În judeţul Hunedoara s-au cheltuit 54 de milioane de euro pentru un serviciu civilizat de ridicare şi depozitare a gunoiului. Cu toate acestea, deocamdată, serviciile nu sunt cu nimic mai bune comparativ cu cele de dinainte. Ba, dimpotrivă. Colectarea se face la grămadă, neselectiv, dar cu mai mult tămbălău. Pe deponeul ecologic, firma unui fost senator PSD comite abuzuri sub nasul înfundat al administraţiei judeţene. A crescut, totuşi, ceva: tarifele la gunoi.
Marcel Bot
Oficial, Hunedoara este în topul judeţelor care au implementat cu succes „Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor”. Proiectul a înghiţit 176.031.042 de lei. În ce măsură au schimbat aceşti bani gradul de confort şi de civilizaţie? Statistic, hunedorenii trăiesc cu servicii de salubrizare la standarde europene. Dar au oare acoperire în lumea reală frazele bine ticluite şi pompoase despre „managementul integrat”?
Ce spune preşedintele CJ Hunedoara
„Suntem al patrulea judeţ, pare-mi-se, din România care are finalizat Sistemul Integrat de Management al Deşeurilor. Şi în continuare se lucrează pe conştientizare şi pe colectare selectivă. Şi în continuare vom monitoriza activitatea în aşa fel încât să nu fie băgate containerele cu hârtie sau sticlă în aceeaşi maşină, ci să fie efectiv făcută colectarea şi depozitarea selectivă a deşeurilor. Eu cred că, în mare parte, e îmbunătăţit sistemul şi cred că se va ajunge în a se face şi colectare selectivă pentru că şi ADI Deşeuri şi administratorul public sunt, prin monitorii pe care îi avem, tot timpul pe teren. E o preocupare permanentă a noastră îmbunătăţirea sistemului de colectare şi de depozitare pe deponeu în aşa fel încât de la o săptămână la alta să fie progrese. Începând de la mentalitatea noastră a cetăţenilor de a depune deşeurile în locaţiile în care trebuiesc depuse, până la modul de selectare a lor”, a declarat Mircea Bobora, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara.
Ridicarea gunoiului, o mare mizerie
La începutul săptămânii trecute, primarul Florin Oancea a atacat (pe bună dreptate) în termeni foarte duri felul în care este ridicat gunoiul în Deva. Imediat după, operatorul de salubritate s-a mobilizat şi a funcţionat bine. O zi. După care, joi dimineaţa, şi-a întrerupt activitatea pentru câteva ore şi a reluat-o doar la presiuni făcute de autorităţi şi de presă. Primarul Devei prezenta informaţii cum că serviciile de salubrizare sunt mai proaste, comparativ cu cele anterioare „managementului integrat”, deşi populaţia este obligată să plătească mai mult. De asemenea, Oancea vorbea de tarife discriminatorii în sensul că locuitorii satelor aparţinătoare Devei au tarife mai mari faţă de cei care trăiesc în sate din comune. Situaţii scandaloase au apărut şi la Brad şi la Ilia. Sunt sute de sesizări de la primăriile judeţului pe adresa autorităţilor de mediu, iar în spaţiul public apar zilnic imagini cu containere din care gunoiul dă pe dinafară.
Oficial o ducem bine
În acte, judeţul Hunedoara a rezolvat problema gunoaielor. La sfârşitul anului trecut, Consiliul Judeţean raporta finalizarea proiectului de 54 milioane euro. Şi, într-adevăr, de-a lungul anilor s-au făcut investiţii promiţătoare în infrastructură. Au fost cumpărate 32.000 de echipamente de colectare, s-a făcut deponeul de la Bârcea Mare şi o staţie de sortare şi transfer în Petroşani. Au fost închise gropile de gunoi din Aninoasa, Uroi – Rapoltu Mare, Haţeg, Petrila, Lupeni, Călan, Hunedoara, Orăştie, Deva. S-a construit un drum de acces la deponeu şi un drum spre Staţia de Sortare şi Transfer din Petroşani. Aşadar, infrastructura există în mare parte făcută de fosta administraţie judeţeană. Discutabil rămâne felul în care o pun în valoare actualii şefi ai judeţului. De asemenea, sunt greu de explicat abuzurile comise de firma care administrează deponeul ecologic de la Bârcea.
Din nou despre abuzurile Supercom
Supercom SA – firma unui fost senator PSD, paraşutată politic şi nelegal pe deponeul ecologic de la Bârcea – refuză să primească deşeurile de pe gropile provizoriii de la Deva şi Petroşani. Consiliul Judeţean s-a angajat să lichideze platformele provizorii până în vara anului trecut, însă nu şi-a respectat angajamentele. Periodic, gunoierul de pe deponeu refuză, fără niciun temei legal, să primească acele deşeuri. Situaţia de criză a reapărut zilele trecute, tocmai când şefii judeţului îşi trâmbiţau public măreţele realizări în materie de „management integrat al deşeurilor”. Reclamaţiile au ajuns la autorităţile de mediu care au dat un ultimatum firmei Supercom să intre în legalitate până la 31 ianuarie. O situaţie asemănătoare a făcut valuri în octombrie anul trecut. În tot acest timp, administraţia judeţeană se întrece pe sine în elogii şi promisiuni. Atitudinea binevoitoare a autorităţilor faţă de Supercom, cu riscul de a-şi încălca propriile angajamente, demonstrează că aşa-zisul caracter de „urgenţă” prin care gunoierul pesedist a fost „plantat” pe deponeu este doar ambalajul sub care se ascund interese financiare uriaşe.