Pentru al 7-lea an Pensiunea Panorama din Ghelari (Ghelar cum le place localnicilor să-l numească) strânge iubitorii bluesului din județ și din țară. Am văzut mașini cu număr de înmatriculare de TM, BV, CJ și AB parcate pe pajiștea impecabilă a pensiunii. Am regăsit grupul de prieteni din Simeria care vin an de an cu cortul la Panorama Blues Festival și care îmi rezervă loc de cort lângă ei, am regăsit deveni, hunedoreni. Chiar dacă nu ne cunoaștem cu toții, suntem aici între prieteni, simțim că suntem înconjurați de oameni sensibili, deștepți, iubitori de muzică și de cultură.
de Cristian Răcăşan

Sergiu Țenț, organizatorul neobosit al festivalului și gazda noastra, acest mecena al artelor a pregătit și în 2019 un program frumos, care îmbină muzica bună cu promovarea destinației turistice Ținutul Pădurenilor, cu conștientizarea patrimoniului natural și antropic existent în regiune. Au fost 2 seri de concerte pe scena din curtea Pensiunii Panorama, un concert sacru cu Mike Godoroja (voce) și Dorian Pîrvu (orgă) în interiorul Bisericii Greco-Catolice din Ghelari (de aplaudat disponibilitatea Bisericii Catolice de a permite un concert blues într-o clădire de-a lor) și un concert jazz dixieland în interiorul Furnalului de la Govăjdie.

Seara de vineri a fost deschisă de Soul Serenade, niște tineri talentați care au cântat un blues/jazz al anilor 1920 foarte agreabil. La două dintre piese ei au coborât de pe scenă și s-au apropiat de public pentru o experiență unplugged foarte faină, de muzică cântată doar pentru tine, sub clar de lună. Au urmat pe scenă Rareș Totu și Dean Bowman cu un recital-tribut adus lui Jimmy Hendrix care a sunat tare bine. Nu au lipsit bineînțeles solo-urile de chitară ale lui Rareș Totu. Seara a fost închisă foarte târziu, pe la ora 2.00 noaptea de trupa Blues B.R.Others din Ungaria care a adus și ea un tribut unei alte legende americane: „Blues Brothers”. I-am văzut pe scenă pe sosiile lui Dan Aykroyd și ale lui John Belushi îmbrăcați în costume negre și cu pălării și ochelari de soare acompaniați la voce de o solistă și ea în negru și de o întreagă orchestră.

Seara de sâmbătă a început cu concertul Ride On Band, un blues-rock sănătos cu piese proprii. Pe scenă au urcat apoi Mike Godoroja and The Blue Spirit care se reinventează de fiecare dată, creează un nou proiect în fiecare an, deși ei concertează la fiecare ediție Panorama Blues Festival. Ultima trupă de sâmbătă a fost Oxigen care au cântat piese proprii și coveruri celebre, tot un blues cu accente rock. Ei au cântat la un moment dat piesa lui Eric Clapton „Change the world” care te făcea să gândești că trăiești un moment special, într-un loc special.

După-masa de duminică a debutat la furnalul de la Govăjdie cu concertul Snako Dixieland și a continuat cu o degustare: Alex Godoroja (fiul lui Mike) le-a oferit participanţilor mâncare pregătită la ceaun, așa cum pregăteau sclavii din „leagănul blues-ului”, Mississippi şi desertul acelor vremuri numit „Mississippi Mud”.

Poate ce e de lăudat cel mai tare la Panorama Blues Festival este atmosfera pe care reușește să o creeze, de loc frumos, cu muzică lejeră, oameni buni, mâncare cu gust, zile cu curcubee și nopți cu lună și stele. Acest festival se produce din donații, sponsorizări și vânzare de bilete, din păcate fără vreun sprijin din partea Consiliului Local Ghelari sau a Consiliului Județean Hunedoara…poate de asta e de apreciat și mai mult efortul depus de organizatori.

Spiritul acestor zile a fost unul de libertate, frumusețe, timpuri bune. Let the good times roll!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here