Parlamentarii sunt din nou angrenaţi în modificarea Codului rutier. Aleşii vor ca Poliţia Rutiera să nu mai folosească radare neinscripţionate care sunt câteodată şi poziţionate în locuri greu vizibile. Este, totuși, important să vă aducem la cunoștință faptul că în trecut s-a mai încercat în două rânduri diferite modificarea Codului rutier, însă de fiecare dată CCR a respins aceste propuneri.

„Scopul principal al legii trebuie să rămână respectarea regulilor şi conformarea conducătorilor la normele dorite de legiuitor, fapt ce nu se reflectă în comportamentul autorităților abilitate să vegheze respectarea acestor norme. Lucrătorii de poliție rutieră acordă o importantă mai mare constatării contravenţiilor şi aplicării de sancţiuni, astfel că de cele mai multe ori, utilizează aparate fixe sau mobile instalate pe autovehicule fără însemnele poliției rutiere și nu poartă, așa cum îi obligă legislația specifică, uniformă de polițist, cu înscrisuri și însemne.”, spun inițiatorii.

Codul rutier ar urmă acum să fie modificat astfel încât să „readucă în prim plan caracterul de prevenție al legii și să îndrume spre un comportament responsabil și adecvat din partea conducătorilor auto”. Parlamentarii mai argumentează că astfel se va corectă practică actuală de vânătoare de amenzi „din mașini neinscriptionate, poziționate în zone cu vizibilitate redusă”. Modificările ar urmă să fie aplicate pentru art. 109. În trecut s-a mai încercat în două rânduri diferite modificarea Codului rutier astfel încât Poliția Rutieră să nu mai poată folosi radare neinscriptionate. De fiecare dată, însă, CCR a respins aceste propuneri. Ambele proiecte au fost promovate activ de Florin Român, parlamentar PNL. Acum, însă, este rândul PSD, AUR, UDMR și USR-PLUS pentru a exploata această nișă a șoferilor vitezomani care vor să vadă oricând și în orice moment un radar.

Sursa: E-Juridic.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here