liceului, mă trimitea pe mine şi pe alte colege acasă la mama sa, care are 92 de ani, unde trebuia să îi dăm de mâncare, să îi facem focul, să îi dăm medicamentele, să îi schimbăm pampersul şi să îi ţinem companie. De asemenea, doamna director ne trimitea la iubitul ei (…), unde trebuia să îi lucrăm grădina care era situată în satul Mada, la 25 km de Orăştie. Acolo, trebuia să plantăm arpagic şi legume, să săpăm grădina, iar toamna să-i culegem fructele. Noi trebuia să o îngrijim pe mama doamnei directoare ziua, dar şi noaptea, atunci când pleca la Timişoara, la fiica sa. Aceste munci le făceam atât în timpul serviciului, cât şi în timpul liber, fără să pretindem sau să primim vreun ban. După ce am refuzat să mai fac muncile la care ne obliga doamna directoare, am fost nevoită să-mi dau demisia, ca urmare a umilinţelor la care am fost supusă”, spune Victoria Barbaras.

Cine este tânăra care a decis să vorbească

Victoria Barbaras, femeia care a venit din Republica Moldova să trăiască „visul românesc” la Orăştie

Victoria Barbaras este o tânără din Criuleni (Republica Moldova), oraş înfrăţit cu municipiul Orăştie. De câţiva ani femeia s-a stabilit în Orăştie, unde şi-a întemeiat o familie. În iunie 2016, Victoria s-a angajat ca femeie de serviciu la Liceul „Nicolaus Olahus”. Până să se prindă cam cum merg treburile prin oraşul „frate”, Victoria spune că a îndurat toate umilinţele posibile, iar când n-a mai putut îndura, în decembrie 2018, a demisionat. Directoarea Liceului regretă enorm demisia „surorii” din Republica Moldova. „Îmi pare rău pentru că Victoria n-a mai vrut să rămână. Vă spun sincer, că am angajat-o în deplină cunoştinţă de cauză pentru că am ştiut că este un om necăjit şi am ajutat-o cu cât am putut. Cu ce i-a rămas fetei mele… Nu comentez. Cât am putut am ajutat-o”, ne declară afectată Lenuţa Cîndea.

Cine este directoarea cu demnităţi PSD

Lenuţa Aurelia Cîndea,, directorul Liceului Nicolaus Olahus şi consilier local PSD Orăştie

Lenuţa Aurelia Cîndea este directoare la „Nicolaus Olahus” din Orăştie, un liceu dintre cele mai slabe, dacă facem clasamentul după numărul elevilor care au trecut Bacul. Directoarea este o femeie singură, dar locuieşte împreună cu mama sa, în vârstă de 92 de ani. Cu ceva timp în urmă, Lenuţa Cîndea a intrat în gura presei pe motiv că nu prea dă pe la şcoală, stă mai mult cu fiica sa în Timişoara şi lasă liceul pe mâna secretarei Lidia Depcea. Directoarea insistă să lămurească această poveste, deşi lucrurile par să fi fost aranjate de o anchetă a Inspectoratului Şcolar Hunedoara. „Am fost plecată în week-end sau când am fost plecată la copiii mei proprii şi personali a fost cerere scrisă la Inspectorat (Şcolar), iar atribuţiile de conducere au fost delegate directorului adjunct”, spune directoarea, adăugând că şefa învăţământului din Hunedoara cunoaşte foarte bine situaţia şi poate confirma. (Ceea ce poate fi adevărat, având în vedere faptul că inspectorul general Maria Ştefănie este colegă de partid cu directoarea Lenuţa Cîndea, amândouă fiind consilieri locali PSD la Orăştie.)

O PSD-istă face cât trei muieri de rând

Femeie de serviciu în „vizită” la mama directoarei

Înainte de a-i cere directoarei un punct de vedere, am aşteptat mai bine de o lună pentru a vedea dacă angajatele şcolii prestează la domiciliul demnitarului PSD. Şi, într-adevăr, periodic angajatele şcolii au intrat în casa Lenuţei Aurelia Cîndea, unde au zăbovit o oră sau chiar mai mult. Joi, 21 februarie, a urmat o vizită la liceu. Directoarea nu era în unitate, dar a ieşit în poartă secretara Lidia Depcea, care s-a oferit să ne dea ea toate informaţiile. Am convenit, totuşi, că e mai bine să aflăm direct de la sursă. Pe Lenuţa Cîndea am aşteptat-o în biroul ei de director, un spaţiu care freamătă de responsabilităţile locatarului. Pe masă, la îndemână, se aflau proiectele primarului Ovidiu Bălan pentru şedinţa ordinară a Consiliului Local Orăştie din februarie. Într-o vitrină se vedea un clasor dolofan cu „marfă” despre abandonul şcolar şi poza mamei la aniversarea a 90 de ani. Lenuţa Aurelia Cîndea este un om copleşit de îndatorii cetăţeneşti, dar nu se plânge. Găseşte timp să fie consilier PSD, director de liceu şi fiică grijulie.

Regretele directoarei Lenuţa Aurelia Cîndea

Despre vizitele femeilor de serviciu la locuinţa mamei sale, directoarea spune că nu a impus nimănui aşa ceva. „Probabil s-or fi dus să-i dea un pahar cu apă. Mai mult – nu! Nu a plecat de la mine şi nici de la ele… Deci nu am avut legătură cu lucrurile astea… Ele o cunosc mai demult pe mama, cu unele dintre ele a avut legături de la Pricaz, fiind femeie de serviciu când a lucrat cu mamele lor sau cu rude apropiate. Deci nu pot să zic – cum să spun – că este program de vizită… impus. Deci, niciodată. Doamne fereşte! Eu chiar nu văd unde am greşit cu fătuţa asta (Victoria Barbaras, n.red.), decât faptul că ea, la un moment dat nu a mai putut. Eu vă spun sincer, eu asta cred că este. Şi întotdeauna am înţeles-o şi a fost înţeleasă de mine. Sincer vă spun, mie îmi pare foarte rău că a apărut situaţia asta. Sincer. V-am zis: un pahar cu apă, da!, probabil că s-a dat. Asta garantez! Dar cred eu în sufletul meu că nu trebuia să o las să plece, chiar dacă ea şi-a dat demisia”, ne declară Lenuţa Aurelia Cîndea, directoarea Liceului „Nicolaus Olahus” şi consilier local PSD în municipiul Orăştie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here