Sursa foto: Gazeta de Dimineaţă
Consiliul Judeţean Hunedoara (CJH) se laudă, printr-un comunicat de presă scris în stil de semi-bârfă, că a achiziţionat în timp record un aparat de testare pentru COVID – 19 care funcţionează. Şi, într-adevăr, un record există, însă nu în sensul sugerat de ştabii judeţului. Demersurile de cumpărare au început în 29 martie, iar primele teste plătite prin DSP Hunedoara au fost făcute la începutul lunii iunie. Mai mult, Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva e pe punctul de a pierde o finanţare de 500.000 lei pentru că n-a fost în stare să achiziţioneze un aparat cu care Judeţeana de Partid (PSD) se laudă încă din 17 martie
Marcel Bot  

Judeţeana PSD-istă de partid a reuşit să ducă informaţia publică la limita dintre bârfă şi beşteleală.

„Hunedorenii să judece singuri faptele”

Cu sloganul de mai sus a fost transmis, miercuri, 10 iunie 2020, un comunicat de presă semnat de „Conducerea Consiliului Judeţean Hunedoara” şi având ca subiect situaţia Spitalului Judeţean de Urgenţe Deva. În nota informativă nu există nicio cifră sau o dată precisă de pe parcursul celor patru ani de „domnie” PSD care să susţină „faptele” pe care hunedorenii sunt îndemnaţi să le judece, dar e certată presa că scrie nedocumentat. „Retorica de campanie electorală, clişeele ieftine, acuzaţiile nefondate şi frazele scrise după ureche, pe genunchi, fără documentare temeinică şi lipsite de bună credinţă, sunt dovezi ale disperării unor personaje”, transmit şefii CJH. Or, comunicatul lor are toate elementele invocate. Diferenţa e că răfuiala lor este lucrată şi mediatizată pe banii noştri.

Cazul aparatului de testare Covid este un „clişeu ieftin” cu fraze scrise după ureche la comanda şefilor CJH. „În contextul pandemiei care a afectat întreaga lume, CJ Hunedoara a achiziţionat în timp record un aparat de testare Real Time PCR care este instalat şi funcţionează”, spune comunicatul. L-am întrebat pe Costel Avram, administratorul public al judeţului, să ne explice unde-i „recordul” pentru că aparatul testează abia acum, în iunie, după regulile de decontare din sistemul sanitar. A promis că se interesează la Spital şi revine cu date concrete. Între timp am reluat noi o scurtă documentare.

Suprema neputinţă: pierd juma’ de milion de lei

La data de 17 martie, şefii judeţului anunţau că vom avea în scurt timp un aparat de testare. „Cu sprijinul Ministerului Sănătăţii şi al Consiliului Judeţean Hunedoara, SJU Deva va achiziţiona în cel mai scurt timp (alt clişeu găunos aruncat pe piaţă) un aparat Real Time – PCR pentru diagnosticarea pacienţilor infectaţi cu Covid-19”, era mesajul CJH.  De asemenea, în 23 martie, CJH transmitea printr-un comunicat de presă: „Aşa cum am anunţat încă de săptămâna trecută, Consiliul Judeţean Hunedoara şi-a luat angajamentul de a cofinanţa achiziţia unui aparat medical Real Time PCR care va permite testări ce depistează infecţiile cu SARS-CoV-2. (…) Aparatul Real Time PCR poate face până la 10-12 teste în acelaşi timp, iar timpul de analiză este de două ore şi jumătate. Valoarea aproximativă a dispozitivului este de aproximativ 500 de mii de lei”. Acest aparat n-a mai fost cumpărat niciodată, deşi banii stau din martie în contul Spitalului şi – potrivit Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara – suma urmează să fie returnată Ministerului Sănătăţii.

„Partidul minte. Partidul minte luminată…”

Achiziţia aparatului de testare cu care se laudă CJH a început la final de martie şi s-a făcut exclusiv cu banii administraţiei judeţene. Iată ce ne spunea Costel Avram în urmă cu vreo două luni. „Duminică (29 martie) pe la 18, a sunat cineva de la Ministerul Sănătăţii şi a spus: Avem un aparat Real Time – PCR de la Unifarm. Aveţi o jumătate de oră să vă hotărâţi dacă îl cumpăraţi. E un aparat mai mic, face 24 de teste pe zi. L-am luat la 163.000 lei. După ce l-am cumpărat, cei de la Unifarm ne-au spus că mai trebuie să cumpărăm vreo 14 elemente.” Achiziţia a fost făcută de SJU Deva şi preţul s-a dublat după cumpărarea elementelor lipsă. Administratorul public al judeţului estima că aparatul va fi funcţional prin 10 -15 aprilie. Dar achiziţia de „timp record” a mai stat pe tuşă o lună. Primele teste au fost făcute după data de 12 mai 2020, însă doar de uz intern şi pe cheltuiala judeţului care finanţează spitalul. Abia săptămâna trecută, la începutul lunii iunie, aparatul a testat primele 60 de probe decontate prin DSP Hunedoara.

Acum, revenind la semi-bârfa dictată de stăpânii judeţului „pe genunchi” şi „după ureche”: este, într-adevăr, un record să treci prin pandemie cu promisiuni şi să acuzi pe alţii că folosesc o „retorică de campanie electorală”.

P.S.  Costel Avram n-a mai revenit cu promisele date concrete

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here