Povestea achiziţiilor directe adaugă încă o promisiune neonorată (minciună) în „portofoliul” deja stufos din dotarea preşedintelui Mircea Bobora. În ianuarie, şeful judeţului s-a angajat să lucreze cu banii la vedere prin afişarea tuturor cumpărăturilor directe (denumite popular „cu dedicaţie”) pe site-ul instituţiei. Angajamentul este dublat de o hotărâre de Consiliu care îl obligă pe Bobora să arate public pe ce se duc banii hunedorenilor. Anul se încheie şi şeful judeţului continuă să dosească informaţiile despre bani

Era în 27 ianuarie 2017, la şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Hunedoara, când Oana Frânc (PNL) îi atrăgea atenţia preşedintelui Mircea Bobora, cu politeţe şi elegant, că nişte reguli la spartul banilor publici nu sunt respectate.

Stenograma demagogiei domnului Bobora

Redăm mai jos dialogul dintre Oana Frânc (PNL) şi Mircea Bobora (PSD) aşa cum a fost el consemnat în procesul verbal de şedinţă.

Frânc Oana Elisabeta: Domnule preşedinte, aş avea o solicitare foarte scurtă, dacă îmi permiteţi. Mi s-a adus la cunoştinţă de către anumiţii cetăţeni că pe site-ul consiliului judeţean nu mai sunt publicate achiziţiile directe. Am verificat şi, într-adevăr, aşa este. Verificând, am văzut că există o hotărâre a consiliului judeţean: Hotărârea nr.187 din octombrie 2015 pentru modificarea şi completarea Normelor procedurale interne privind realizarea achiziţiilor directe de produse, servicii şi lucrări la Consiliul Judeţean Hunedoara şi instituţiile aflate în subordinea acestuia. Consider că trebuie să se dea în continuare aplicabilitate acestei hotărâri, pentru transparenţă şi pentru a elimina orice semne de întrebare în ceea ce priveşte achiziţiile directe, iar acestea să fie publicate în continuare pe site-ul consiliului judeţean.

Bobora Mircea Flaviu: Să fiţi convinsă că vor fi publicate pe site-ul consiliului judeţean, vă promit. Probabil că asta a fost o perioadă în care nu s-au făcut astfel de achiziţii. (în realitate, erau 16 contracte atribuite de la începutul anului, n.red.)

Frânc Oana Elisabeta: Da, am văzut că ultima este din 31.08.2016. Dar eu doar vă aduc la cunoştinţă anumite solicitări. Iar în cazul în care nu sunt publicate, aş avea rugămintea să se dea aplicabilitate acestei hotărâri.

Bobora Mircea Flaviu: Subliniez că această lipsă de pe site se datorează lipsei de investiţii şi de achiziţii. Şi, ca să fie în cunoştinţă de cauză toată lumea, în momentul în care se vor face astfel de achiziţii, ele vor fi pe site, în spiritul transparenţei.

O diversiune tipic pesedistă

„În spiritul” promisiunilor neonorate (a minciunilor, în paranteză fie spus) comise de şeful judeţului, pe site-ul instituţiei a apărut un anunţ din care aflăm că „Achiziţiile directe” s-au mutat la altă adresă. Ajungând la locul indicat, constatăm că informaţiile apar pe sărite, selectate pe criterii ştiute numai de cei care învârt bani judeţului. Pesediştii de la butoanele judeţului au făcut ce ştiu ei să facă mai bine: au creat o diversiune, strămutând informaţiile într-o „oală” comună cu alte anunţuri şi comunicate de presă ca să nu se vadă subţirimea datelor lăsate să străbată spre oamenii care le alimentează conturile… legal. Lista completă a cumpărăturilor directe cuprinde 308 contracte (fără să punem la socoteală instituţiile subordonate), iar pe site noi am numărat nouă anunţuri. Restul e tăcere…

Cu cloşca grasă şi cu suflet-n rai

Adrian David, fostul preşedinte (PNL) al Consiliului Judeţean Hunedoara, a decis, în august 2015, să curme orice speculaţii pe seama banilor daţi pe sub mână, cu dedicaţie, firmelor de casă prin contracte de atribuire directă. Liberalul a propus – şi aleşii judeţului au votat în unanimitate, deci şi aleşii PSD – o hotărâre care obliga administraţia judeţeană şi toate instituţiile subordonate să afişeze pe pagina oficială de net intenţia de a face achiziţii publice directe cu 72 de ore înainte de demararea procedurii. Hotărârea (nr.187/2015) a intrat în vigoare începând cu 30 octombrie 2015. Regula banilor publici la vedere a ţinut până ce au ajuns PSD-iştii la „butoane”. După intervenţia consilierului PNL Oana Frânc şi angajamentele luate de Mircea Bobora, pesediştii aveau două opţiuni: să afişeze tot sau să abroge regula liberalilor. Au preferat a treia cale (golănească am zice noi): să se ţină de regulă doar declarativ şi să dosească informaţii pe ici – pe colo, „în părţile esenţiale”. Cum se spune în popor, să rămână şi „cu cloşca grasă şi cu puii mari”. Există o variantă şi mai populară, „cu sufletu-n Rai”, dar e nepublicabilă în ziar.

Marcel Bot

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here