de Mădălina Oana
Suntem într-o luptă continuă cu orice. Ne încăpăţânăm să menţinem relaţii în care suntem nefericiţi cu partenerii de viaţă căutând scuze ca „e bine pentru copii să crească lângă amândoi părinţii” sau „se poate şi mai rău de-atât”, „parcă tot e mai bine decât să fii singur”. Lasă că pot eu să le duc pe toate, zi de zi, doar e o luptă viaţa, deci te luptă.

Mergem la acelaşi serviciu pe care-l detestăm, unde şeful ne umileşte, dezgustaţi de aceeaşi rutină nesfârşită, complăcându-ne mereu, doar pentru a păstra acea „siguranţă a zilei de mâine”. Ne mândrim apoi că am stat un număr impresionant de ani la acelaşi loc de muncă, fără a acorda prea mare importanţă faptului că aceşti ani sunt plini de zile nefericite.

Declarăm făloşi că avem o grămadă de prieteni, în ciuda faptului că suntem prinşi într-o competiţie continuă cu ei pentru cine are viaţa mai frumoasă şi mai împlinită. Le simţim răutăţile şi invidiile, răbufnim şi noi din când, dar excludem varianta înstrăinării. Suntem prieteni de-o viaţă, aşa e relaţia noastră dintotdeauna. Nu e uşor să ai prieteni.

Suntem într-o luptă neîncetată cu copiii noştri. Micuţii impertinenţi trebuie să înţeleagă odată cine e şeful. Noi le vrem numai binele şi ei nu pot înţelege asta decât dovedindu-le mereu cine e mai puternic şi cine are întotdeauna dreptate.

Suntem într-o luptă neîncetată cu noi înşine. Da, pot să am şi carieră strălucită, să cresc şi copii, să menţin şi casa curată ca oglinda, să am o viaţă socială bogată, să fiu soţul/soţia ideală, să fiu cel mai bun bucătar din zonă, să fiu un prieten de nădejde, să fac sport de întreţinere şi să reuşesc să mă delectez apoi fără să adorm cu o carte sau o piesă de teatru. Nu mai contează că limitele fizice şi psihice sunt întinse la maxim. Eu sunt un luptător şi asta e o luptă pe care trebuie să o duc pentru a le dovedi tuturor ce persoană capabilă sunt.

Suntem într-o luptă neîncetată cu necunoscuţii, mereu prezenţi atunci când un verdict de judecată necerută, se impune să fie auzit din gura noastră. Vom fi critici aspri ai oricărei greşeli făcută de ceilalţi, transformaţi peste noapte în experţi ai oricăror domenii, guru ai sufletului omenesc şi deţinători ai adevărului absolut. Nu contează prea mult că în viaţa noastră e furtună atunci când putem emite judecăţi de valoare asupra celorlalţi.

Ne minunăm apoi scârbiţi că emisiunile ce prezintă cazuri sociale, scandaluri între vedete sau ştiri şocante au un rating impresionant. Ne e greu să acceptăm că avem nevoie de ele ca de aer pentru a ne simţi mai bine cu noi înşine, pentru a ne compara cu cei mai nefericiţi, pentru a ne valida alegerile, pentru a simţi, în sfârşit, că în viaţa aceasta privită ca o luptă, noi suntem învingătorii din ea.

Ceea ce, din păcate, mulţi dintre noi nu am descoperit încă este că pentru a fi un adevărat învingător în viaţă, uneori trebuie să înveţi să pierzi!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here