Procurorii DNA suspectează o inginerie tip „suveică” din care Primăria Şoimuş condusă de Laurenţiu Nistor, preşedintele PSD Hunedoara, a ieşit păgubită, iar două din firmele pesedistului au obţinut câştiguri considerabile. În combinaţie a fost implicată şi fabrica de ciment de la Chişcădaga, condusă la acea vreme de Mircea Bobora, actualul preşedinte (PSD) al Consiliului Judeţean Hunedoara. Dosarul nu a ajuns încă pe masa unui judecător şi, dacă legile justiţiei vor fi promulgate, despre aceste fapte nu vom mai auzi nici în presă 

Afacerea a început în urmă cu zece ani, însă a fost descoperită abia în anul 2012, când auditorii Curţii de conturi au fost sesizaţi asupra posibilelor prejudicii. Ulterior au intrat pe fir şi procurorii Departamentului Naţional Anticorupţie (DNA). „Suveica” aflată în atenţia procurorilor DNA s-a desfăşurat pe trei planuri.

Faza unu: Primăria Şoimuş pierde bani din taxe

Începând cu anul 1997, odată cu privatizarea fabricii de ciment, firma de la Chişcădaga a plătit taxe pe clădiri şi terenuri mult mai mici decât s-ar fi cuvenit să dea Primăriei Şoimuş (unde Nistor era primar). Povestea s-a aflat abia în 2012, după ce şeful PSD a părăsit fotoliul de primar. Prejudiciul era evaluat la peste 120 de miliarde de lei vechi, dar auditorii de conturi au consemnat o pagubă de „doar” 40 de miliarde de lei vechi pentru că diferenţa de peste 80 de miliarde de lei vechi (deşi era certă) ieşea din calcul ca urmare a faptului că a intervenit prescripţia. (Legea permite recuperarea prejudiciului înlăuntrul termenului de prescripţie care este de cinci ani.) Astfel, o perioadă de 11 ani în care Primăria Şoimuş fusese păgubită de multinaţionala condusă de Mircea Bobora nu mai intră în vizorul controlorilor fiscali.

Cum explică Nistor paguba Primăriei: „Fiecare proprietar este obligat să-şi declare bunurile. Sigur, prin sondaj, am făcut (verificări, n.red.) şi s-a dovedit că declaraţiile făcute de firme şi cetăţeni sunt adevărate”, explică liderul PSD Hunedoara. În mod bizar, „sondajele” de care vorbeşte Nistor au ocolit tocmai pe cel mai mare furnizor de venituri la bugetul local, fabrica de ciment de la Chicşdaga pe care Nistor o cunoştea cu de-amănuntul fiindcă fusese lider de sindicat acolo până la Revoluţie.

Faza doi: Primăria Şoimuş pierde bani din chirie

A doua ipostază din „suveică” are în prim-plan cariera de argilă a comunei Şoimuş, o altă afacere păguboasă pentru Primăria Şoimuş, dar profitabilă pentru fabrica de la Chişcădaga. În 31 ianuarie 2005, primarul Laurenţiu Nistor a închiriat fabricii de ciment o cariera de peste 24 de hectare de teren, pe o perioadă de 25 de ani, cu 30 de bani (300 lei vechi) metrul pătrat pe an. Suma este derizorie. (Spre exemplu, în 2014, după plecare lui Nistor, Primăria Şoimuş încasa 5.000 lei chirie pentru un hectar de păşune, în timp ce pentru toate cele 24 de hectare din carieră încasa puţin peste 13.000 lei.)

Cum explică Nistor paguba Primăriei: „Închirierea s-a făcut prin votul consilierilor locali de la acea vreme. Eu, ca primar, am fost executant a ceea ce au hotărât ei”, explică liderul PSD Hunedoara. Totuşi, nu-i de neglijat faptul că Primăria Şoimuş a fost singura primărie din ţară care a avut la un moment dat 13 mandate PSD din 13 existente în consiliul local, iar primarul Laurenţiu Nistor era şeful lor de partid.

Faza trei: firmele lui Nistor cad pe profit

A treia ipostază din „suveică” îl are pe Laurenţiu Nistor patron de firme aflate în relaţii comerciale cu fabrica de ciment de la Chişcădaga. Două din firmele deputatului PSD au prestat servicii pentru cimentişti şi sunt an de an pe profit. Potrivit declaraţiilor de avere, Laurenţiu Nistor câştigă din dividendele firmelor sale peste 250.000 lei anual, iar soţia sa (angajată la cele două societăţi comerciale) a încasa salarii de 50.000 lei. Pe parcursul anilor în care Laurenţiu Nistor era primar, comuna Şoimuş a fost păgubită cu 120 de miliarde de lei de cimentiştii de la Chişcădaga. Concomitent, în tot acest timp, firmele patronate de familia liderului PSD Hunedoara încasau sume de bani consistente de la cimentiştii care căpuşau bugetul local la comunei conduse de Nistor.

Ce spune Nistor despre profitul firmelor sale: „Adică cum? Ce vreţi să insinuaţi dumneavoastră? Eu am două firme la Chişcădaga – adică nu-s ale mele că suntem doi asociaţi (el şi soţia sa, n.red.), care lucrează acolo şi nu lucrează cu statul. Deci, niciun leu n-am lucrat cu statul român. Acolo (la multinaţionala condusă de Bobora) te duci şi dacă eşti corect, câştigi licitaţia şi faci treabă. Dacă nu – adio! Patronul nu-şi permite să se joace cu ia-mă Doamne, stinge-mi neamu’ sau fă-mi ceva! Deci nu mă luaţi cu firmele mele care câştigă şi primăria pierde”, ne-a repezit Laurenţiu Nistor. Toate afacerile s-au derulat în perioada în care Nistor era primar, iar fabrica de ciment era condusă de Mircea Bobora, cel care este acum „mâna dreaptă” a preşedintelui PSD Hunedoara. Faptele prezentate sunt în atenţia procurorilor DNA, după cum a recunoscut şi Laurenţiu Nistor, însă cauza nu a ajuns încă pe masa unui judecător.

Marcel Bot

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here