(o trimitere la piesa foarte celebră a lui Ricky Martin din 1999)
de Cristian Răcăşan

Am fost rugat de către amicul meu Marcel să scriu periodic câte un gand, o parere, o recomandare despre evenimente culturale ce se petrec in Deva sau în apropiere. Desigur, orice părere exprimată aici trebuie să o interpretați ca fiind una subiectivă, filtrată de experiențele si preferințele mele culturale de până acum.
Vreau să vă recomand în Deva în seara de sâmbătă, 3 martie de la ora 19.00 un concert de flaut și pian numit „La Vida Loca” al unor artiști frumoși, Matei Ioachimescu (România/ Austria) și Alfredo Ovalles (Venezuela) și vreau să găsesc argumentele cele mai convingătoare pentru a vă aduce la acest concert.

Desigur, puținii melomani deveni care mai ascultă muzică clasică îi cunosc deja pe cei doi artiști, mai ales pe Matei Ioachimescu care a fost numit „ambasador al integrării” de către statul austriac și care a mai concertat în Deva anii trecuți și chiar și anul acesta în cadrul master-class-ului „Academia de flaut” care s-a derulat timp de zece zile la începutul lunii februarie în cadrul Colegiului Național Decebal. Dar iubitorii de muzică clasică în Deva sunt puțini și oricum, ei vor veni la acest concert, deci nu sunt targetul meu în acest articol. Aș dori să-i aduc la concert pe acei deveni care sunt sensibili la alte genuri muzicale, cum ar fi rock, jazz, blues, pop, funk, latin-americană, dar care nu apreciază în mod deosebit muzica clasică. Vă voi spune că cei doi artiști iși propun în această ediție a turneului „La Vida Loca” să ne prezinte muzica lumii și au un program extrem de atractiv, cu multe „mărțișoare muzicale”.
„Avem câteva compoziții scrise special pentru acest eveniment. Este vorba despre compozitoarea anului în Austria, Margareta Ferek- Petric, care ne-a scris un fel de rock progresiv balcanic. Ceea ce e un pic diferit față de edițiile trecute este că împingem granițele muzicii clasice, crossover, mai degrabă, la un repertoriu internațional. Dacă la primele ediții am avut un program exclusiv sud-american, iată că, de această dată, prezentăm muzica lumii, în nouă orașe din România. Acest turneu este, de fapt, un turneu internațional. Mergem după aceea la Budapesta şi avem trei concerte în Polonia. Este un program care trece printr-o paletă de sentimente foarte bogată. Publicul va fi extrem de încântat. Avem muzică din Japonia, avem muzică din Armenia, din Turcia. Vom cânta și câteva piese românești.”

Matei Ioachimescu e un tip special, foarte sensibil și foarte plăcut, un om de calitate pe care ți-e drag să-l asculți și să-l vezi, un rocker care iubește Pink Floyd și Led Zeppelin devenit cel mai celebru flautist român, un om normal care știe să-ți transmită foarte ușor sentimente prin muzica lui.
Concertul se va derula într-o manieră amicală, ca o întâlnire între niște prieteni iubitori de muzică, cu o interacțiune continuua între artiști și public: fiecare piesă va fi prezentată publicului înainte de a fi interpretată, fiecare poveste vă va pregăti pentru experiența sonoră ce va urma.

Numit în anul 2013 „Ambasador al integrării” de către Ministerul de Externe al Austriei, flautistul Matei Ioachimescu este unul dintre cei mai rafinați muzicieni români. Cu o activitate concertistică impresionantă, Matei Ioachimescu susține concerte în cele mai diverse formule, prezentând programe de mare succes in Europa si Asia. Este absolvent al Universității de Muzică din Viena, oraș unde s-a stabilit, este laureat al mai multor distincții si burse și colaborează cu unii dintre cei mai interesanți muzicieni din Europa. Instrumentul pe care cânta este un flaut din aur al producătorului japonez – Muramatsu.

Sperând că v-am facut cel puțin curioși vă precizez că biletele la acest spectacol costă 25 lei, dar copiii au acces gratuit daca sunt însoțiți de un adult și că biletele s-au pus în vânzare deja la Cofetăria Arta și se pot achiziționa și la intrarea în sala „Pro Arte” din cadrul Colegiului Național Decebal, înainte de începerea concertului (sâmbătă 3 martie, ora 19.00).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here