Vladimir (Nunu) Brilinsky a demisionat din postul de administrator al Sarmizegetusei Regia. Pentru cei care nu ştiu, Vladimir Brilinsky este cel căruia îi datorăm într-o măsură covârşitoare faptul că Regia este acum un monument protejat şi îngrijit. De câteva luni, Brilinsky este împins spre demisie de atitudinea unui politruc PSD, fost prefect apolitic: Sorin Adrian Vasilescu, cel care a desfiinţat singurul post de arheolog de la Sarmizegetusa Regia pentru a scoate din foame un tâmplar înzestrat cu calitatea de preşedinte PSD la Orăştioara de Sus. Acela pare să fi fost începutul sfârşitului pentru Nunu Brilinsky  
Marcel Bot

În urmă cu doi ani, politicieni din toate partidele (inclusiv PSD) şi arhitecţi din vestul ţării îi acordau lui Vladimir Brilinsky o diplomă de EXCELENŢĂ „pentru contribuţia sa individuală la salvarea, conservarea şi punerea în valoare a parcului istoric şi arheologic „CETĂŢILE DACICE DIN MUNŢII ORĂŞTIEI”, contribuţie ce a atras după ea implicarea comunităţii locale în acest proiect”, după cum preciza la ceremonia festivă prof. dr. arh. Radu Radoslav, preşedintele Registrului Urbaniştilor din România – Biroul Teritorial al Regiunii de Dezvoltare Vest. Evenimentul s-a produs puţin înainte ca judeţul Hunedoara să devină paşalâc PSD.

Ieşirea din normalitate

„Îmi doresc un viitor frumos pentru Sarmizegetusa Regia, cu un Minister al Culturii care să fie echilibrat şi inspirat în ceea ce hotărăşte referitor la tot ceea ce înseamnă sistemul fortificat al cetăţilor dacice din Munţii Şurianu. Îmi doresc, nu în ultimul rând, o unire a tuturor forţelor acestui judeţ pentru binele Sarmizegetusei Regia”, mărturisea Vladimir (Nunu) Brilinsky în urmă cu doi ani, când i-a fost oferită o Diplomă de Excelenţă. „Sunt mult prea multe bătălii pe care le-am purtat, pentru a ajunge la acest moment, nu neapărat la decernarea acestei diplome, ci la un moment care este foarte aproape de normalitate”, mai spunea Nunu. După doi ani de administraţie PSD, normalitatea a luat sfârşit.

Episodul care prevestea ruptura

Demisia lui Vladimir Brilinsky se joacă de vreo două luni, dar scandalul s-a încins în luna mai, atunci când vicepreşedintele Sorin Vasilescu a primit sarcină de partid să-i găsească un loc de muncă preşedintelui PSD Orăştioara de Sus la Serviciul Public de Administrare a Monumentelor Istorice (SPAMI) Sarmizegetusa Regia, deşi omul nu are calificare în domeniu. Pesedistul se ocupă de tâmplărie şi are ceva studii în Turism, motiv pentru care stăpânii judeţului au modificat organigrama, desfiinţând singurul post de arheolog şi adaptând funcţia la posibilităţile activistului. Povestea a „răsuflat” şi Brilinsky a fost etichetat de PSD ca fiind principalul suspect. În şedinţa Consiliului Judeţean Hunedoara din 25 mai 2018, Sorin Vasilescu a lansat primele insinuări publice la adresa administratorului de la Sarmizegetusa Regia. Preşedintele Mircea Bobora a încercat să medieze conflictul şi a ţinut demisia lui Brilinsky la sertar. Avea de ales între calităţile incontestabile ale administratorului şi disciplina de partid. „Credeţi că eu nu ştiu ce a făcut domnul Brilinsky pentru Sarmizegetusa Regia?  Totuşi, eu fac parte dintr-o echipă politică”, a justificat Bobora decizia de a accepta demisia. Asta ar fi varianta foarte scurtă a unui scandal care mocnea demult. Probabil vom avea ocazia să revenim pe îndelete la el.

Ce spune Brilinsky despre demisia sa

„Am demisionat din funcţia de administrator al Sarmizegetusei Regia. Incompatibilitățile în ceea ce privește viziunea actului de administrare, existente între mine și vicepreședintele Consiliului Județean Hunedoara, Sorin Adrian Vasilescu, mă fac să iau această decizie extrem de grea. Lipsa de respect a acestuia față de Sarmizegetusa Regia, regăsită în decizii eronate și neancorate în realitate, mă fac să părăsesc un loc pentru care am sacrificat tot ce poate sacrifica un om într-o viață întreagă. Lipsa de sprijin în momentele dificile ale administrării și eschivarea de la situațiile tensionate pe care le-a creat singur, aruncând responsabilitatea pe umerii noștri, este notorie și extrem de dăunătoare. Lipsa de coerență în deciziile luate, folosirea unor termeni a căror proprietate nu o cunoaște și care a adus grave prejudicii administrației și mie personal, mă determină să întrerup un drum început acum 5 ani. Nu mi-am dorit acest drum, nu am cerut această funcție, fiind adus, cu mari insistențe, în postura de administrator. Am făcut, în acestă perioadă, tot ce este omenește posibil și mai mult decât atât, pentru ca normalitatea să se instaleze la Sarmizegetusa Regia și am dat acestui loc întreaga mea dragoste și iubire.

Nu doresc, însă, să fiu complice la politizarea și mai ales la pesedizarea acestui loc, nu doresc să fiu complice la punerea în pericol a vieții vizitatorilor, datorită neglijării riscurilor existente și nu doresc să fiu complice la rezultatele dezastruoase ale deciziilor luate de vicepreședintele Vasilescu. Atitudinea sa necombatantă în fața unor decizii ale Ministerului Culturii luate în baza unei legislații inepte și incoerente, minister reprezentat în teritoriu de o instituție impotentă și neconstructivă reprezintă încă unul dintre relele care au dus la această situație. Nu în ultimul rând, am luat această decizie sătul de șantaje, șicane și amenințări permanente, exprimate direct sau venite pe diferite căi, din partea conducerii politice a județului, din ultimii doi ani. Poate cineva, înzestrat cu rațiune și cu elementare noțiuni de morală să nu rămână stupefiat, auzindu-l pe același Vasilescu dictând că : Să i se ia mașina de serviciu lui Brilinsky pentru că m-am săturat să-mi reproșeze Natalia și Laurențiu că el dă like-uri la peneliști.

Fiind conștient că vor urma replici, atacuri și represalii, lăturalnice și nejustificate, vreau să precizez că nu reprezint interesele vreunui alt partid rival, des invocat, și că opțiunea mea politică, personală, se îndreaptă, dacă va fi cazul, spre mișcarea lui Dacian Cioloș, singurul care a adus în Ministerul Culturii profesioniști responsabili, cu scaun la cap.

Regret enorm acest moment, pe care îl consider sfârșitul unui drum lung, anevoios, presărat cu pericole, cu răutăți, șantaje, amenințări, delațiuni, percheziții, procese și cu infinite sacrificii, drum pe care mi-am pierdut prieteni, sănătate, familie, și pe care sper să-l pot parcurge în sens invers, în speranța recuperării a ceea ce se mai poate recupera”, scrie, cu nespusă amărăciune, Vladimir Brilinsky.

Vicepreşedintele Sorin Adrian Vasilescu a refuzat să comenteze, deocamdată, subiectul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here