Ministerul Sănătăţii a suspendat dreptul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara de a ţine cursuri de igienă (contra cost) până la soluţionarea unor contestaţii. Cu toate acestea, Direcţia continuă să ţină cursurile şi refuză să explice de ce. Şefii DSP ne-au transmis, în bătaie de joc, să întrebăm la Minister de ce nu vor ei să respecte dispoziţia venită de sus. Pare de noaptea minţii, dar n-ar trebui să mire pe nimeni. În ultimii ani, DSP Hunedoara s-a transformat într-un instrument de linşaj politic şi mediatic, aflat sub comanda PSD, şi asta poate explica aroganţa lefegiilor
Marcel Bot
DSP Hunedoara este o instituţie care învârte sume colosale. Numai în contractul de reparaţii capitale la Spitalul Judeţean, Direcţia rulează peste o sută de milioane de lei (o mie de miliarde de lei vechi, cum apărea la momentul de început al lucrărilor). În aceste condiţii, e de înţeles interesul politicienilor care roiesc în jurul instituţiei şi tupeul şefilor de acolo. Totuşi, lucrurile nu au stat întotdeauna aşa.
Instrumentul PSD de linşaj
DSP Hunedoara a devenit un jucător politic activ abia prin 2016. Vom aminti foarte pe scurt povestea cantinei de la Sanatoriul Geoagiu, caz aflat în cercetarea DNA. Descinderea făcută atunci de Sanepid la comanda PSD s-a lăsat cu înlocuirea managerului, deşi cu puţin înainte la sesizarea presei aceiaşi lefegii de la DSP stabiliseră că nu sunt nereguli. De asemenea, sunt cel puţin trei persoane linşate profesional cu plastografii sau campanii mizerabilă de presă, evenimente pe care le vom publica dacă victimele vor fi dispuse să-şi spună drama prin care au trecut sau încă mai trec. Cazul pe care îl prezentăm azi s-a întâmplat în perioada în care la butoanele DSP Hunedoara era Monica Cînda, o economistă despre care aflăm că este intr-o relaţie discutată (şi discutabilă din perspectiva conflictului de interese) cu constructorul care a prins cele mai bănoase lucrări la spitalele hunedorene în ultimul deceniu.
Funcţionarul public, noua burghezie bolşevică
În urmă cu un an directorul Monica Cînda a obţinut avize de la ministerele Educaţiei şi Sănătăţii pentru ca DSP Hunedoara să ţină cursuri de igienă. E vorba de acele cursuri fără de care nu poate lucra un vânzător în alimentaţia publică. Ulterior obţinerii avizelor, au apărut reclamaţii că şefii Direcţiei încearcă să obţină monopolul afacerii, şicanând firmele concurente pentru a le scoate de pe piaţă. Consiliul Concurenţei cercetează cazul pe motiv că Direcţia ar deţine dublă calitate: de formator şi de unic examinator al celor care urmează cursurile. (Ca în bancul de la fotbal: ei centrează, ei dau cu capul.) În paralel cu Consiliul Concurenţei, Ministerul Sănătăţii, prin Direcţia Generală de Asistenţă Medicală şi Sănătate Publică, a suspendat activitatea de formator a DSP Hunedoara, până la clarificarea situaţiei, începând cu data de 1 august 2019. Cu toate acestea, Monica Cînda – director executiv cu delegaţie la DSP Hunedoara – dă anunţ la ziar pentru înscrieri la cursuri în data de 22 august 2019. Aşadar, este ignorată dispoziţia Ministerului, iar Direcţia continuă să facă bani din cursuri ţinute pe şest. Am cerut clarificări de la purtătorul de cuvânt al Direcţiei. Verbal şi în scris. Mai mult, am ataşat înştiinţarea Ministerului Sănătăţii cu privire la suspendarea avizelor să nu vorbim pe poveşti. Răspunsul DSP Hunedoara a apărut peste termenul legal şi poartă un text laconic şi dispreţuitor, aşa cum îi stă bine unei isprăvnicese de bolşevic: „întrucât documentul la care faceţi referire, ataşat solicitării dumneavoastră este emis de către Ministerul Sănătăţii, avem rugămintea să vă adresaţi acestei instituţii”. Adică, să ne spună cei de la Minister motivul pentru care DSP Hunedoara refuză să le respecte dispoziţiile? Asta înseamnă să ai tupeu de bugetar cu umbrelă politică de la PSD.
Hehe, mai căutați! Face asta de vreo 15 ani!