Un cont nou pe o rețea de socializare poate fi o provocare pe care nu te-ai aștepta să o întâmpini. Și nu mă refer aici la un site de matrimoniale (sunt, cred, suficiente de acest tip) ci la o rețea destinată celor care doresc să comunice și să-și împărtășească anumite experiențe. Întâmplarea și genetica fac să mă fi confruntat cu această provocare din postura de femeie. Nu știu dacă în cazul sexului opus lucrurile stau la fel sau nu, și nici nu-mi doresc să generalizez, să împart acuzații nefondate sau să transform acest articol într-un război fără sens.
de Mădălina Oana

Ce am învățat eu ca proaspătă posesoare de cont pe o rețea de socializare?

Pe de o parte, poate exista un soi de paranoia subtilă dacă trimiți cereri de prietenie spre persoane care sunt localizate în zona ta de domiciliu sau care se află în aria ta de interes profesional: De ce eu? Ne cunoaștem de undeva? Cu ce sunt special de m-ai ales?

Pentru că tot m-am înregistrat pe un site de socializare, am zis totuși să nu stau singură cuc pe pagina mea sau să vorbesc doar cu aceia cărora le cunosc numărul de telefon ci să încep să … socializez. E decizia ta dacă accepți sau nu deschiderea acestui canal și nu te blamează nimeni pentru ea.

Doar că această acțiune poate veni la pachet cu o serie întreagă de alt tip de reacții:

-un bombardament virtual de cereri de prietenie (de ordinul zecilor/zi) – în regulă, până la urmă, asta îmi și doream.

-mulțumiri în cronologie sau în privat pentru acceptarea sau trimiterea cererilor de prietenie (nu mi-a trecut prin cap să fac asta întrucât cu toții ne aflăm aici cu același scop, nu e ca și cum aș oferi eu crizanteme gratis)

-sute (nu exagerez) de mesaje în privat care aveau practic același conținut, formulat diferit (bună, ce faci?)

-mesaje în privat cu aprecieri nesolicitate asupra aspectului meu fizic (extinse dincolo de un cap ce răzbătea din poza de profil), oferte de întâlnire la cafea sau sugestii directe spre înnodarea unei relații amoroase.

-întrebări de genul În ce oraș locuiești? sau Ești căsătorită?, deși aceste informații sunt publice pe profilul destinatarei, dar de ce să te mai obosești?

-apeluri prin intermediul rețelei. Exact! Așa, pur și simplu. Stai liniștit la tine în casă și deodată te sună un nene din telefon. Ascunzi copilul și bărbatul sub pat, arunci telefonul pe geam și cauți o mătură cu care să te aperi împotriva invadatorilor.

-poze explicite ale organelor genitale însoțite de textul: Ai vrea așa ceva? No comment.

Nu cred că sunt eu mai specială. Aceleași reacții primesc mii de persoane din această țară. Este un fenomen care pe mine mă îngrijorează. O nevoie acută de interacțiune romantică sub masca unui anonimat relativ, o lipsă gravă a abilităților de comunicare, o debusolare totală în ceea ce privește limitele personale și respectarea intimității celorlalți. Sigur că există opțiunea să ștergi prieteni, să blochezi și să comunici doar cu cei care vorbesc același limbaj ca tine, dar asta nu face ca acest fenomen să dispară. Ei continuă să existe și continuă să se zbată într-o lume care îi dezamăgește, îi frustrează, îi nelămurește, o lume pe care nu o înțeleg și care pare neputincioasă în a-i ajuta. Și toate acestea, până când?!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here