Aleşi locali de la toate partidele reprezentate în Consiliul Local Deva au votat reducerea numărului de angajaţi din Primărie. Singura obiecţie a fost legată de secretomania cu care a fost trecută organigrama pe parcursul etapelor de adoptare. Din martie începe trierea celor care rămân şi a celor care pleacă din administraţia publică a Devei
Consiliul Local al municipiului Deva a aprobat, vineri 23 februarie 2018, în ședință de îndată, noua organigramă a Primăriei. Proiectul a trecut cu 13 voturi „pentru”, din totalul de 15 consilieri prezenţi. Au lipsit pe motiv de boală sau pentru că nu au putut ajunge la timp consilieri de la PSD, PSRo şi ALDE. De remarcat că nu a existat o opoziţie politică la proiectul iniţiat de primarul Florin Oancea, chiar dacă subiectul a fost discutat în contradictoriu pe parcursul scandalului din Primăria Deva. Consilierul PSRo Daniel Munteanu a anunţat încă de la începutul şedinţei că nu va vota organigrama pentru că a primit proiectul cu câteva minute înainte de a fi pus în dezbatere, nu a avut timp să-l studieze şi – pe cale de consecinţă – nu va ridica mâna în necunoştinţă de cauză.
Organigrama votată „în orb”
Normal ar fi fost ca proiectul de reorganizare a Primăriei Deva să intre în şedinţa ordinară de miercuri 28 februarie 2018 pentru a da posibilitatea consilierilor să afle despre ce este vorba. Primarul Florin Oancea spune că a profitat de şedinţa de îndată (ce trebuia ţinută vineri ca să nu se piardă ceva finanţări) pentru a câştiga câteva zile în urgentarea reorganizării. „Organigrama am studiat-o şi am analizat-o atent împreună cu colegii din aparatul de specialitate al Primăriei, cu colegii din serviciile aflate în subordinea Consiliului Local, ne-am consultat împreună asupra fiecărui nou serviciu şi cred că am trecut la o altă etapă – sperăm – cu mult crescută calitativ faţă de ce a fost până acum”, a declarat primarul Devei. Aşadar, rigoare şi profesionalism. Doar că au fost excluşi de la consultări şi analiză tocmai cei care girează cu votul lor organigrama: consilierii locali. Demonstraţia de forţă a primarului Florin Oancea ar putea să-i submineze proiectul (lăudabil în principiu) pentru că o hotărâre cu asemenea impact economic şi social devine extrem de vulnerabilă în instanţă, dacă nu a stat în dezbatere publică cele 30 de zile impuse le legea transparenţei decizionale.
Trierea angajaţilor
Consiliul Local a aprobat și Regulamentul de organizare și desfășurare a examenului de testare profesională pentru persoanele ale căror posturi sunt supuse reorganizării la nivelul aparatului de specialitate al Primarului Municipiului Deva și al serviciilor publice din subordinea Consiliului Local. „Urmează ca în cursul lunii martie să continuăm procedurile. Este o organigramă mai puțin stufoasă cu mai puține posturi, s-au desființat direcții, pe altele le-am comasat”, a mai declarat primarul Florin Oancea.
Marcel Bot