Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) este pentru foarte mulţi vârstnici singura soluţie salvatoare atunci când ajung la ananghie, dar funcţionarea CARP-urilor a fost pusă în dificultate din cauza unor modificări legislative. Costurile vor împovăra pensionarii cu venituri modeste, care şi fără ele o duc destul de greu. Membrii CARP Deva au decis să ceară ajutorul parlamentarilor hunedoreni (indiferent de culoarea politică) pentru a readuce legea în varianta iniţială
Marcel Bot

Scrisoarea deschisă adresată parlamentarilor hunedoreni este semnată de preşedintele CARP Deva, Kovacs Francisc, însă ea este susţinută şi de alte structuri CARP din judeţ, precum Brad, Orăştie, Simeria sau Petrila.

În atenţia parlamentarilor hunedoreni

„În esenţa prevederilor art. 14 şi 15 din Legea 540 din 2002, raportat la activitatea specifică a caselor de ajutor reciproc ale pensionarilor, se prevedea ca pentru persoanele care au realizat împrumuturi şi nu înţeleg să le restituie, recuperarea să fie făcută în mod direct şi fără costuri suplimentare, prin poprirea veniturilor din pensie direct la cererea caselor de ajutor reciproc, de către Casa de pensii. În prezent, urmare a intervenirii art. 623 din Legea 134 din 2010 privind Codul de procedură civilă s-a realizat trecerea la executarea silită de drept comun care implică demersuri complexe, costuri suplimentare şi proceduri ce necesită un interval îndelungat de timp. Efectele negative sunt două principale: în primul rând pentru pensionarii debitori care în cele din urmă suportă şi costurile executării silite, taxe de timbru, onorarii de executor şi alte cheltuieli, iar pentru casele de ajutor reciproc, o întârziere a recuperării sumelor cu afectarea activităţii, precum şi costuri suplimentare în faza de executare silită. Vechea procedură de recuperare avea tocmai rolul de a minimaliza costurile în condiţiile în care sumele derulate ca împrumut sunt mici şi nu ar trebui să implice costuri de recuperare importante. Vă solicităm sprijinul în rezolvarea acestei probleme în plan legislativ, cu atât mai mult cu cât a existat un proiect de lege care să reglementeze situaţia, însă demersul nu a fost finalizat”, se arată în scrisoarea deschisă semnată de Ing. Francisc Kovacs, preşedintele CARP Deva.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!