Alegerile locale, de acum patru ani, aveau să consfințească dominația PSD-ului în Consiliul Judeţean Hunedoara, și totodată, aveau să evidențieze singurul județ cu ștampilă roșie, din Ardeal. Socotelile, de atunci, creionate în biroul lui Dragnea și aplicate fără cârtire în teritoriu, îl titularizau  pe „invincibilul” Laurențiu Nistor drept locomotiva efectivului de partid, cu trei trandafiri la butonieră. Era, de fapt, o cacealma  premeditată, cea prin care Nistor se dădea dedicat trup și suflet problemelor hunedorenilor. Alegerile locale nu reprezentau pentru el decât o trambulină care să-i asigure locul cald și fără bătăi de cap din parlament.  Consecința acestei nesăbuințe este vizibilă astăzi, după patru ani de domnie a celei mai ezitatnte și mai neperformante conduceri a județului, din ultimii 30 de ani.
de Vladimir Brilinsky

PERICULOSUL PRECEDENT BOBORA

Când, pe unul dintre fotoliile de vicepreședinte, a fost așezat Mircea Bobora, nu puțini au fost cei care au admis că PSD-ul dăduse lovitura. Iar când, la momentul instalării în parlament a lui Nistor, pe locul său de președinte fusese înscăunat același Bobora, chiar din tabăra adversă, apăreau voci care recunoșteau abilitatea acestei manevre.

Probitatea morală și cea profesională a lui Bobora era una recunoscută și respectată. Persoană cu o conduită ireproșabilă, cu o anvergură intelectuală rar întâlnită în rândul politicienilor, cu o carte de vizită care greu putea fi atacată, Mircea Bobora părea că se identifică perfect cu fotoliul de președinte. Părea că e gata să facă bine și să managerieze, cu succes, un județ, așa cum manageriase, zeci de ani, un colos industrial.

Nu a trecut mult timp de la instalare și frumosul castel, ridicat pe aura respectabilei persoane, s-a dovedit a fi un castel construit din cărți de joc, risipite, una câte una, la fiecare adiere de vânt ce bătea dinspre Șoimuș. Ingerințele lui Nistor, în treburile interne ale consiliului, erau tot mai evidente. Atât de evidente încât, de la un moment dat, nimeni nu s-a mai străduit să ascundă aparențele. Slujbași ai consiliului, jurnaliști, politicieni de toate culorile sau oameni simpli își puneau aceeași întrebare, fără răspuns: Cum de un om de talia lui Mircea Bobora, cu potențialul său intelectual, cu poziția sa în societate, respectată de toată lumea și cu averea sa impresionantă, este capabil să se supună, atât de prompt, comenzilor lui Nistor?  Răspunsul, cu “Partidul care cere” devenit șablon,  nu mulțumea pe nimeni. De dincolo de gardul roșu, oricine putea auzi unicul glas care dădea tonul unor gafe de proporții, pe care trebuiau să și le asume Bobora și Avram,  aghiotantul său, o nefericită conjunctură, infiltrată la dispoziția lui Nistor. Odată cu aceste asumări ale unor decizii proaste, care au produs și produc rău, unui întreg județ, asistăm la năruirea unui mit. Acela al zeului devenit muritor.

PERSEVERARE DIABOLICUM

Mai mult ca sigur că, la alegerile sfârșitului de septembrie, pentru dregătoria județului va fi aruncat în lupta uninominalului Fabius Kiszely, om format din aceeași plămadă intelectuală, rafinată, ca a lui Mircea Bobora. Jovial, deschis, modest și sincer, cu valențe artistice remarcabile, el este trimis în linia întâi, să-l înfrunte pe Adrian David. Declarativ, Kiszely, se delimitează de butoanele manipulate de la Șoimuș.  Realitatea este, însă, alta.

Un talk show, la o televiziune din Valea Jiului, demonstrează copios că scenariul scris acum de Laurențiu Nistor este doar un penibil copy-paste după originalul de acum patru ani. Împinsul în față a unui om nepătat fără implicări politice majore, cu patru ani de domnie liniștită, la prefectură, este rețeta ideală pentru a prosti din nou electoratul.  Simplul fapt că, în loc să-i dea posibilitatea viitorului candidat să-și expună intențiile, Nistor și-a etalat, ca întotdeauna, orgoliile sale de adevărat vătaf al camarilei roșii. Din timpul tocmit la televiziune, Kiszely a reușeșit să vorbească pe sfert din cât a vorbit,  în stilul caracteristic și agramat, Nistor. Și asta spune totul despre cine și mai ales despre cum ar putea fi condus județul în următorii patru ani.

ÎN LOC DE  EPILOG

Admițând, prin absurd, că nu Fabius Kiszely va fi cel desemnat pentru competiție, și că  Nistor va scoate din joben un nume surpriză, oricine ar fi, membru de partid sau nu, acela va avea, fără îndoială, în raniță, bastonașul de supus necondiționat al președintelui de partid și sforile de manipulat marionetele din bâlci.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here