A început acţiunea de dezinsecţie şi deratizare în Deva. Avem un oraş invadat de ţânţari – pe de o parte, şi – pe de altă parte – un operator (Coral Impex SRL din Ploieşti) care a lăsat în urma sa, pe la primăriile pe unde a trecut, scandaluri de corupţie şi rapoarte de sifonare a banilor publici. La Deva, firma Coral s-a angajat să lucreze pentru 20,76 la sută din valoarea estimată a preţului. În aceste condiţii, există riscul ca lucrările să fie făcute de mântuială, iar stropirea din avion să nu se facă deloc, chiar dacă este obligaţie contractuală. Primarul Florin Oancea exclude orice deraiere de la contract şi spune că nu va admite la plată lucrări suplimentare, cum s-a întâmplat prin alte primării „călcate” de DNA

De altfel, primarul Deva a monitorizat încă din prima zi felul în care se face dezinsecţia şi a fost personal să vadă angajaţii firmei Coral la lucru. (Pozele care însoţesc aceste rânduri au fost făcute de Florin Oancea, care ar supravieţui fără probleme ca fotoreporter la ziar.)

 Cine dă de goange la Deva

Firma care omoară ţânţari în Deva a fost (încă este) implicată în cazuri de corupţie şi sifonare de bani publici. Numai anul, rapoartele Curţii de conturi consemnează că firma Coral Impex a umflat artificial facturile la primării cu prejudicii de peste 15 milioane de lei. De altfel, Coral Impex SRL Ploieşti este în vizorul DNA de peste doi ani, însă continuă să obţină fonduri publice prin aceleaşi metode murdare depistate încă din 2015

În majoritatea cazurilor anchetate de procurorii DNA a fost vorba de primării conduse de foşti pedelişti. Printre UAT-urile călcate de DNA după ce au intrat în combinaţii cu Coral Impex se află: Cluj, Ploieşti, Alba Iulia, Târgu Mureş, Slatina (cu Darius Vâlcov primar PDL), Zalău şi Piteşti. În toate cazurile firma Coral a sfârşit prin a încasa mult peste suma licitată.

„Am cerut firmei Coral să înceapă acţiunea mai devreme de jumătatea lunii mai – cum fusese stabilit iniţial, pentru că e o situaţie de urgenţă. Noi avem banii şi vom plăti serviciile, strict, conform contractului. Inclusiv avio. Într-adevăr, fluctuaţia e foarte mare între preţul estimat şi cel oferit la licitaţie. Când se termină acţiunea vom afla care este preţul corect. Şi vreau să vă spun că nu vom admite rabat de la calitate”, declară Florin Oancea, primarul Devei.

 Cum au fost umflate facturile la Cluj

Auditorii Camerei de Conturi au constatat că Primăria Cluj a făcut plăţi nelegale către firma Coral Impex SRL Ploieşti în sumă de aproape 14 milioane de lei. Potrivit auditorilor, Coral umflă facturile artificial prin stropiri repetate, peste limita legală, şi prin majorarea din pix a suprafeţelor. „Acceptarea și decontarea unor cheltuieli privind serviciile de dezinsecție, mai mari decât cele real datorate, cauzate de creșterea frecvenței de execuție a tratamentelor de dezinsecție, contrar prevederilor legale” a creat un prejudiciu bugetului local al Primăriei Cluj de 12.220.000 lei, consemnează auditorii Camerei de Conturi. De asemenea, „acceptarea și decontarea unor cheltuieli privind serviciile de dezinsecție și dezinfecție mai mari decât cele real datorate, cauzate de majorarea artificială a suprafețelor prevăzute în contract, pentru serviciile efectuate la instituțiile de învățământ de pe raza Municipiului Cluj–Napoca” au produs o gaură estimată la 944.000 lei. Apoi, „acceptarea și decontarea, în perioada 2014 – 2015, a unor cheltuieli privind serviciile de deratizare mai mari decât cele real datorate, cauzate de cuprinderea în suprafața contractată a pădurilor, contrar prevederilor legale” a generat un prejudiciu de 879.000 lei.

Căpuşa favorită a foştilor primari PDL pare de neoprit

La Slatina, auditorii Camerei de conturi Olt au depistat că firma din Ploieşti a săltat preţul peste cel cu care a câştigat atribuirea contractului. „Efectuarea de plăți nelegale, reprezentând contravaloare servicii de salubrizare spații verzi executate de prestatorul de servicii în perioada ianuarie – august 2016 și decontate de beneficiar la un preț mai mare decât cel prevăzut în contractul de concesiune” a provocat un prejudiciu estimat la 1.396.000 lei. Reamintim că la Slatina, fostul primar Darius Vâlcov a concesionat serviciul pe 20 de ani, mult peste limita legii şi a bunului simţ. De asemenea, lucrările de dezinsecţie pe domeniul public, conform contractului, erau pentru 490.000 mp, în timp ce o factură ajunsese la plată cu lucrări pentru 13.500.000 de metri.

Marcel Bot

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here