Transportul public de călători va fi reluat cu autobuze închiriate de la Primăria Timişoara, iar activitatea se va desfăşura prin firma „patronată” de Primăria Deva. Primarul Florin Oancea refuză orice compromis cu Tirius Transtur SRL, firmă care a încercat să stoarcă bani în plus de la bugetul local. Abuzul operatorului de transport public local se judecă în instanţă. Autobuzele din Timişoara vor schimba (mult în bine) condiţiile de călătorie pe traseele Devei, promit edilii oraşului
Marcel Bot

Primarul Florin Oancea şi-a întrerupt concediul de odihnă pentru a interveni cu soluţii în scandalul provocat de operatorul de transport public local, care şi-a retras, abuziv, maşinile de pe traseele Devei. Aflată în ultimele luni de contract (un contract început în 2005), firma Tirius Transtur SRL a încercat să stoarcă bani de la Primărie cu deconturi mult umflate. Manevra a eşuat, iar consecinţele au apărut la începutul lunii septembrie, atunci când patronul firmei a decis să pedepsească administraţia locală prin sistarea curselor, începând de sâmbătă 1 septembrie. „Nu credeam că o să mă întâlnesc cu o astfel de problemă, să te pună cineva într-o situaţia mai mult decât delicată… Dar nu pe mine, Florin Oancea ca primar, ci pe cetăţenii municipiului Deva! În condiţiile în care, peste câteva zile, începe noul an şcolar, în condiţiile în care oamenii s-au întors din concedii şi nu toţi circulă cu taxi ori cu maşinile personale. Nu am crezut că este posibil! Dar iată că a fost… Nu vreau să vorbesc cu păcat, nu vreau să judec, dar circulă zvonul că totul a fost premeditat”, a declarat primarul Devei.

Primăria Timişoara dă o mână de ajutor

Florin Oancea a prezentat soluţiile de revenire la normalitate într-o conferinţă de presă, susţinută luni. Primarul spune că a primit ajutor de la Nicolae Robu, primarul Timişoarei, care s-a oferit să dea cu chirie şapte autobuze de la Primăria Timișoara, în zilele imediat următoare. De asemenea, consilierii locali au fost convocaţi într-o şedinţă de îndată pentru a aproba delegarea gestiunii serviciului de transport public local către firma Primăriei Deva. „Operatorul de transport public local nu avea dreptul să înceteze unilateral transportul în municipiul Deva. Colegii şi-au făcut datoria, au acţionat în instanţă, avem termen în data de 12 septembrie, dar nu mai putem aştepta până atunci. Mâine vrem să aducem şapte autobuze de la Timişoara. Contractul de închiriere va fi până în data de 31 decembrie 2018. În paralel, vom merge cu procedurile pentru achiziţionarea noilor mijloace de transport public local ale municipalităţii”, a declarat Florin Oancea.

Manevre şi deconturi

Neoficial, tot scandalul pare să fi început când firma Tirius Transtur ar fi vrut să forţeze mâna celor din Primărie pentru a-i cumpăra câteva autobuze. Informaţia circulă „pe surse” şi nu poate fi confirmată. În schimb, există alte informaţii palpabile legate de bani. Administraţia Devei a prezentat câteva înscrisuri din care reiese că operatorul de transport a încercat să-şi tragă sume necuvenite, pentru lucrări de construcţii, reparaţii de maşini (altele decât cele aflate pe trasee), sau pentru deplasări în străinătate. „În acel decont pe care colegii mei l-au refuzat erau stipulate o serie de cheltuieli care nu au de-a face cu transportul public local. Evident că ele nu puteau fi aprobate şi plătite. Nu poţi să laşi un oraş întreg de izbelişte pentru că te-ai supărat că nu ţi-a dat Primăria cât ai vrut tu. O să vedeţi că în câteva zile va veni la noi să spună că vrea să înceapă iar. E prea târziu! Pentru prejudiciile pe care le-a creat municipalităţii şi devenilor ne vom judeca și va plăti. Dar colaborări cu municipalitatea nu va mai avea!”, a mai declarat Florin Oancea, primarul Devei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here