Cea de a patra maşină s-a apropiat cu prudenţă de Zona Crepusculară, dar şoferul a continuat să ruleze cu viteză redusă în speranţa că va trece cu bine printr-o perdea subţire de fum. S-a înşelat. Într-o fracţiune de secundă, pâcla a şterpelit autostrada Lugoj – Deva, cu tot cu peisajul aferent, la kilometrul 391 – 398, în apropiere de localitatea Mintia. „Bă eşti nebun?” Pasagerii au simţit mai întâi şocul ciocnirii cu un alt autoturism şi abia apoi au întrezărit lumina palidă a lămpilor de frânare a celor din faţă.  

Cel puţin patru autoturisme au fost prinse în ambuteiajul provocat de fumul care a confiscat autostrada A1 Deva – Lugoj în după-amiaza zilei de luni, 12 aprilie 2012. Potrivit primelor relatări, focul a fost pus de cineva care-şi curăţa terenul de vegetaţia uscată. Din fericire, de această dată, accidentul a fost fără victime.

Nu iese fum fără foc

În fiecare primăvară, sute de hectare de teren cu vegetaţie uscată sunt mistuite de flăcări în judeţul Hunedoara. Detaşamentele de pompieri fac faţă cu greu arderilor necontrolate care apar pe harta judeţului „ca ciupercile după ploaie”. Campaniile de prevenire a incendiilor n-au nici un efect, deşi trei instituţii pot da amenzi: ISU, Garda de Mediu şi APIA. Piromanii care-şi curăţă terenul cu foc sunt greu de prins. Cei mai mulţi dintre proprietarii prinşi la faţa locului spun că ei, de fapt, se află acolo ca să stingă focul. Şi trebuie crezuţi „pe cuvânt” fiindcă e aproape imposibil de probat contrariul. Cel puţin asta ne sugerează anchetatorii când îşi justifică ineficienţa. Obiceiurile proaste sunt greu de stârpit şi, câtă vreme nu e nimeni ars la buzunar, păşunile patriei vor fumega ca de năvala turcilor. Nimic nu se schimbă.

Marcel Bot

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here