Până şi curăţatul closetelor a fost o afacere dată „pe pupe”, un şmen care a băgat Primăria Deva în rahat. Raportul controlului la Serviciului Public de Întreţinere şi Gospodărire Municipală (SPIGM) Deva este devastator. Corpul de control al primarului Florin Oancea arată cum s-au sifonat sute de mii de lei din conturile Primăriei prin contracte „servite” unor firme de casă, contracte ce au fost ulterior trecute prin SEAP ca să asigure o aparentă legalitate. Povestea este în atenţia organelor de cercetare penală, care vor stabili şi dimensiunile fraudei. Ca element de noutate ni se arată că „lăcustele” au devorat bugetul Devei fără să presteze mai nimic în contul banilor primiţi. Au făcut învârteala din pix
Firma MAGICPREST ZECE SRL din Deva a primit în dar de la SPIGM Deva closetele din Parcul Cetăţii spre igienizare. Corpul de control a considerat că angajaţii Serviciului puteau face curăţenie în regie proprie şi au stabilit un prejudiciu de peste 36.000 lei. Nostim e că atribuirea s-a făcut pe pupe şi clientelar. Corpul de control notează că, la fel ca în alte contracte, SPIGM a emisă comanda către firma preferată înainte ca să fie publicată atribuirea pe SEAP.
Învârteli din pix
SPIGM Deva, un serviciu cu 73 de angajaţi, a pasat lucrări de întreţinere a zonelor verzi unei firme cu „aproximativ 3 angajaţi” care-şi reparau utilajele pe cheltuiala Primăriei, după cum se arată în raportul de control. Contractul încheiat cu firma PETRA CONSTRUCT VEST SRL, din Lăpugiu de Sus, în valoare totală de 64.799 de lei, presupunea toaletarea a 216 arbori de pe DN7. Un singur arbore a fost tuns contra sumei de 252 de lei, fără TVA, deşi SPIGM execută lucrări de acest tip contra sumei 32 de lei pe arbore. În aceste condiţii, PETRA CONSTRUCT VEST SRL putea obţine profit din pix, prin reangajarea SPIGM-ului la munca de jos şi există „suspiciunii rezonabile” că aşa a şi procedat. „De aici rezultă un prejudiciu estimativ adus instituţiei de 47.576 de lei”, după cum se arată în raportul de control care menţionează că doi muncitori plătiţi de Primărie au declarat în faţa echipei de control că au participat la lucrările de toaletare, alături de cei „aproximativ 3 angajaţi” ai firmei private, folosind un utilaj închiriat de la SPIGM. Firma din Lăpugiu a luat alte patru contracte de la SPIGM, în valoare totală de 115.887 de lei, pentru lucrări de cosit mecanic şi de tundere a gardului viu, cu combustibil pus la dispoziţie de SPIGM, prejudiciul estimat adus municipalităţii fiind de 37.352 de lei, la care se adaugă 6.564 de lei – preţul combustibilului.
POLAR SERVICES PARC SRL, din Boholt, a preluat serviciul de curăţenie şi reparaţie a locurilor de joacă din Deva contra sumei de 115.500 de lei, dar SPIGM a plătit cu 31.500 de lei peste valoarea estimată. Corpul de control a considerat SPIGM putea presta în regie proprie serviciile, mai cu seamă că angajaţii SPIGM au declarat în faţa echipei de control că ei au reparat şi curăţat locurile de joacă, la cererea patronului firmei POLAR, iar materialele folosite au fost cumpărate din banii Primăriei.
DOCOLINA CONSTRUCTIONES din Călan vândut SPIGM-ului o autoutilitară veche şi defectă, marca Renault Trucks Mascott fabricată în 2007, la preţul de 71.400 de lei. Una din condiţiile de achiziţie trecută în caietul de sarcini a fost ca maşina să fie fabricată fix în 2007. În acest caz prejudiciul a fost stabilit la suma de 30.000 de lei, 5.000 de lei fiind banii plătiţi pentru repararea maşinii. Acesta sunt doar o mică parte din şmenurile descoperite. Dar despre această afacere se va scrie încă mult din perspectivă penală.
Politic vorbind, afacerea de la SPIGM Deva demolează ultimul bastion PSRo din România. Partidul lui Mircea Geoană ajunge să nu mai conteze în Deva, deşi câştigase cu Mircia Muntean aproape tot şi era cea mai tare organizaţie din ţară. Viceprimarul Răzvan Mareş e pe punctul de a fi schimbat în şedinţa din 17 ianuarie, iar pentru şefii de servicii puşi de PSRo în Primăria Deva demiterea fără dosar penal pare o perspectivă fericită.
Marcel Bot