Comisia de anchetă a închis cazul pentru că „nu pot fi identificate dovezi indubitabile”, deşi este evident că acele dovezi nici măcar nu au fost căutate cu onestitate, având în vedere faptul că anchetatorii n-au respectat o cerinţă minimală, aceea de a audia toate părţile. De altfel, era de aşteptat să muşamalizeze cazul, fie şi numai pentru faptul că a existat un precedent. Pe firul poveştii a apărut şi deputatul PNL Lucian Heiuş care a interpretat, destul de convingător, rolul de poştaş între reclamantă şi Ministerul Educaţiei
Marcel Bot

În urmă cu câteva luni relatam cazul directoarei Lenuţa Aurelia Cîndea de la Liceul „Nicolaus Olahus” din Orăştie, acuzată că se foloseşte de angajaţii şcolii pentru a-şi îngriji mama, o femeie în vârstă de 92 de ani. Directoarea Lenuţa Aurelia Cîndea recunoaşte că a beneficiat de serviciile unor angajaţi, dar susţine că vizitele nu au fost „impuse”. Inspectoratul Şcolar Hunedoara a investigat cazul. Comisia de anchetă nici măcar nu a avut curiozitatea să o audieze pe reclamantă. Cum era de aşteptat, concluzia comisiei a fost aceea că „nu pot fi identificate dovezi indubitabile”. Şi cu asta – basta! Caz închis.

Lucian Heiuş, un poştaş aproape perfect

Tocmai pentru că muşamalizarea cazului era previzibilă încă de la bun început, reclamanta a depus un memoriu şi la cabinetul parlamentar al deputatului PNL Lucian Ovidiu Heiuş, sperând să obţină o cercetare corectă a faptelor printr-o anchetă ministerială, fără cumetrii politice locale. (Vă reamintim că directoarea Lenuţa Aurelia Cîndea este demnitar PSD, colegă cu şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Hunedoara în Consiliul Local Orăştie. De asemenea, trebuie spus că ISJ Hunedoara a mai stins favorabil o reclamaţie împotriva directoarei Cîndea, acuzată că chiuleşte de la şcoală.) Deputatul PNL Lucian Heiuş a depus memoriul reclamantei la Ministerul Educaţiei, în februarie, şi a contorizat răspunsul pe pagina sa de la Camera Deputaţilor, în aprilie. Ca poştaş, liderul PNL Hunedoara şi-a îndeplinit misiunea. (Cu toate că şi „poştaşul sună întotdeauna de două ori”, nu-i aşa?) Ca deputat, Heiuş ar fi putut face mai mult. Putea cere ministrului Ecaterina Andronescu reverificarea cazului printr-o comisie de la centru, una care să fie măcar neimplicată emoţional în cumetrii politice locale, dispusă să audieze, fie şi numai formal, toate părţile implicate. Apoi, deputatul PNL Lucian Ovidiu Heiuş putea să protesteze printr-o declaraţie politică în legătură cu simulacrul anchetei. Liberalul a preferat să-şi treacă în palmares răspunsul ministrului şi cu asta – basta! Caz închis. Din acest punct de vedere, interpelarea deputatului PNL e cam la acelaşi standard de ipocrizie cu ancheta ISJ Hunedoara.

De unde a început scandalul

În ianuarie, Victoria Barbaras a decis să vorbească public despre ceea ce se întâmplă la Liceul „Nicolaus Olahus” din Orăştie. (Victoria Barbaras este o tânără din Criuleni, Republica Moldova, oraş înfrăţit cu municipiul Orăştie. De câţiva ani femeia s-a stabilit în Orăştie, unde şi-a întemeiat o familie.) „Doamna Cîndea Lenuţa, directorul liceului, mă trimitea pe mine şi pe alte colege acasă la mama sa, care are 92 de ani, unde trebuia să îi dăm de mâncare, să îi facem focul, să îi dăm medicamentele, să îi schimbăm pampersul şi să îi ţinem companie. De asemenea, doamna director ne trimitea la iubitul ei (…), unde trebuia să îi lucrăm grădina care era situată în satul Mada, la 25 km de Orăştie. Acolo, trebuia să plantăm arpagic şi legume, să săpăm grădina, iar toamna să-i culegem fructele. Noi trebuia să o îngrijim pe mama doamnei directoare ziua, dar şi noaptea, atunci când pleca la Timişoara, la fiica sa. Aceste munci le făceam atât în timpul serviciului, cât şi în timpul liber, fără să pretindem sau să primim vreun ban. După ce am refuzat să mai fac muncile la care ne obliga doamna directoare, am fost nevoită să-mi dau demisia, ca urmare a umilinţelor la care am fost supusă”, spune Victoria Barbaras.

Anchetă mătrăşită de ISJ Hunedoara

Directoarea spune că nu a impus nimănui să-i îngrijească mama, dar admite că angajatele şcolii au îngrijit-o. „Probabil s-or fi dus să-i dea un pahar cu apă. Mai mult – nu! Nu a plecat de la mine şi nici de la ele… Deci nu pot să zic – cum să spun – că este program de vizită… impus”, ne declara Lenuţa Aurelia Cîndea. „Am fost plecată în week-end sau când am fost plecată la copiii mei proprii şi personali a fost cerere scrisă la Inspectorat (Şcolar), iar atribuţiile de conducere au fost delegate directorului adjunct. Când am lipsit de acasă, am plătit om să aibă grijă de mămica mea”, mai spunea Cîndea, fără să poată preciza cât şi pe cine a plătit. De aici ar fi putut „stoarce” mai multe informaţii comisia de anchetă, dacă şi-ar fi dorit cu adevărat să obţină acele dovezi „indubitabile” care „nu pot fi identificate”. Cercetătorii ISJ Hunedoara au decis că directoarea Cîndea este curată. Din lipsă de probe. Pentru că nici cei mai dibaci „înălbitori” PSD nu pot nega existenţa unor fapte (confirmate de împricinată), chiar dacă au reuşit să pună batista pe ţambal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here