Un om a murit lovit de trăsnet şi alte două persoane au fost grav rănite la Sarmizegetusa Regia. Imediat după, autorităţile judeţene erau preocupate de propria imagine – să nu dea ei rău. Primele măsuri au apărut abia după ce subiectul a inflamat opinia publică şi ele, măsurile, sunt discutabile. Dar cine să le discute? Dialog şi colaborare pentru Regia în regimul PSD n-a existat. Monumentul UNESCO a devenit jucăria ucigaşă a vicepreşedintelui Sorin Vasilescu care s-a plictisit de jocul cu demisia tocmai acum când se aude că va fi demis
Marcel Bot

Tragedia s-a produs în 8 august. În 12 august, Sorin Vasilescu, vicepreşedinte CJH, a semnat un drept la replică pentru a se disculpa. Preşedintele Mircea Bobora a convocat, în aceeaşi zi de 12 august o şedinţă extraordinară a CJH, dar Regia nu figura pe ordinea de zi. Abia în 14 august, când subiectul se încinsese public, proiectul adăposturilor de la Regia a fost adăugat în mod excepţional pe lista de dezbatere a consilierilor. Presa a consemnat, aproape unanim, că a trebuit să moară un om ca CJH să aloce bani pentru adăposturi.

 Vasilescu vs. Brilinsky, singura dezbatere posibilă

Pentru că nu avem o dezbatere publică, pentru că vicepreşedintele CJH refuză dialogul şi confruntarea directă, vom folosi argumentele prezentate de Sorin Vasilescu în dreptul la replică şi contra-argumentele oferite de Vladimir Brilinsky. Este o confruntare între părerea emisă din biroul de la Palatul Administrativ de şeful care decide asupra monumentului UNESCO şi opinia celui care a trăit zi de zi la Sarmizegetusa Regia cu problemele ce decurg din administrarea efectivă a monumentului.

 

Sorin Vasilescu: Da, angajaţii serviciului care administrează situl şi angajaţii aflaţi în dispozitivul de pază cunosc mai bine ca oricine zona, cunosc cât de capricioasă este natura la Sarmizegetusa Regia, dar până şi ei au fost luaţi prin surprindere de furtuna iscată ca din senin.

Vladimir Brilinsky: Nimeni nu a fost luat prin surprindere. Codul galben era anunţat, norii de pe Godeanu erau vizibili, iar tunetele anunţau furtună.

Sorin Vasilescu: (Agenţii de pază) Au apucat să anunţe vizitatorii să se retragă spre ieşirea din sit, unde erau mult mai în siguranţă.

Vladimir Brilinsky: MINCIUNĂ! La ieşirea din sit nu există un grad mai mare de siguranţă decât în zona vizitabilă. Termenul de sit este greşit folosit, ca de obicei de către vicepreşedinte, pentru că situl, în situaţia respectivă, înseamnă altceva. Agenţii de pază nu au îndrumat niciun turist către ieşire, pentru că acolo nu aveau unde să se adăpostească mai bine, fiecare acţionând după instinctul pe care l-au avut la momentul respectiv.

Sorin Vasilescu: Nu toţi au făcut-o, doi dintre ei (vizitatori) au ales să rămână alături de agentul de pază, sub un fag. Fulgerul nu a lovit deloc copacul falnic, dar a fost fatal pentru agentul de pază şi i-a rănit uşor şi pe cei doi vizitatori.

Vladimir Brilinsky: Prost documentat, neadevărat şi tendenţios prezentat. Fulgerul a lovit şi arborele sub care se adăposteau cei trei în lipsa unui alt loc amenajat. Turiştii nu au fost răniţi uşor, ci grav. Nici nu v-a interesat şi nici nu bănuiţi cauza reală a tragediei.

 Siguranţa persoanei, un fel de ruletă rusească

 Sorin Vasilescu: Turiștii care vin la Sarmizegetusa Regia sunt atenţionaţi de către lucrătorii SPAMI, de către agenţii de pază, dar şi de panourile informative montate în sit să părăsească zona în caz de furtună. Este risc iminent să cadă arbori, să se rupă crengi şi, iată, să fie loviţi de fulger.

Vladimir Brilinsky: Lucrătorii SPAMI şi cei de la pază, au fost instruiţi să îi îndrume, în caz de forţă majoră (coduri anunţate) pe turiştii aflaţi în zona vizitabilă către acel adăpost improvizat şi nu în lipsa lui. Cât timp el a stat în picioare acolo s-au adăpostit arheologi şi turişti de câte ori era nevoie. Risc iminent într-o zonă administrată, ziceţi? Păi, dacă e „iminent” de ce mai administraţi acolo? Din moment ce nu poţi preveni sau măcar limita catastrofele – opreşte administrarea. La Sarmizegetusa nu se practică ruleta rusească. Niciodată intemperiile nu vor fi programate după lentoarea birocratică în care vă complăceţi, şi nu vor aştepta proiecte şi proceduri care durează ani. Şi, mai mult, aţi uitat de stâncile care cad necontrolat şi care vor face, mai devreme sau mai târziu, victime.

