Laurenţiu Nistor a închis bucătăria spitalului ca să mufeze o firmă din Şoimuş (neautorizată) la mâncarea bolnavilor prin serviciul de catering. Era vorba de o pretinsă „urgenţă extremă”, provizorie, până la reamenajarea bucătăriei. A urmat Mircea Bobora la şefia judeţului. În mandatului lui Bobora s-a prelungit căpuşala cu doi ani, până în 2019. Bucătăresele spitalului sunt ţinute ca femei de serviciu, iar costurile cu hrana au fost umflate consistent. În 2017, Ministerul Sănătăţii a alocat bani pentru reabilitarea şi dotarea blocului alimentar, dar banii au fost redirecţionaţi spre alte lucrări care nu periclitează perpetuarea şmenului. Afacerea cu mâncarea bolnavilor (mai greu de stârpit ca gândacii de bucătărie) învârte peste 500.000 de euro

La sfârşitul lunii august din 2016, Laurenţiu Nistor – pe atunci, preşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara – a organizat o descindere cu presa după el la Sanatoriul din Geoagiu. Era o perioadă în care PSD îşi promova oamenii „la ciolan”, invocând nereguli în bucătăria spitalelor. „Am avut o reclamaţie referitoare la mai multe aspecte de aici: nu există apă caldă, starea jalnică a bucătăriilor, a vestiarelor, nu există apă caldă la bucătărie, fel şi fel de lucruri. Nu sunt mulţumit deloc de felul în care arată spitalul, în special bucătăria”, declara Nistor după ce a dat iama în oalele Sanatoriului. La 1 septembrie, şeful PSD Hunedoara a instalat o silvicultoare pesedistă pe post de manager „cu delegare de atribuţii” la Sanatoriu şi de atunci mâncarea bolnavilor a trecut prin firma controlată de familia fostului şef de post din Şoimuş

Numire abuzivă, din topor

Numirea Mirelei Letiţia Pleşa-Popescu manager la spital a fost nelegală şi abuzivă. Am prezentat abuzul pe larg într-un articolul anterior. Revenim pe scurt cu câteva precizări. 1. Mirela Letiţia Pleşa-Popescu nu este economist, cum pretind şefii judeţului. O dovadă în plus la cele prezentate deja e că semnează cu particula „Ing.” în toate înscrisurile oficiale. 2. Delegarea de atribuţii e reglementată de o lege specială (95/ 2006), nu de Codul muncii – cum pretind subalternii preşedintelui Bobora. (Cu aşa jurişti, nu-i de mirare că CJ Hunedoara sparge bani cu angajarea de avocaţi.) 3. Durata interimatului la şefia unui spital este (ART. 177, Legea reformei în sănătate) de maxim şase luni, cu obligaţia autorităţilor – CJ Hunedoara, în cazul nostru – de a organiza concurs pe post în acest interval de timp. A trecut un an şi patru luni de când pesedista cu studii în silvicultură taie şi spânzură în Sanatoriul Geoagiu, fără să o scoată nimeni din ilegalitate.

Clientela pesedistă intră la ciolan

Prima măsură a directoarei Mirela Letiţia Pleşa-Popescu a fost să închidă bucătăria spitalului şi să angajeze o firmă de catering pentru hrana bolnavilor. Afacerea cu mâncare a fost dată fără licitaţie unor apropiaţi de-ai lui Nistor, din Şoimuş, o firmă care nici măcar nu era autorizată pentru astfel de servicii. Din septembrie 2016, hrana caldă a celor peste o sută de pacienţi internaţi la Sanatoriul Geoagiu este asigurată de SC Sigismund Com SRL. Firma este administrată de Cornelia Itul, soţia fostului şef de post de la Şoimuş din perioada în care era primar Laurenţiu Nistor. La vremea respectivă, bucătăria firmei Sigismund nu deţinea autorizaţiile cerute de lege. Preţul unei porţii de mâncare era de 19 lei pe zi, mult peste suma impusă de Ministerul Sănătăţii. Astfel, Sigismund Com SRL Şoimuş a încasat cam 57.000 de lei pe lună, bani publici daţi fără proceduri de achiziţie şi fără ca beneficiarul să solicite bucătarului privat autorizaţiile prevăzute de lege. Nistor pretindea că nu ştie nimic de firma din Şoimuş pentru că era plecat la Bucureşti când a fost contractat serviciul de catering. „Nu-i în regulă dacă lipsesc avizele legale, iar în privinţa procedurilor de achiziţie publică, am dat dispoziţie managerului ca în maxim o săptămână să organizeze licitaţie”, mai spunea şeful judeţului. Era prin 26 septembrie 2016, la aproape o lună de când se livra bolnavilor hrană pe sub mână, la mica înţelegere. Şi avea să mai treacă o lună până când au fost aranjate actele să pară totul legal.

