de Mădălina Oana
A apărut o ştire conform căreia unui individ în vârstă de 52 de ani i s-a sustras bicicleta lăsată nesecurizată din faţa unui local din Deva, de către un alt individ în vârstă de 63 de ani, domiciliat în localitatea Cugir, Alba, cunoscut pentru practicarea cerşetoriei folosindu-se de un cărucior cu rotile pentru cei cu dizabilităţi locomotorii, deşi este apt de a se deplasa fără probleme. Poliţiştii locali l-au reperat în 15 minute, dar acesta a refuzat să se predea, obligându-i pe aceştia să alerge după el până la capturarea lui.

Cred că suntem prea mult obişnuiţi să privim acuzator şi să judecăm lucrurile fără empatie aşa că eu vreau să mă erijez în apărătorul hoţului.

În primul rând, nu se cunosc intenţiile acestuia. Poate a avut un moment de dezorientare şi a crezut că se găseşte într-unul din oraşele civilizate unde primăria pune la dispoziţie biciclete pentru cei grăbiţi. Iei liniştit vehiculul găsit liber, îţi vezi de treburi şi laşi bicicleta în alt colţ de oraş, acolo unde ţi-ai terminat treaba. Cum hoţul nu a reuşit să părăsească oraşul, nu putem fi siguri de intenţiile lui.

Cred că trebuie să aplaudăm la scenă deschisă şi să încurajăm hoţul care a reuşit să treacă de la patru roţi, la două, fără ajutorul nimănui.

Atât victima cât şi hoţul merită apreciaţi pentru că folosesc un mijloc de transport nepoluant, participând astfel la salvarea planetei noastre şi că, în ciuda vârstei, sunt un exemplu pentru tinerii care refuză să facă sport. Ba mai mult, hoţul a încurajat şi poliţiştii locali să apeleze la mişcare, îndrumându-i în direcţia alergatului.

Oricâte prejudecăţi am avea, trebuie să apreciem devotamentul hoţului, modestia şi spiritual civic al acestuia. Putea foarte uşor să fure o maşină nou-nouţă din oraşul de baştină dar el a ales să susţină activ industria Cugirului, atacând în schimb bicicletele Devei. Eu sunt de părere să-l facem cetăţean al oraşului nostru pentru că avem nevoie de astfel de oameni printre noi. În plus, prea s-a dezvoltat Sibiul ăsta în ultima vreme.

Şi nu în ultimul rând, trebuie apreciată trecerea la acţiune. În loc să aşteptăm mereu cu mâna întinsă, cred că ar trebui să luăm şi noi exemplul hoţului şi să trecem la fapte. În fond, dacă mai marii ţării noastre pot, cred că am izbuti şi noi. Două sute de lei (pragul propus de guvernanţi ca prejudiciu pentru abuzul în serviciu, n.red.) nu e o sumă tocmai mică şi, cu puţină creativitate, mai o bicicletă, mai un ou, cred că am reuşi să ne încadrăm cu toţii până în acest prag.

P.S. În tinereţe, Petre Ţuţea a fost reţinut de jandarmi pentru că vandalizase magazinul unui pălărier evreu din Cluj. „Nu m-am putut stăpâni, domnule maior, după ce am ascultat discursul naţionalist al lui Octavian Goga”, se justifică studentul Ţuţea. Şi replica jandarului: „Eu vă înţeleg perfect, domnule student, pentru că datorită unor nestăpâniţi ca dumneata îmi iau eu leafa şi am un rost pe lume”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here