Şedinţa ordinară a Consiliului Local Deva din 15 octombrie 2020 va rămâne una de referinţă în istoria administraţiei publice locale a municipiului. Consilierii au votat proiectul primarului Florin Oancea prin care va fi subţiat „la sânge” aparatul birocratic al Primăriei. Reforma fără precedent va face vâlvă în spaţiul public şi, foarte probabil, în instanţele de judecată.
Modelul „Bolojan – Oradea” intra pe faza de FOND

În ultimii 30 de ani, la Primăria Deva (ca prin toate instituţiile publice) s-au aşezat straturi-straturi de angajaţi cu pile. Fiecare primar ales democratic după Revoluţie a adus pe lângă el în primărie funcţionari loiali, lipitori de afişe, pile, rude, cunoştinţe sau „relaţii”. Unii au plecat odată cu primarul care i-a angajat, alţii au rămas, iar administraţia publică a devenit exasperant de stufoasă. „Curăţenie” s-a făcut la fiecare început de mandat, însă doar de suprafaţă, de formă. Primarul Florin Oancea îşi asumă, pentru prima oară după Revoluţie, o reorganizare de fond a administraţiei publice locale. Este un demers îndrăzneţ, dar şi foarte riscant. Drept dovadă: niciun primar nu a „îndrăznit” să scuture din temelii aparatul birocratic.

Un milion de lei economie la buget

Hotărârea nr. 387/2020 privind reorganizarea Aparatului de specialitate al Primarului Municipiului Deva şi a instituţiilor publice din subordinea Consiliului Local a fost aprobată în unanimitate de consilierii Devei. „Vreau să le mulţumesc tuturor consilierilor locali în funcţie că au votat cu toţii această iniţiativă a mea. În urma reorganizării s-au desfiinţat 168 de posturi reprezentând funcţii publice de conducere, de execuţie și funcții contractuale, și s-a realizat o economie la bugetul local de aproximativ 1.000.000 lei în fiecare lună. Scopul principal al acestei reorganizări este însă cel de a eficientiza activitatea funcționarilor Primăriei în relația cu cetățenii municipiului Deva. În mandatul meu de primar am constatat că mulți deveni sunt nemulțumiți de modul în care unii dintre angajații Primăriei își îndeplinesc obligațiile de serviciu în relația cu cetățenii. În consecință, toți funcționarii primăriei vor fi testați profesional. Vă garantez că profesioniștii care vor rămâne în urma testării vor fi cu adevărat în slujba dumneavoastră”, a transmis primarul Florin OANCEA la finalul şedinţei de consiliu.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here