 „Nu ne putem asuma răspunderea”

 Sorin Vasilescu: Adăposturile improvizate nu salvează vieţi! Un adăpost sigur trebuie să respecte o serie de reguli, să aibă montat un paratrăsnet. Nu ne putem asuma răspunderea să aducem la un loc un grup mare de turişti într-un adăpost improvizat, construit din lemn şi alte elemente uşoare. Ar însemna să-i expunem pe oameni, cu bună ştiinţă, la riscuri maxime! Oricând, o creangă grea, ruptă dintr-un arbore sau, ca acum, un fulger poate lovi acest adăpost.

Vladimir Brilinsky: Adăposturile de orice fel salvează vieţi. 95% dintre persoanele trăsnite sunt oameni care nu au avut unde se adăpostească. Orice fel de acoperiş între fulger şi om protejează. Adăpostul a fost ridicat în contextul unei accentuări a fenomenelor meteo extreme, a unei birocraţii excesive, care şi acum împiedică, la un an de zile, o alternativă la acel adăpost. Şi a mai fost ceva: lipsa de interes a celor care coordonează activitatea de administrare, care au bagatelizat situaţia existentă ori de câte ori s-a ridicat această problemă. Locul ales pentru amplasarea acelui adăpost a fost unul chibzuit îndelung, nu de o singură persoană. Doar decizia ridicării a aparţinut lui Brilinsky care şi-a asumat acţiunea conştient că era nevoie urgent de protecţie. Locul este ferit de pericolul căderilor de arbori sau de crengi, la liziera unei păduri tinere, fără afectarea imaginii monumentului, folosindu-se materiale specifice locului. Adăpostul a fost utilizat mai bine de două săptămâni.

 Despre birocraţie şi indiferenţă

 Sorin Vasilescu: Da, noi putem dispune, dar cu respectarea prevederilor legale, cu respectarea tuturor paşilor care trebuie făcuţi în cazul intervenţiei într-un astfel de sit şi în urma consultărilor cu specialiştii în domeniu.

Vladimir Brilinsky: Paşii pe care i-aţi făcut au fost în ritm de melc şi un om a murit până să vă hotărâţi în ce direcţie o luaţi.

Sorin Vasilescu: Aceste lucruri nu se pot face peste noapte, sunt de mai mare durată în timp! Tocmai de aceea, cea mai rapidă şi sigură variantă rămâne evacuarea turiştilor din sit până la încetarea furtunii sau a vijeliei, chiar dacă acest lucru le creează un uşor disconfort

Vladimir Brilinsky: Unde îi evacuezi? Îi obligaţi să părăsească situl ca să fie trăsniţi în afara zonei administrate? Să nu aveţi responsabilităţi? Şi dacă doriţi amplasarea unui adăpost, de ce într-un an de zile dorinţa nu s-a materializat? Din delăsare? Incompetenţă? Lipsă de asumare? Toate la un loc? Ce lege încalci atunci când pui oameni la adăpost? Când plouă, deschizi o umbrelă care nu este permanentă. La fel şi un adăpost provizoriu. De ce nu aţi deschis o umbrelă de un an de zile, timp în care puteaţi moşmondi la hârtii şi avize care să vă dea dreptul la un alt adăpost mai trainic, mai frumos şi mai legal decât umbrela lui Brilinsky? Acum construiţi nu unul, ci două adăposturi. Ineficiente şi periculoase. Amândouă inutile şi periculoase.

Două adăposturi, altă controversă

 Comunicat CJH: La Regia se vor monta două adăposturi temporare, unul poziţionat la nord de Templul circular mic şi templele patrulatere într-o zonă mascată de vegetaţia existentă. Acesta va înlocui adăpostul actual, o structură improvizată care poate asigura protecţia unui număr de maxim 4 persoane. Cel de-al doilea adăpost va fi poziţionat în apropierea drumului pietonal de acces, în curba cea mai pronunţată a acestuia (în a doua treime a drumului). Poziţionarea adăposturilor urmăreşte asigurarea unei protecţii în sit şi de-a lungul traseului de acces.

Vladimir Brilinsky: Nu există niciun „adăpost actual”. Asta este o altă minciună gogonată sau o proastă cunoaştere a situaţiei din teren. Acela nu era un adăpost, ci doar un loc de depozitare a materialelor folosite la întreţinerea sitului: greble, roabe, pelerine, lopeţi, folii, etc. Era interzisă folosirea lui ca refugiu pentru persoane, datorită pericolului de căderi de arbori. La câţiva metri de acest loc există trei arbori marcaţi ca periculoşi şi inventariaţi pentru tăiere. Stau mărturie în acest sens declaraţiile personalului SPAMI şi a celor din serviciul de pază. Al doilea adăpost este prevăzut a fi construit la distanţă mare de zona vizitabilă. Distanţa parcursă până la el va fi una plină de pericole, în cazul unor fenomene extreme. (Unde nu-i cap, vai de picioare.) Degeaba vii cu arhitecţi şi arheologi de renume să stabileşti amplasamente în munte. Acolo, mai presus de orice, o părere avizată o au cei care locuiesc în munte, care ştiu de unde vine ploaia şi încotro o ia. Cel mai bine ştiu ei, cei care au muncit mai bine de cinci ani în sit şi cunosc pericolele ce se află la tot pasul. Pe aceştia dacă nu îi ascultaţi şi nu le respectaţi părerea, numai de belele veţi da. Dar pentru voi ei sunt prea mici, nişte fleacuri care nu contează. Pentru voi, drumul din birourile cu secretară până jos la talpa ţării e mult prea lung şi prea înjositor. 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here