de Sorin Ovidiu Bălan
Toată lumea a fost ocupată în ultimele zile să comenteze mutarea sediului Ambasadei României în Israel, de la Tel Aviv la Ierusalim. Am făcut bine, sau nu. Johannis spune că NU! Şi că ambasada nu se va muta niciodată fără acordul lui, pentru că în această privinţă, preşedintele are ultimul cuvânt. Guvernul spune DA! Mai mult, un oficial al statului român a fost chiar prezent la ceremoniile inaugurării noului sediu din Ierusalim al Ambasadei SUA.

Cât despre blocarea de către România, alături de Ungaria şi Cehia, a poziţiei unitare a UE în ceea ce priveşte mutarea ambasadelor statelor membre, preşedintele Johannis spune că a fost o mare prostie şi îi acuză pe membrii coaliţiei de guvernare de antieuropenism. De partea cealaltă, cea mai de luat în seamă poziţie a avut-o Călin Popescu Tăriceanu, care a spus că dacă au vrut o Europă cu două viteze, acum chiar au o Europă cu două viteze.

Greu de spus cine are dreptate. Johannis, care susţine rămânerea în plutonul european, sau cei de la guvernare, care susţin apropierea de puternicul nostru partener strategic.

Dar important nu este cine are dreptate, ci cine va câştiga.

În spatele acestei dispute, care, din fericire, la noi se desfăşoară doar la nivelul declaraţiilor, dar care în Fâşia Gaza a făcut morţi şi răniţi în urma confruntărilor dintre evrei şi palestinieni, se coace, cred eu, ceva. Ceva ce deocamdată nu a ieşit la iveală decât la nivelul unei singure declaraţii. Dar extrem de importantă. Făcută de un personaj foarte influent, pe nume Tom Fitton. Prin prisma ei, putem găsi o explicaţie câtorva evenimente recente din România, care parcă nu se legau între ele.

Despre ce este vorba. Atunci când a ieşit preşedinte al SUA, Donald Trump a declarat fără echivoc că-l va rade pe cel mai aprig adversar al său, George Soros. Şi uite că se ţine de cuvânt. În America a început o anchetă foarte serioasă a puternicei organizaţii „Judicial Watch”, condusă de amintitul Tom Fitton, asupra modului cum Departamentul de Stat al SUA a finanţat organizaţii patronate de George Soros. Organizaţii non-guvernamentale care activează pe teritoriul altor state decât SUA.

„Departamentul de Stat și USAID sunt parteneri cu Soros și, practic, îi permit acestuia să stabilească agenda politică externă a SUA”, zice Fitton. Cu alte cuvinte, deşi a câştigat Trump, ce fac SUA pe plan extern, stabileşte Soros pe banii statului american.

Prima concluzie a anchetei „Judicial Watch” este năucitoare şi se referă la Albania: „Fonduri ale Agenției guvernamentale USAID au mers către fundațiile finanțate de miliardarul George Soros în 2016 și 2017 în vederea susținerii unei campanii în favoarea reformei în justiție realizată de guvernul socialist din Albania”. Aproape nouă milioane de dolari. Mai mult,  nu numai că banii au mers prin fundațiile lui Soros, dar aceste organizaţii au avut și sprijinul logistic al Ambasadei SUA la Tirana. Ceea ce constituie pentru președintele Judicial Watch, Tom Fitton. „Un amestec în treburile interne ale Albaniei”.

Vă veţi întreba ce ne priveşte pe noi ce se petrece în SUA şi ce legătură avem noi cu Albania? Avem. Şi încă ce avem!

Aceeaşi fundaţie continuă investigaţia, pentru că susţine că are informaţii că nu numai în Albania s-a procedat aşa, ci şi în alte ţări din Est, printre care şi România. Ramona Cotca, avocat de origine română de la Judicial Watch, a declarat acum două zile: „Am inițiat cazul în România, datorită legăturii mele cu țara. Au fost multe proteste în ultimii ani. Am avut o presimțire că Soros e implicat și în România dacă e implicat și în SUA și în Albania”.

A dracu’ presimţire. Pe baza ei, organizația „Judicial Watch” a dat în judecată Departamentul de Stat al SUA cerând toate documentele legate de finanțările lui Soros în România, dar și toate comunicațiile în acest sens avute de ambasadorul Hans Klemm și orice alt angajat din subordinea misiunii din România. Şi le vor obţine, aşa cum au obţinut şi documentele despre Albania.

Nu-i aşa că începe să se întrevadă cât de groasă este treaba? Şi ce se poate întâmpla?

Un prim semn, a şi avut loc. Manifestaţiile de sâmbătă seara. Cu toată mobilizarea de pe reţelele de socializare, cu toată vremea frumoasă, cu tot arsenalul pus la bătaie, de astă dată nu au ieşit decât puţin peste o mie de manifestanţi, cu Mălin Bot cu tot, iar în alte oraşe din ţară, câteva zeci. Où sont les neiges d’anţărţ?  Când pe zboată şi minus douăzeci de grade, ieşeau sute de mii de oameni pe stradă? De ce nu s-a mai întâmplat şi acum la fel?

Al doilea semn, cred eu, este achitarea lui Victor Ponta. Care, după cum aţi putut constata, se dă de exemplu  acum pe la toate televiziunile, ca ilegaliştii prin şcoli în anii ’60. Ce treabă are Ponta cu SUA, Soros şi Albania? Are! Nu Ponta ca persoană, ci întâmplarea al cărei protagonist a fost.

Îndrăznesc să vă avansez spre analiză un scenariu. „Judicial Watch” va obţine documentele despre activitatea ONG-urilor lui Soros în România, aşa cum le-a obţinut pe cele din Albania. Şi aproape sigur va reieşi amestecul financiar în organizarea manifestaţiilor de la noi. În urma unor astfel de manifestaţii, dar şi a dosarului penal deschis de DNA, care s-a dovedit a fi o făcătură de doi bani, desfiinţată de instanţă, Ponta, care era prim-ministru la acea vreme, a demisionat. Şi odată cu el, a plecat întreg cabinetul. Ce înseamnă dărâmarea unui guvern ales democratic, altfel decât prin mijloace constituţionale, prin acţiuni care s-au dovedit a fi făcături? Cam lovitură de stat înseamnă. Deşi de regulă tace, Johannis a vorbit şi el fix când nu trebuia şi l-a catalogat pe Ponta drept „penal”, cerându-i ferm demisia. Iar ÎCCJ l-a declarat pe Ponta nepenal. Deci, a contribuit şi preşedintele la dărâmarea Cabinetului Ponta, bazându-se pe o măsluială. Deci, este părtaş la lovitura de stat.

Şi mai este un argument. Guvernul Cioloş, în anul cât a guvernat, nu i-a convins pe români, care la ultimele alegeri au votat masiv PSD-ul. Deci, poporul voia un guvern PSD, dărâmat însă de manifestaţiile la care a participat şi Johannis, finanţate de către maleficul Soros şi de un dosar penal care s-a dovedit o făcătură a Codruţei Koveşi.

Acum înţelegeţi de ce cred eu că Ambasada României în Israel se va muta la Ierusalim, cu sau fără voia lui Johannis.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here