O urgenţă extremă din pix

Managerul („cu delegare de atribuţii”) Mirela Letiţia Pleşa-Popescu începe procedurile de achiziţie a serviciului „Prepararea şi livrarea hranei pentru bolnavii internaţi în cadrul Sanatoriului de Pneumoftiziologie Geoagiu” la data de 28 octombrie 2016. Este vorba despre o negociere fără anunţ de participare la care a fost invitată o singură firmă. Aţi ghicit, e vorba de firma din Şoimuş. Valoarea finală a contractului a fost de 115.000 lei. (Anunţ de atribuire numărul 173327/ 15.11.2016.) Astfel, firma care a intrat pe uşa din dos în serviciul de catering la Sanatoriu căpătase o aparenţă de legalitate. Adică, la trei luni de la închiderea bucătăriei, silvicultoarea lui Nistor invoca o situaţie „de urgenţă extremă” pentru forma simplificată de achiziţie publică. „Justificarea alegerii procedurii de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare: • Situaţie de urgenţă extremă survenită în urma unor evenimente care nu puteau fi prevăzute de autoritatea contractantă”, se arată în anunţul de atribuire. Bucătăria Sanatoriului continua să fie închisă şi hrana a devenit mai scumpă. Cinci bucătărese şi trei ospătari au fost puşi să facă muncă de femeie de serviciu şi doi oameni ce erau pe post de ajutor de bucătar au ajuns paznici de noapte. Alţi bani, altă distracţie.

Mai greu de stârpit ca gândacii de bucătărie

Soluţia provizorie a serviciului de catering trebuia să ţină câteva luni, până la reamenajarea bucătăriei. N-a fost însă aşa. Ajuns la comanda judeţului, preşedintele Mircea Bobora a dus mai departe căpuşa de pe hrana bolnavilor din Sanatoriu. În perioada sărbătorilor de iarnă, silvicultoarea cu atribuţii de manager a scos la licitaţie hrana bolnavilor, de această dată, cu un contract pe doi ani (24 de luni). Termenul limită de acces la documente a fost 29 decembrie 2026, iar ofertele trebuiau depuse până cel târziu la data de 5 ianuarie 2017. Ciudat este că la licitaţie nu erau admise firmele cu o experienţă îndelungată. (Caietul de sarcini a fost întocmit, cumva, să se potrivească profilului firmei din Şoimuş.) „Ofertantul trebuie să facă dovada că a prestat şi dus la bun sfârşit într-o perioadă care să acopere cel mult ultimii 3 ani de la data limită de depunere a ofertei, servicii similare în domeniul preparării şi transportului hranei în sistem catering pentru instituţii spitaliceşti”, se arată în cerinţele de atribuire. Contractul, în valoare de 2.209.680 lei, a fost atribuit firmei din Şoimuş care s-a mufat la hrana bolnavilor până în 31 ianuarie 2019. „Cantitatea maximă a acordului cadru aferentă pentru 24 luni este de 133.920 porţii. (…) Cantitatea maximă a contractului subsecvent aferentă unei luni este de 5.580 porţii”, scrie în actul de contractare. Şi de data aceasta costurile maximale sunt peste limita maximă admisă de lege pentru alocaţia de hrană a bolnavilor de TBC. În ediţiile viitoare vom reveni cu noi informaţii legate de învârtelile managerul ţinut prin abuz de putere de preşedintele Mircea Bobora într-un interimat perpetuu la Sanatoriul TBC Geoagiu.

Marcel Bot

6 COMENTARII

  1. Foarte frumos, banii sa iasă! Doar un manager ” de legat” poate sa încheie astfel de contracte. Oricum este un fel de semi catering, mâncarea vine tot in oale si se împarte rece în farfurii de tablă pe holurile spitalului. Ambalajul este prea scump! Bucataresele mai dau cu mopul, impart hrana si asteapta noi instructiuni .

  2. Se vede ca s-a deschis robinetul. După 6 luni de la numire si-a schimbat masina, si-a cumparat haine de manager si multe accesorii de HAUR, si in paralel cu lucrările de la TBC si-a renovat si casa.

  3. Sunt foarte curios cum se termina aceasta telenovela. Din moment ce ești manager însă acțiunile tale nu urmăresc interesul instituției conduse, e mai mult decât evident ca urmărește interesele altora. Oricum doamna are asigurat un post de șef serviciu administrativ, examen pe care l-a trecut în fata unei comisii formate din subordonații dumneaei. Oare ce șansă erau sa nu-l treaca?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here