Manifestările dedicate handbalului devean au debutat, sâmbătă, 1 iunie, în jurul prânzului, când componentele echipei Universitatea Remin Deva (câştigătoare a Challenge Cup în 2002 şi finaliste ale competiției doi ani mai târziu) au fost primite de primarul Florin Oancea.

Promisiunea primarului Devei

„Alături de gimnastică, handbalul feminin devean a făcut carieră internațională în lumea sportului. Deva a găzduit două finale de Challenge Cup, iar  Universitatea Remin a câștigat una, în 2002. Ani grei de muncă în echipă, disciplină, dăruire, sacrificii, talent, dar, mai ales, pasiune și iubire. Sunt cuvinte prea puține pentru a defini acest sport, care a fost, mulți ani, o emblemă pentru orașul Cetății. Au trecut peste 30 de ani de la înființarea primei echipe de handbal la Deva. Din păcate, peste acest sport devean care a făcut performanță s-a așternut liniștea. Mai avem doar o secție de handbal în cadrul Liceului cu Program Sportiv „Cetate” Deva. Acesta poate și trebuie să fie punctul de plecare în renașterea unei glorii apuse, handbalul devean. Iubesc sportul, încurajez performanța, valoarea și excelența. Nu este deloc ușor, dar voi face tot ce stă în puterea mea pentru ca handbalul devean să scrie, din nou, istorie. Deva trebuie să facă parte din elita handbalului”, a declarat primarul Florin Oancea

La premiere au participat şi viceprimarul Ferdinand Pogocsan, managerul public Vasilică Potecă și secretarul Primăriei, Laura Sârbu. Primarul Devei spune că s-au făcut deja primele demersuri pentru înființarea unei echipe în oraș, dar și pentru a se construi o nouă Sală a Sporturilor.

Cei care au scris istorie în handbalul devean

Nume mari ale handbalului devean au primit diplome de onoare din partea municipalității devene. Este vorba despre Valentina Elisei, Simona Bozan, Georgeta Năniță, Codruța Zavragiu, Geanina Toncean, Ionela Dragomir, Melinda Toth, Doina Roman, Laura Poenaru, Elena Avădanii, Oana Pop Apetrei, Violina Hențiu, Claudia Boronschi și Gabriela Guleș, antrenorii emeriți Cornel Bădulescu și Ion Mătăsaru dar și membrii din conducerea clubului devean de handbal ,,Universitatea Remin”  din perioada de glorie, respectiv Daniel Andronache (președinte), Gheorghe Crișan (președinte executiv), Ioan Trosan, Nelu Ardelean, Sigismund Duma (vicepreședinți), Marian Muntean, Mircea Moloț și Ioachim Oană (membri în Consiliul de Administrație), alături de Ada Moldovan, cea mai eficae jucătoare din lotul național al României, și Luminița Huțupan Dinu, cel mai bun portar din istorie.

Handbal, ca în vremurile bune

Sărbătoarea handbalui devean s-a mutat de la Primărie la Sala Sporturilor. Cei prezenți, în număr foarte mare au putut vedea jocul junioarelor IV, dintre LPS Cetate Deva și CS CFR Simeria și cel de junioare III, dintre ACS Traian Lalescu Hunedoara și ACS Viitorul Vețel, rezultatele contând mai puțin, însă tinerele jucătoare au făcut o bună propagandă handbalului, publicul, putând vedea și demonstrații de gimnastică aerobică ale campionilor naționali de la LPS Cetate Deva, toți sportivii prezenți pe parchet și antrenorii lor fiind premiați de către Primăria Deva.

A urmat momentul mult așteptat, meciul dintre marea echipă U Remin și o selecționată de foste jucătoare ale Devei. La campioane au evoluat Valentina Elisei, Simona Bozan, Georgeta Năniță, Codruța Zavragiu, Geanina Toncean, Ionela Dragomir, Melinda Toth, Doina Roman, Laura Poenaru, Elena Avădanii și Oana Pop Apetrei, având pe bancă pe profesorii Cornel Bădulescu şi Ioan Mătăsaru, la selecționata Devei: Gabriela Guleș, Gabriela Cornea, Alina Șovar, Maria Lupu, Larisa Coman, Marcela Spătăriuc, Dana Maxim, Mihaela Ilieș, Tania Paliu, Laura Morariu, Diana Covaci, Lavinia Mărăscu, Anca Petresc și Cristina Jeler, conduse de pe margine de doctorul Ioachim Oană, părintele handbalului devean, și fostul mare portar al echipei naționale, Oltea Jalbă Stan, ex-jucătoare la Deva, în vreme ce Violina Hențiu, Claudia Boronchi și Luminița Huțupan au jucat pentru ambele formații, care au oferit un handbal stelar, într-o atmosferă incendiară creată, ca în vremuile bune, de „Viperele galbene”, celebra galerie a fetelor de la Universitatea Remin, partida încheindu-se la egalitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here