Nu ştiu de ce nu am fost deloc mirat de vorbele aruncate în spaţiul public de Laurenţiu Nistor. Doar, de la el ne aşteptăm la orice! Cei ce-l cunosc ştiu că, la mânie, vorbele sale o iau înaintea minţii, ieşind pe tarabele publice, în forma lor brută, fără diplomaţie şi de multe ori fără discernământ.
de Vladimir Brilinsky

Într-un fel, e bine ca omul să spună ce gândeşte. Sinceritatea ţine, de multe ori, locul diplomaţiei, dar din postura de lider al stângii poate ar fi mai nimerită o cizelare a vorbelor negândite şi aruncate la momente de panică. Atunci când disperarea te face vulnerabil iar perspectiva înfrângerii îţi şuieră pe la urechi, e nevoie de multă putere şi stăpânire de sine pentru a nu te da în stambă. Dar, de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere, spune o vorbă înţeleaptă din bătrâni.

Când colegul său din Parlamentul României, Emanuel Ungureanu, îl caracteriza drept un individ profund insalubru, m-am indignat. Acum stau şi mă întreb dacă respectivul nu a avut atunci dreptate.

Vorbele aruncate de Laurenţiu Nistor, privind reparaţiile la drumul judeţean Orăştie – Sarmizegetusa Regia, cum că el, deşi ştia de „craterele” din asfalt, nu a vrut intenţionat să fie reparate, pentru ca ministrul Culturii şi Lucian Heiuș să cadă într-o groapă, să-şi rupă gâtul, sunt de o gravitate fără precedent.

Dar, atenţie!, aceste vorbe sunt grave nu pentru că i-ar fi dorit moartea rivalului său politic şi a ministrului Culturii. Laurenţiu Nistor nu este un om cu suflet rău. De pe peretele unei biserici, pictat ca sfânt, nu poţi dori răul aproapelui, decât dacă eşti fariseu. Iar Nistor poate fi orice, dar nu fariseu. De altfel, postacii săi de serviciu, din echipa cu care este gata să abordeze bătălia pentru Consiliul Judeţean, au sărit ca arşi la perla slobozită de şeful suprem, invocând slugarnic, ca fiind o figură de stil, abordarea  grobiană din vocabularul acestuia.

Deşi este ruşinos şi păgubos, nu este cel mai grav nici faptul că e vorba aici de drumul care duce spre Sarmizegetusa Regia, tranzitat zilnic de peste 300 de maşini şi de către peste 1.000 de vizitatori. Ultimele luni au fost de coşmar, atât pentru turişti cât şi pentru cei care au eliberat autorizaţii de reparaţie la peste 100 de incidente, cauzate de gropile neastupate sau nesemnalizate. Şi oricum, numărul gropilor de pe celelalte drumuri judeţene este de ordinul miilor!

Este, însă, foarte grav că acum aflăm chiar din gura păcătosului ceea ce ştiam de mult, dar se infirma din toate cotloanele puterii judeţene. Stăpânul absolut al ţinutului Hunedoarei, întâiul stătător al dregătoriei judeţene, cel care centrează, dă cu capul dar stă şi în poartă în acelaşi timp, este unicul şi de neînlocuitul  Laurenţiu Nistor.

Tradus în limbaj accesibil, dincolo de grobianismul exprimării, ceea ce spune el arată clar că ȘTIA DESPRE GROPI, „AŞA A VRUT MUȘCHII LUI” să nu le repare INTENȚIONAT. Nu preşedintele Consiliului Judeţean este cel care nu a vrut să le repare, nici administratorul public, nu e vorba nici de vreo direcţie tehnică, ci de EL, Laurenţiu Nistor, care decide ce se repară şi ce rămâne abandonat.

El este cel care de patru ani vămuieşte orice decizie care s-a luat în Consiliu – de la angajările făcute pe cel mai neînsemnat post, până la hotărâri de maximă importanţă! – El este cel care dispune, încălcând flagrant legea, de orice document intern al unei instituţii cu care nu are nicio relaţie contractuală! El are drept de viaţă şi de moarte asupra „supuşilor” săi, asupra celor care îndrăznesc să ridice capul sau să aibă o altă părere!  El se substituie altcuiva, celor în drept, pentru a decide şi pentru a profita! El este cel care, zi şi noapte, îşi repetă obsesiv, în gând sau în gura mare: Consiliul Judeţean sunt EU!

Dacă până acum speram că îl vom putea vedea pe Laurenţiu Nistor prezent într-o dezbatere publică, faţă în faţă cu Adrian David, acum speranţele s-au spulberat. Greu de crezut că Laurenţiu Nistor se va angaja la un dialog, după acest derapaj în care şi-a demonstrat vulnerabilitatea în faţa disperării de a pierde competiţia. Mai mult nu poate şi asta o ştie bine chiar şi EL.

………..

NOTĂ. Pentru a spulbera orice interpretare răutăcioasă, precizez că epitetele din titlu le-am folosit, cf. Dexonline.ro, în sensul de mai jos:

Impostor –  Persoană care se substituie altcuiva (pentru a profita de avantajele cuvenite acestuia).

Impotent –  Care nu are energia să facă ceva

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here