de Sorin Ovidiu Bălan
Cu câteva zile înainte de anunţatul şi mediatizatul miting al Diasporei, din 10 august, era cât pe ce să izbucnească revoluţia. De fapt, dacă stau să mă gândesc bine, ea a şi izbucni. Doar că s-a autostins la fel de repede şi pe neaşteptate, cum s-a aprins, pentru că două treimi dintre revoluţionari au luat trenul greşit.

Totul a început duminică dimineaţa, în localitatea cu deja rezonanţe puternice în istoria contemporană a României. Anume, localitatea teleormăneană Videle. Dacă jumătate din Guvern este alcătuit din persoane din Videle şi cealaltă din restul localităţilor din Teleorman, era normal ca o nouă pagină majoră în frământata istorie a poporului român să înceapă să se scrie, tot de la Videle, care ar fi trebuit să devină noua Timişoară.

Cam pe la orele 10, că duminica, inclusiv în Teleorman, se doarme ceva mai mult dimineaţa, în faţa primăriei din Videle a apărut un individ agitat, care era înarmat cu nişte steaguri, dar şi cu două manechine din acelea de la bâlci, din placaj, cu faţa decupată, în care îţi bagi capul ca să te pozezi. Cele două butaforii reprezentau un bărbat şi o femeie în costume populare. Omul proclama sus şi tare că el este adevăratul organizator al mitingului din 10 august şi că de fapt acela nu va fi nici un fel de miting, ci o revoluţie în toată puterea cuvântului.

Revoluţia a ţinut cu totul, cam trei sferturi de oră. Timp în care individul, de unul singur, a turnat nişte tâmpenii mai mari decât clădirea primăriei în faţa căreia protesta. Ceva cu fum, flăcări şi sânge pe străzi şi că, fiind revoluţie, nimeni nu are voie să o împiedice. Deci, orice jandarm îi va pune bastonul în gât, el, ca revoluţionar, va avea dreptul să îl ucidă.

Pentru cine nu ştie, lipită de Alexandria, se află localitatea Poroschia, unde funcţionează un spital de nebuni celebru în zonă. Am fost convins, ascultând Proclamaţia de la Videle, că a adormit paznicul de acolo şi a uitat să închidă poarta. Dar, surpriză. Am aflat că individul trăieşte în Danemarca. Cu siguranţă că şi pe acolo a fost un paznic somnoros, care nu a încuiat poarta. Iar dromomania face ravagii. Te duce de la Copenhaga direct la Videle, în faţa primăriei, dacă nu eşti supravegheat sau au uitat să-ţi facă injecţia de liniştire.

Iniţial, când descreieratul şi-a strâns calabalâcul, am crezut că revoluţia a fost stinsă de căldura sufocantă care începuse să se lase peste Videle. Dar nu era aşa. Nu-i veniseră întăririle şi de aceea revoluţionarul era singur. Adică două treimi dintre luptători. Ghinion! Ceilalţi doi camarazi care ar fi trebuit să aprindă alături de el scânteia revoltei, nu mai ajunseseră, pentru că luaseră trenul greşit. În loc să se urce în cel de Videle, ajunseseră la Feteşti. Bine că şi-au dat seama la timp şi au coborât că altfel, dacă treceau Dunărea şi ajungeau în zona Tulcei, puteau da de pesta porcină şi, Doamne fereşte, trebuiau eutanasiaţi. Dar au fost reprezentaţi cu brio de cele două manechine de placaj.

Şi aşa s-a sfârşit Revoluţia de la Videle. Cu o declaraţie care, dacă se va constata că are discernământ, îl poate trimite la puşcărie pe declarator, pentru instigare la violenţă, cu două manechine fără chip şi alţi doi revoluţionari care au ratat şansa de a intra în istorie, urcându-se în trenul de Feteşti, în loc de cel de Videle.

Dincolo de aceşti indivizi, desigur agitaţi din caza căldurii excesive, se vor întâmpla vineri în Bucureşti şi lucruri serioase.

Anume că românii care lucrează afară vor veni şi-şi vor prezenta nemulţumirile. Un miting de care România are nevoie. De ce spun asta? Pentru că trebuie să învăţăm şi noi de la ei cum se face un protest. Cum se poate manifesta civilizat. Cum se poate să-ţi spui nemulţumirile eficient, ca să se rezolve ceva. Că ieşitul în stradă nu se face pentru că nu prea ai ce face pe acasă şi te plictiseşti. Ci se face cu nişte revendicări clare, la care guvernanţii, indiferent care ar fi ei, trebuie să răspundă punctual cum şi când le rezolvă. Pentru că altfel, cu tot felul de bezmetici printre manifestanţii serioşi, se duce dracului ideea de protest. Şi pare un biet bâlci în care nişte unii ies în stradă, aprind lanternele, dă frumos la televizor, dar nu se întâmplă nimic mai departe.

Adevăraţii lideri ai românilor din Diaspora, au anunţat deja că nu se pune în nici un fel problema de a provoca tulburări şi cu atât mai puţin violenţe. Că, dimpotrivă, vor să colaboreze cu forţele de ordine, pentru a stinge din faşă eventualele provocări sau instigări. Aceeaşi lideri au mai declarat că manifestaţia nu are scopul de a destabiliza statul. Că românii care au fost nevoiţi să plece din ţară pentru a câştiga o pâine mai bună, sunt supăraţi nu numai pe actuala guvernare, ci şi pe cele precedente. De asemenea, a fost prezentată o listă de revendicări punctuale, care ţin strict de Diaspora. Pentru că este mitingul lor. Şi vin aici pe banii lor.

Desigur că, după un bun obicei românesc, s-au trezit şi oportuniştii. Să tragă şi ei un ce profit din eveniment. Şi nu mă refer la manifestanţii gen #Mălin Bot, care cred că de când s-a anunţat protestul merge la sală, ca să fie în formă, sau dementul de la Videle. Ci lideri politici care, ce să vezi, s-au trezit că tare au chef de un protest în plină vară. Cioloş şi alţii asemenea lui, care dacă ar organiza un protest nu ar veni nici găinile din curtea mă-sii, s-au gândit să se lipească aici. Ludovic Orban şi-a îndemnat şi el ciracii să meargă în Piaţa Victoriei. El personal se mai gândeşte dacă vine.

Prezenţa unor astfel de politicieni, nu numai că ar diminua semnificaţia protestului şi eficienţa lui, dar ar fi şi ridicolă. Spre exemplu. Una dintre revendicările Diasporei este schimbarea radicală a activităţii consulatelor noastre, care nu eliberează cărţi de identitate. Păi Orban a fost ministru, iar Cioloş şi ministru, şi prim-ministru. De ce nu au rezolvat problema când se aflau la putere? Manifestează acum şi împotriva lor înşişi?

Aşa că eu cred că aceşti politicieni de carton, ca manechinele revoluţionarului de la Videle, ar trebui să lase în pace manifestaţia din 10 august. Şi să urmeze cererea liderilor Diasporei, de a nu se politiza această mişcare.

Care ar trebui să ne înveţe cum se face un miting civilizat şi eficient.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here