Excluderile din PSD Hunedoara sunt un circ bine regizat, în care au fost sacrificaţi trei pioni minori (Cristian Gros, Răzvan Șoldan și Lucian Horvat), iar Radu Barb a provocat un scandal fără precedent în PSD ca să atragă toate privirile asupra sa. (Gândiţi-vă că Barb – erou şi victimă, în aceste zile – e „pedepsit” în aparenţă, dar în părţile esenţiale n-a pierdut nimic. Rămâne director ADEH cu leafă bună de la robinetul public, nu dispare din PSD şi, chiar dacă nu mai are (vremelnic) funcţie, influenţa sa sporeşte în partid.) Dacă îndepărtăm circul din prim-plan, rămâne mazilirea consilierului local Vasile Ţonea, a cărui excludere a trecut aproape neobservată, la categoria „şi alţii”. Cine va urmări atent hotărârile Consiliului Local Deva, cele trecute şi cele ce au să vină, va înţelege care e miza reală a tămbălăului pus la cale cu multă dibăcie de preşedintele Laurenţiu Nistor.

Vasile Ţonea este consilier local la al patrulea mandat, timp în care a fost în permanenţă liderul de grup al PSD Deva şi cea mai critică voce din Consiliul Local. Este unul dintre puţinii consilieri care a provocat antipatia violentă a şefilor Devei, indiferent cum s-au numit ei de-a lungul anilor. Redăm mai jos câteva declaraţii făcute de Ţonea în legătură cu „executarea” sa.

De bun simţ, chiar şi pentru un tractorist

Vasile Ţonea spune că a aflat de „executarea” sa telefonic, de la câţiva colegi. „Nu ştiu ce s-a întâmplat acolo pentru că pe mine nu m-a anunţat nimeni să particip, nu mi-au dat voie să mă apăr… Au făcut-o noaptea, în stilul obişnuit. Şi m-am trezit destituit. Nu cunosc motivaţia, dar e o regulă de bun simţ ca atunci când execuţi pe cineva să-l chemi şi să-i dai posibilitatea să se apere. Nu trebuie să fii jurist ca să înţelegi asta, poţi să fii şi tractorist…”

Chiar ne-am tembelizat în aşa de scurt timp?

Ţonea, despre acuzaţia cum că nu s-ar fi implicat în campanie. „Eu n-am făcut parte din echipa de campanie. Nistor a preluat conducerea pentru că s-a considerat a fi cel mai competent, capabil să câştige total. Eu m-am mai informat de la colegi, ce program au şi m-am mai dus prin cartiere, dar nu m-au chemat niciodată să-mi zică, concret, ce trebuie să fac, să văd şi eu ce atribuţii am. Nu, nu m-au cooptat în staff-ul de campanie. Acum eu am pierdut alegerile? Organizaţia asta, aşa cum spune el (Laurenţiu Nistor, n.red.) că e destructurată, pe care vrea s-o dizolve, l-a făcut parlamentar. Am obţinut în Deva 40 şi ceva la sută. Dacă eram atât de proşti, noi ăştia de la organizaţia municipală Deva, nu obţineam 47 la sută în alegerile parlamentare de acum un an. Chiar ne-am tembelizat în aşa de scurt timp?”

Coaliţia sfertodocţilor

Vasile Ţonea, despre trecutul său în partid. „Sunt în PSD din 1998. De la piatra de temelie – ca să zic aşa – a sediului PSD Deva. Ca organizare, am fost cu trei preşedinţi, dar cu niciunul n-am păţit aşa ceva. Am fost cu Victor Vaida, cu doctorul Ion Iliescu, cu Cosmin Nicula şi toţi mi-au apreciat munca. Mi s-au încredinţat sarcini de partid fiindcă ştiau că-mi fac datoria. Eu n-am nimic cu partidul, nu voi face ca ăia la divorţ care se bălăcăresc după ce au trăit o viaţă împreună. Nu partidul m-a exclus, ci doi trei sfertodocţi care au coalizat împotriva mea”

Referindu-se la activitatea de consilier local, Vasile Ţonea nu exclude că ar fi putut provoca deranj la vârful partidului. „Poate chiar din cauza asta nu mai aveam loc acolo”, spune Ţonea. Consilierul mai zice că nu se va agăţa cu dinţii pentru a rămâne în partid dacă nu este dorit, dar nici nu va accepta să fie îndepărtat pe baza unor jocuri de interese oculte.

Marcel Bot

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here