Un incendiu mistuitor a cuprins, luni, depozitul de deşeuri reciclabile al fabricii de ciment din satul Chişcădaga. La începutul lunii martie, o anchetă RISE PROJECT avertiza că un nou incendiu e foarte probabil. Dacă aţi ratat investigaţia de excepţie a Romanei Puiuleţ, găsiţi mai jos linkul la materialul VIDEO Secrete de Ciment: „Gunoiul este noul aur. Cu cât îl produci mai mult, cu atât îi îmbogățești pe unii, în timp ce tu te îmbolnăvești. Acesta e lanțul cauză-efect și așa prosperă mafia italiană care plimbă deșeul toxic pe străzile și mările europene. Destinația? Fabricile de ciment din România”

Din comunicatul ISU

Pompierii deveni au intervenit cu trei autospeciale de stingere cu capacitate de 9.000 litri, o autoscară, o ambulanţă tip B2 şi autospecială CBRN (autospeciala specializată în detectare chimică, bacteriologică, radiologică şi nucleară) pentru gestionarea situaţiei generată de un incendiu izbucnit în zona benzii transportoare a deşeurilor. Nici un muncitor nu a fost intoxicat sau rănit. „La momentul sosirii, pompierii au găsit un incendiu ce se manifestă la baloturile de deşeuri textile şi plastice depozitaţi pe aproximativ 300 de metri pătraţi. În aproximativ 15 minute pompierii au stopat ofensiva flăcărilor, iar acum lucrează pentru lichidarea focarelor”, a informat imediat după declanşarea incendiului Anemona Doda, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara. Depozitul deţine autorizaţie de securitate la incendiu.

Și în 2015, un incendiu violent a cuprins depozitul de materiale reciclabile din incinta fabricii. Atunci, flăcările au cuprins cauciucurile din incintă şi, deşi nu s-au înregistrat victime, arderile au provocat un fum intens, care a acoperit satul.

„Secrete de ciment”

Deşeurile reciclabile de la fabrica de ciment din Chişcadaga au făcut obiectul unor investigaţii gazetăreşti de excepţie publicate de Romana Puiuleţ în Rise Project. „Gunoiul este noul aur. Cu cât îl produci mai mult, cu atât îi îmbogățești pe unii, în timp ce tu te îmbolnăvești. Acesta e lanțul cauză-efect și așa prosperă mafia italiană care plimbă deșeul toxic pe străzile și mările europene. Destinația? Fabricile de ciment din România. Sunt șapte la număr, toate alimentate cu deșeuri din Italia sau Germania pentru a fi incinerate și trimise prin horn direct în plămânii noștri. (…) Fenomenul a luat amploare odată cu noua metodă globală de ardere a deșeurilor industriale și menajere în cuptoarele fabricilor de ciment. Reziduurile pentru care nu există teoretic soluții de reciclare au înlocuit astfel combustibilul tradițional, cărbune sau petrol, poluant și el. Rețeta este extrem de profitabilă: fabricile nu doar că nu mai plătesc carburantul pentru producția proprie, ba chiar iau bani să folosească deșeul primit. Câștigă, practic, la două mâini. Cei șapte coloși industriali din România pot incinera anual un milion de tone de deșeu menajer, adică o cincime din cât producem cu toții. Problema e că ard orice, inclusiv substanțe strict interzise, iar toxinele emanate în atmosferă au efecte dramatice asupra sănătății populației, reclamă doctorii și autoritățile”, scrie Romana Puiuleţ. Vezi AICI VIDEO SECRETE DE CIMENT

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here